Τα αυγά έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη και των πιθανών επιπτώσεων στην καρδιαγγειακή υγεία.
Ωστόσο, σύγχρονες μελέτες τα αναγνωρίζουν πλέον ως μία θρεπτική και ισορροπημένη τροφή, ιδανική για το πρωινό. Περιέχουν πολύτιμες πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, συμβάλλοντας στην αίσθηση κορεσμού και παρέχοντας ενέργεια για όλη την ημέρα.
Θρεπτικά συστατικά και θερμίδες
Κάθε αυγό περιέχει περίπου 70 θερμίδες και είναι πλούσιο σε:
Ασβέστιο
Ψευδάργυρο
Βιταμίνη Β12
Βιταμίνη D
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν είναι επιβλαβής για τους περισσότερους ανθρώπους.
Πώς επηρεάζει το μαγείρεμα τη θρεπτική τους αξία
Η θρεπτική αξία των αυγών εξαρτάται σημαντικά από τον τρόπο παρασκευής τους:
Πιο υγιεινές επιλογές:
Βραστά αυγά
Ομελέτα χωρίς πρόσθετα λιπαρά
Περισσότερα λιπαρά:
Τηγανητά αυγά (συνιστάται να καταναλώνονται σπάνια)
Υγιεινοί συνδυασμοί για πρωινό με αυγά
Για ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, μπορείτε να συνδυάσετε αυγά με:
Λαχανικά
Ψωμί ολικής αλέσεως
Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών
Προτάσεις:
Ομελέτα με σπανάκι και κρεμμύδι – Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες
Ποσέ αυγό με ντομάτα και αβοκάντο σε τοστ ολικής αλέσεως – Γεύμα με καλά λιπαρά
Ομελέτα με ασπράδια, πιπεριές και τυρί χαμηλών λιπαρών – Ιδανική για δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom