Πανελλήνιες 2021: Ποιες είναι οι φετινές «κομβικές» αλλαγές
INTIME NEWS
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι 100.000 υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων - Όλες οι αλλαγές που έπονται τον Ιούνιο

Στις 14 Ιουνίου 2021 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών ανοίγει φέτος η αυλαία για τις πανελλαδικές εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια και την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ ξεκινούν μια ημέρα αργότερα, δηλαδή στις 15 Ιουνίου 2021.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε χτες και το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων για τα ειδικά μαθήματα και τα ΤΕΦΑΑ. Συγκεκριμένα η εξέταση των ειδικών μαθημάτων ξεκινάει την Τρίτη 29 Ιουνίου με το μάθημα των Αγγλικών και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 12 Ιουλίου με το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία». Στα ΤΕΦΑΑ η υγειονομική εξέταση και η πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων, θα διεξαχθούν από την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 μέχρι και την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021.

Οι κομβικές αλλαγές με το νέο σύστημα εξετάσεων που εισήγαγε φέτος το υπουργείο Παιδείας φέρνουν δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής και εντείνουν το άγχος των υποψηφίων που για πρώτη φορά θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας καθώς και την μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ.

Δεν είναι αμελητέο και το άγχος που προκύπτει αν σκεφτεί κανείς τι θα γίνει σε ένα Τμήμα ή Σχολείο αν προκύψουν κρούσματα κορονοϊου εν μέσω των εξετάσεων αφού το υπουργείο ακόμα δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις.

Αναλυτικά όλα όσα αλλάζουν φέτος και πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις:

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει αφού ολοκληρωθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.

Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1

Να σημειωθεί πως φέτος μόνο 188 σχολές από τις συνολικά 426 έχουν επιλέξει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (0.8), ενώ σε 121 υπολογίζονται τα Τμήματα που επέλεξαν ως ΕΒΕ το 1,2, δηλαδή το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως , αν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων σε ένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία είναι 10.000 μόριαη ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κινηθεί μεταξύ 8.000 και 12.000 μορίων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. 

Να σημειωθεί πως οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής αναμένεται να «πετάξει» εκτός Πανεπιστημίων πολλούς υποψήφιους, πολλοί εκ των οποίων θα έχουν βαθμούς και μόρια άνω των 10.000.

Δείτε ΕΔΩ τις 188 Σχολές όρισαν τον χαμηλότερο συντελεστή (0.8) στον υπολογισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και ΕΔΩ και τις 121 Σχολές με τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή (1.2)

Παράδειγμα εφαρμογής της ΕΒΕ

Εάν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο ο Μ.Ο. των επιδόσεων όλων των υποψηφίων και των τεσσάρων μαθημάτων στις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι 13 και ο Συντελεστής που ορίζει ένα πανεπιστημιακό τμήμα Α (σχολή) είναι 0,8 τότε:

Ε.Β.Ε.=13x0,8=10,4 άρα αν και μόνο αν ο Μ.Ο. των επιδόσεων του υποψηφίου ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ είναι ≥ 10,4 θα μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του, το πανεπιστημιακό τμήμα Α.

Εάν ο Συντελεστής που ορίζει ένα άλλο πανεπιστημιακό τμήμα Β (σχολή) είναι 1,2 τότε:

Ε.Β.Ε.=13x1,2=15,6 άρα αν και μόνο αν ο Μ.Ο. των επιδόσεων του υποψηφίου ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ είναι ≥ 15,6 θα μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του το πανεπιστημιακό τμήμα Β.

Υποψήφιος που έγραψε Μαθηματικά=10, Φυσική=11, Χημεία=11, Νεολ.Γλώσσα-Λογοτ=12 άρα Μ.Ο.=11 μπορεί να δηλώσει το τμήμα Α αλλά δεν μπορεί να δηλώσει το τμήμα Β ,ενώ εάν έγραψε αντίστοιχα 8, 9, 11, 12 Μ.Ο.=10 δεν μπορεί να δηλώσει ούτε το τμήμα Α ούτε το Β.

Ομοίως θα υπολογίζεται η βάση στα Ειδικά Μαθήματα και θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει επίδοση στο ειδικό μάθημα ≥ της βάσης για να μπορεί να δηλώσει την σχολή, που θα έχει ως προαπαιτούμενο το ειδικό μάθημα και επιπλέον θα πρέπει να καλύπτει την Ε.Β.Ε. που θα έχει προκύψει από τον παραπάνω τύπο για το αντίστοιχο τμήμα.

Πανελλήνιες 2021: Ποιες είναι οι φετινές«κομβικές» αλλαγές

Συντελεστές Βαρύτητας

Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα.

Οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα ορίζονται ως εξής: Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.

Μηχανογραφικό και για τα ΙΕΚ

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού εντάσσεται στην πρώτη φάση για την εισαγωγή σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. για το έτος κατάρτισης 2021-2022, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει, όπως κάθε χρόνο, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής καταρτιζόμενων Δημοσίων Ι.Ε.Κ., την περίοδο Σεπτεμβρίου

Η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης) και θα αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε συγκεκριμένες ειδικότητες ανά Δημόσιο Ι.Ε.Κ.

Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Δικαίωμα συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού έχουν:

  • οι τελειόφοιτοι του σχολικού έτους 2020-2021 είτε συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του οικείου σχολικού έτους είτε όχι και
  • οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του ίδιου σχολικού έτους, τελειόφοιτοι και μη. Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ., θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με αυτά των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η εγγραφή των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία των εγγραφών στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η κατάρτιση των πινάκων κατάταξης των ενδιαφερομένων και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. θα είναι τα ίδια για όλα τα Δημόσια Ι.Ε.Κ., σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ΄ αριθμ. 5954/23-06-2014 (Β΄ 1807) Υπουργική Απόφαση περί του Κανονισμού Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ., όπως ισχύει.

Μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων

Φέτος, λοιπόν ανακοινώθηκε ότι στα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν 77.415 υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων, έναντι των 77.970 θέσεων που υπήρχαν πέρσι. Αυτό ισοδυναμεί με 500 θέσεις λιγότερες από το 2020.

Οι αλλαγές ανά Σχολή στον αριθμό των εισακτέων δεν είναι μεν «κραυγαλέες» είναι όμως ουσιαστικής σημασίας για τους υποψηφίους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγαλύτερο μέρος των σχολών παραμένει ο ίδιος και σε κάθε περίπτωση οι Σχολές που ξεπερνούν την διαφορά των 50 φοιτητών και άνω είναι πολύ λίγες.

Οι μειώσεις εντοπίζονται στα κεντρικά Ιδρύματα κυρίως σε δημοφιλείς και περιζήτητες σχολές, ιδίως σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΟΠΑ. Αντίθετα στα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας αυξάνονται οι θέσεις. Η άνοδος του αριθμού εισακτέων αποφασίστηκε σε ομοειδείς σχολές περιφερειακών ιδρυμάτων. Παράδειγμα οι Νομικές, όπου στην Αθήνα μειώνονται οι θέσεις κατά 35, αλλά αυξάνονται κατά 30 στην Κομοτηνή.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ πόσο αυξομειώνεται ο αριθμός των εισακτέων ανά Τμήμα στις Σχολές των Πανεπιστημίων

Μειωμένη η εξεταστέα ύλη

Ήδη από την αρχή του έτους και λόγω της τηλεκπαίδευσης και των έκτακτων συνθηκών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού, το υπουργείο Παιδείας έχει εκδόσει ΦΕΚ με την μείωση της εξεταστέας ύλης σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τόσο για τα γενικά λύκεια όσο και για τα ΕΠΑΛ

Επιπλέον, είχαν σταλεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων όλων των τάξεων.

Δείτε ΕΔΩ την μειωμένη ύλη στα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ

Ενημέρωση στο κινητό των υποψηφίων

Πανελλήνιες 2021: Ποιες είναι οι φετινές«κομβικές» αλλαγές

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά για τους μαθητές που δεν θα χρειαστεί να μεταβούν στα εξεταστικά κέντρα για να μάθουν την βαθμολογία τους καθώς και τη Σχολή που εισάγονται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας από τις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα (sms) στα κινητά τους τηλέφωνα για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή τη σχολή στην οποία εισάγονται.

Τι θα ισχύσει σε περίπτωση κρούσματος

Τεράστιο είναι το άγχος φέτος των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις καθώς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι θα γίνει με την διεξαγωγή τους σε περίπτωση που σε κάποιο τμήμα βρεθεί θετικό κρούσμα σε κάποιο από τα εξεταστικά κέντρα.

Είναι γεγονός πως με τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα, σε περίπτωση που κάποιο Τμήμα κλείσει λόγω κρούσματος, οι μαθητές θα κληθούν να επαναλάβουν την εξέταση ΟΛΩΝ των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο του 2021.

Να σημειωθεί πως η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει προαναγγείλει «ειδικά πρωτόκολλα» που θα ισχύουν σε περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος κορονοϊού στα σχολεία, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα «πρωτόκολλα» αυτά και πως θα λειτουργούν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές