Τι είναι το κολλαγόνο
Το κολλαγόνο είναι η πιο διαδεδομένη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα και αποτελεί βασικό στοιχείο του συνδετικού ιστού. Αποτελείται κυρίως από τα αμινοξέα γλυκίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη και σχηματίζει ινώδεις δομές που δίνουν ελαστικότητα και αντοχή στους ιστούς.
Υπάρχουν τουλάχιστον 28 τύποι κολλαγόνου, με τους τύπους I, II και III να είναι οι πιο σημαντικοί:
Τύπος I: δέρμα, οστά, τένοντες
Τύπος II: χόνδρος
Τύπος III: αιμοφόρα αγγεία και εσωτερικά όργανα
Η μοναδική τριπλή έλικα του κολλαγόνου συμβάλλει στη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα των ιστών, ενώ η παραγωγή του μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία, προκαλώντας χαλάρωση του δέρματος και ευθραυστότητα οστών. Παράγοντες όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η κακή διατροφή επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, των αρθρώσεων, των μυών και των οστών.
Το ζελέ ψυγείου και το κολλαγόνο
Το ζελέ βασίζεται στη ζελατίνη, η οποία προέρχεται από την επεξεργασία κολλαγόνου ζωικής προέλευσης. Παρά το γεγονός ότι η ζελατίνη περιέχει κάποια αμινοξέα του κολλαγόνου, όπως γλυκίνη και προλίνη, η ποσότητά τους είναι μικρή.
Στην πράξη, το ζελέ ψυγείου δεν είναι πλούσιο σε κολλαγόνο και παρέχει ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, εκτός αν εμπλουτιστεί με επιπλέον θρεπτικά στοιχεία. Η ιδέα ότι το απλό ζελέ μπορεί να αντικαταστήσει συμπληρώματα κολλαγόνου ή να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού είναι επομένως παραπλανητική
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom