Πανελλήνιες 2021: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής
Η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε συνάρτηση με τον αριθμό των εισακτέων ανά Σχολή και την ανακατανομή των θέσεων στα ΑΕΙ, δεν αποκλείεται να επιφέρει «εκρηκτική» άνοδο στις βάσεις εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις 2021 - Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι

Δυσοίωνες είναι φέτος οι εκτιμήσεις για τους 100.000 περίπου υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις επιπτώσεις της τηλεκπαίδευσης και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που εισάγεται για πρώτη φορά και αναμένεται να «εκτινάξει» ορισμένες βάσεις στον «αέρα».

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν και φέτος με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, στις 14 Ιουνίου 2021 για όλους τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, ενώ για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων, η αυλαία ανοίγει μία ημέρα μετά, στις 15 Ιουνίου 2021.

Να σημειωθεί πως, όπως αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε το υπουργείο παιδείας, το τέλος το σχολικού έτους και των μαθημάτων για τη Γ' Λυκείου έπεται τελικά στις 2 Ιουνίου 2021.

Επιπλέον, φέτος το υπουργείο Παιδείας «καινοτομεί», αφού είναι η πρώτη χρονιά όπου οι υποψήφιο θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα (sms) στα κινητά τους τηλέφωνα θα ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή τη σχολή στην οποία εισάγονται.

Με την βάση την εικόνα που δίνουν ο αριθμός εισακτέων και η ελάχιστη βάση εισαγωγής και με την επιφύλαξη του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στις πανελλήνιες, σε ανοδική τάση αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στις λεγόμενες υψηλόβαθμες σχολές.

Λιγότεροι εισακτέοι το επόμενο Ακαδημαϊκό έτος

Ας ξεκινήσουμε με τον αριθμό των εισακτέων στις Πανεπιστημιακές Σχολές που ανακοίνωσε λίγες ημέρες πριν το υπουργείο Παιδείας.

Φέτος, λοιπόν ανακοινώθηκε ότι στα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν 77.415 υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων, έναντι των 77.970 θέσεων που υπήρχαν πέρσι. Αυτό ισοδυναμεί με 500 θέσεις λιγότερες από το 2020.

Να τονίσουμε πως ολόκληρο το σώμα των υποψηφίων των πανελληνίων 2021 φτάνει σε αριθμό τους 100.000 υποψηφίους. Κατευθείαν λοιπόν αντιλαμβάνεται κάποιος ότι εκτός των Σχολών θα μείνουν περίπου 25.000 υποψήφιοι.

Οι μειώσεις στις θέσεις εισακτέων εντοπίζονται κυρίως στα κεντρικά Ιδρύματα σε δημοφιλείς και περιζήτητες σχολές, ιδίως σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΟΠΑ. Αντίθετα στα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας η πορεία των βάσεων αναμένεται αν είναι πτωτική καθώς αυξάνονται οι θέσεις.

Η άνοδος του αριθμού εισακτέων αποφασίστηκε σε ομοειδείς σχολές περιφερειακών ιδρυμάτων. Παράδειγμα οι Νομικές, όπου στην Αθήνα μειώνονται οι θέσεις κατά 35, αλλά αυξάνονται κατά 30 στην Κομοτηνή. Πάντως στις στρατιωτικές σχολέςοι σημαντικές αυξήσεις εισακτέων αναμένεται να περιορίσουν την ανοδική τάση, των βάσεων.

Η παγίδα της ανακατανομής των θέσεων εισακτέων

Η μείωση των θέσεων εισακτέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου κατοικοεδρεύει η πλειονότητα των υποψηφίων σε συνδυασμό με τη ΕΒΕ και με την επιφύλαξη του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στις πανελλήνιες, αναμένεται να δώσει ανοδική τάση στις βάσεις των λεγόμενων υψηλόβαθμων σχολών, δεδομένων των λιγότερων θέσεων, που αυξάνουν τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ, η ανακατανομή του αριθμού των θέσεων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ και σε βάρος των κεντρικών (κυρίως Αθήνας – Θεσσαλονίκης) ΑΕΙ έχει στόχο «να περιοριστούν οι απώλειες σε περιφερειακά τμήματα χαμηλής ζήτησης λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που θεσμοθέτησε». 

Πανελλήνιες 2021: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής

Η μείωση όμως του αριθμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εκτός του ότι αποκλείει μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων σε σχέση με πέρσι ή πρόπερσι, μπορεί να προκαλέσει και «ψευδώς επιτυχόντες» υποψήφιους, αφού λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρας μας, πολλές είναι οι οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε διαφορετικές πόλεις.

Τι ρόλο θα παίξει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θεσμοθετήθηκε εν μέσω της σχολικής χρονιάς διαμορφώνει ακόμα πιεστικές συνθήκες αφού είναι γεγονός πως κινδυνεύουν να μείνουν εκτός μαθητές με βαθμολογία πάνω από 10.000 μόρια.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή τον οποίο αποφασίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ και κυμαίνεται από το 0,8 έως το 1,2.

Να σημειωθεί πως φέτος μόνο 188 σχολές από τις συνολικά 426 έχουν επιλέξει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (0.8), ενώ σε 121 υπολογίζονται τα Τμήματα που επέλεξαν ως ΕΒΕ το 1,2, δηλαδή το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως , αν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων σε ένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία είναι 10.000 μόρια, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κινηθεί μεταξύ 8.000 και 12.000 μορίων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. 

Εύκολα βάση των παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι έχει δημιουργηθεί μία πολύ δύσκολη εξίσωση, που σίγουρα προβλέπει μεγάλη άνοδο των βάσεων στις κεντρικές περιζήτητες Σχολές αλλά το πόσο «μεγάλη» θα είναι η άνοδος αυτή είναι δύσκολο κάποιος να το εκτιμήσει με ασφάλεια από σήμερα. Σίγουρα μεγάλο ρόλο θα παίξει και ο βαθμός δυσκολίας των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

Άγχος λόγω κρουσμάτων στα σχολεία

Μεγάλο είναι το άγχος των υποψηφίων καθώς και το τι θα γίνει με την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων σε περίπτωση που σε κάποιο τμήμα βρεθεί θετικό κρούσμα σε κάποιο από τα εξεταστικά κέντρα.

Είναι γεγονός πως με τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα, σε περίπτωση που κάποιο Τμήμα κλείσει λόγω κρούσματος, οι μαθητές θα κληθούν να επαναλάβουν την εξέταση ΟΛΩΝ των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο του 2021.

Να σημειωθεί πως η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει προαναγγείλει «ειδικά πρωτόκολλα» που θα ισχύουν σε περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος κορονοϊού στα σχολεία, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα «πρωτόκολλα» αυτά και πως θα λειτουργούν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα