Σχεδόν ένας μήνας χωρίζει πλέον όλους τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων από την τελική αναμέτρηση για μία θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Υπενθυμίζουμε ότι για τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2021, εναρκτήρια ημερομηνία έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας, η Δευτέρα 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και η Τρίτη 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.
Φέτος οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται κάτω από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊου και του εγκλεισμού θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αλλαγές που έφερε εν μέσω σχολικής χρονιάς το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το Νομοσχέδιο αυτό προβλέπει για πρώτη φορά την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για όλες τις σχολές των ελληνικών Πανεπιστημίων καθώς και την επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Από τη φετινή χρονιά εισάγεται επίσης και το παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή υποψηφίων στα ΙΕΚ.
Επιπλέον, από τις πανελλαδικές εξετάσεις της επόμενης χρονιάς, οι υποψήφιοι θα κληθούν να επιλέξουν εάν θέλουν να προχωρήσουν και στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου σε δύο φάσεις, εάν θέλουν δηλαδή να συμπληρώσουν το λεγόμενο «διπλό μηχανογραφικό».
Τι είναι το διπλό μηχανογραφικό
Το «διπλό μηχανογραφικό» βάζει στην ουσία ένα «κόπτη» στις απεριόριστες επιλογές συμπλήρωσης των υποψηφίων, αφού οι υποψήφιοι κατά την πρώτη φάση θα καλούνται να συμπληρώσουν ένα μηχανογραφικό με περιορισμένο αριθμό επιλογών.
Τα Διπλά Μηχανογραφικά αναμένεται να ισχύσουν για πρώτη φορά στις Πανελλήνιες από τον επόμενο χρόνο, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2022 και στην ουσία θα διευκολύνουν τους μαθητές που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέσεις από τις διαθέσιμες στις σχολές των ΑΕΙ.
Επιπλέον, κατά την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να αυξηθεί ο αριθμός όσων εισάγονται σε σχολές ψηλά στις προτιμήσεις τους και το ποσοστό έγκαιρης ολοκλήρωσης σπουδών, αλλά και στη μείωση των μετεγγραφών.
Πώς συμπληρώνετε το διπλό μηχανογραφικό
Το διπλό μηχανογραφικό θα συμπληρώνεται σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα καλούνται να συμπληρώσουν ένα μηχανογραφικό με περιορισμένο αριθμό επιλογών, που θα υπολογίζεται σε περίπου 10% των Τμημάτων πεδίου των Γενικών Λυκείων και 20% των ΕΠΑΛ. Δηλαδή περίπου 15 έως 18 πρώτες επιλογές, ανάλογα με το είδος του Λυκείου.
Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθεί δεν θα υπάρχει μεν περιορισμός επιλογών, αλλά τα μηχανογραφικά αυτά θα συμπληρώνονται ΜΟΝΟ από όσους υποψηφίους δεν εισήχθησαν στην Α' Φάση και θα περιέχουν ΜΟΝΟ τις θέσεις που απομένουν κενές και τα Τμήματα που δεν έχουν συμπληρώσει όλες τις θέσεις τους.
Η εισαγωγή στη Β' φάση θα γίνεται εφόσον επιτυγχάνεται και η καθορισμένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος.
Τι άλλο αλλάζει
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Από φέτος καθιερώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.). Αφού γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.
Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1.
Για να ανακοινωθεί η ελάχιστη βάση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογίες όχι μόνο στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στα ειδικά μαθήματα, καθώς και στις πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει τεθεί και σε αυτά ελάχιστη βάση εισαγωγής. Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την ελάχιστη βάση για κάθε τμήμα και θα ανοίξει η πλατφόρμα του μηχανογραφικού δελτίου, προκειμένου να συμπληρώσουν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι.
Οι συντελεστές βαρύτητας
Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.
Παράλληλα μηχανογραφικά για τα ΙΕΚ
Μία μεγάλη αλλαγή που αναμένεται να ισχύει από φέτος είναι η εισαγωγή των μαθητών στα Δημόσια ΙΕΚ με χρήση του μηχανογραφικού. Για πρώτη φορά δίνεται δυνατότητα συμπλήρωσης, πέρα από το μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ, βάσει πανελληνίων, και παράλληλο μηχανογραφικό για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ για να εισαχθούν οι μαθητές βάσει απολυτηρίου.
Χωρίς να αλλάξει η σημερινή διαδικασία επιλογής στα Δημόσια ΙΕΚ, προστίθεται και μια δεύτερη διαδικασία με προαιρετικό μηχανογραφικό για επιλογή δημοσίων ΙΕΚ από τους μαθητές της Γ' Λυκείου.
Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/9
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη