spanakopita
Το μυστικό της νοστιμιάς του. βρίσκεται τόσο στη γέμιση όσο και στο λεπτό φύλλο από σταρένιο αλεύρι.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι σταρένιο, κιτρινωπό για ψωμί

Λίγο αλεύρι μαλακό ή νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου

1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι

1 αυγό

2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού ξίδι

περίπου 600 ml νερό

800 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 μάτσο ανάμεικτα μυρωδικά χόρτα (παπαρούνες, μυρώνια κ.α.), ψιλοκομμένα

1 μάτσο άνηθος ή μάραθος (ή και τα δύο), ψιλοκομμένα

1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος

500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

6 αυγά

50 ml ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο και το ξίδι. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις μέχρι να απορροφηθούν τα υλικά.

Σταδιακά προσθέτουμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να γίνει λεία αλλά σφιχτή.

Πλάθουμε σε μπάλα και αφήνουμε σκεπασμένη για 10-15 λεπτά. Χωρίζουμε σε 10 ίσα μέρη.

Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μεγάλο, λεπτό φύλλο περίπου 60 εκ., πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην κολλάει. Διπλώνουμε κάθε φύλλο σαν πλισέ για ευκολία στη διαχείριση.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά χόρτα, αλάτι και πιπέρι για 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθούν.

Αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά.

Αλευρώνουμε ξανά τον πάγκο και ξεδιπλώνουμε προσεκτικά ένα φύλλο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, χωρίς να φτάσουμε στις άκρες.

Τοποθετούμε αραιά τη γέμιση με κουτάλι, αφήνοντας περίπου 10 εκ. απόσταση από τις άκρες. Διπλώνουμε το πάνω μέρος προς το κέντρο και προσθέτουμε άλλη δόση γέμισης. Σκεπάζουμε με το κάτω μέρος, δημιουργώντας μακρόστενο φύλλο.

Συνεχίζουμε με μικρές δόσεις γέμισης, φέρνοντας τις στενές πλευρές προς το κέντρο, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πιτάρι.

Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι ελαιόλαδο 3 εκ. σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε κάθε πιτάρι, γυρίζοντας προσεκτικά για να ροδίσει ομοιόμορφα και να μαγειρευτεί η γέμιση.

Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε ζεστά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

douleia
Η νέα τάση που πληγώνει την αυτοπεποίθηση στην αγορά εργασίας
Το φαινόμενο του εργασιακού ghosting έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο συχνές εμπειρίες των υποψηφίων στην εποχή της ψηφιακής πρόσληψης.
Η νέα τάση που πληγώνει την αυτοπεποίθηση στην αγορά εργασίας
γάτα
Πώς λέμε τη γρουσουζιά στα ελληνικά;
Αν και η τουρκική ρίζα έχει εισαχθεί στην ελληνική γλώσσα, η έννοια της λέξης συνδέεται με την κακοτυχία, η οποία, όπως φαίνεται από την ελληνική...
Πώς λέμε τη γρουσουζιά στα ελληνικά;
thriskeutika
Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ: Προειδοποιεί για «βία και σεξουαλική κακοποίηση» στη Βίβλο – Ξέσπασμα αντιδράσεων
Η απόφαση του βρετανικού πανεπιστημίου να συνοδεύσει τη Βίβλο με «προειδοποιήσεις περιεχομένου» προκαλεί έντονες αντιδράσεις από θεολόγους,...
Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ: Προειδοποιεί για «βία και σεξουαλική κακοποίηση» στη Βίβλο – Ξέσπασμα αντιδράσεων