Αν και η 28η Οκτωβρίου δεν συνοδεύεται από επίσημη νηστεία, στα περισσότερα ελληνικά σπίτια ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά έχει αποκτήσει την τιμητική του – σχεδόν όπως την 25η Μαρτίου ή την Κυριακή των Βαΐων. Η συνήθεια αυτή, που δεν στηρίζεται σε θρησκευτική επιταγή, αλλά περισσότερο σε γαστρονομική παράδοση, τείνει να καθιερωθεί ως άτυπο εθιμοτυπικό της Εθνικής Επετείου του «Όχι».
Με φόντο τις σχολικές γιορτές, τις παρελάσεις και τις σημαίες που κυματίζουν, οι κουζίνες ετοιμάζουν το εμβληματικό πιάτο: μπακαλιάρος τραγανός απ’ έξω, ζουμερός μέσα και φυσικά συνοδεία σκορδαλιάς – της αδιαμφισβήτητης «πρωταγωνίστριας» του πιάτου.
Συμβουλές για τον τέλειο μπακαλιάρο – Τι να προσέξετε στην αγορά
Πριν φτάσετε στο τηγάνι, η σωστή επιλογή παστού μπακαλιάρου είναι καθοριστική. Προτιμήστε φιλέτα με λευκή σάρκα, χωρίς κιτρινωπές αποχρώσεις και χωρίς ίχνη αφύσικης λάμψης. Το πάχος μετράει – τα λεπτά φύλλα διαλύονται εύκολα και απορροφούν πολύ λάδι.
Για οικογένειες με παιδιά, τα ξεκοκαλισμένα φιλέτα είναι η ασφαλέστερη και πιο πρακτική επιλογή.
Το κρίσιμο ξαρμύρισμα – Πώς γίνεται σωστά
Η διαδικασία ξεκινά τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Ο μπακαλιάρος πρέπει να μουλιάσει σε νερό που αλλάζεται τακτικά – ιδανικά κάθε 3-4 ώρες. Ένα tip: χρησιμοποιήστε σουρωτήρι ή σχάρα ώστε το ψάρι να μη μένει στον πάτο του σκεύους, όπου συσσωρεύεται το αλάτι. Έτσι επιτυγχάνεται ομοιόμορφο ξαρμύρισμα και κερδίζετε χρόνο.
Κουρκούτι με μπύρα – Το μυστικό για αφράτο, τραγανό αποτέλεσμα
Το τέλειο κουρκούτι δεν είναι βαρύ ούτε «λαδώνει» το πιάτο. Ακολουθήστε τη συνταγή:
Υλικά:
500 ml νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
330 ml μπύρα (επίσης σε θερμοκρασία δωματίου)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 πρέζες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε νερό, μπύρα, μαγιά και ζάχαρη. Αφήστε για 15 λεπτά. Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες. Αν βιάζεστε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαγιά με 1,5 κουταλιά μπέικιν πάουντερ και να το χρησιμοποιήσετε άμεσα.
Με το κουρκούτι έτοιμο, το μόνο που μένει είναι το τηγάνισμα – ιδανικά σε καυτό λάδι, μέχρι να αποκτήσει ο μπακαλιάρος το χρυσαφένιο του χρώμα και το χαρακτηριστικό του «κρακ».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση