Thumbnail
Περισσότεροι από 1.950 ενεργοί δορυφόροι βρίσκονται επί του παρόντος σε τροχιά γύρω από τη Γη, και πολλοί άλλοι μπορεί σύντομα να ενταχθούν στο δυναμικό αυτό.

Το μειωμένο κόστος αλλά και ο ανταγωνισμός οδήγησαν σε έναν αυξανόμενο αριθμό εμπορικών δορυφόρων που τίθενται σε τροχιά γύρω από τη Γη, μία περιοχή όπου δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα.
Ενώ ορισμένες χώρες συνεχίζουν να βλέπουν το διάστημα μέσω μιας στρατιωτικής οπτικής γωνίας, συνεργασίες όπως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έφεραν κοντά έθνη για να ωθήσουν μακρύτερα τα όρια της γνώσης για το σύμπαν.
Αυτό το πνεύμα συνεργασίας δημιουργεί επίσης μια νέα γενιά επιχειρηματιών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το δυναμικό του αναπτυσσόμενου διαστημικού τομέα.

Ο νέος διαστημικός αγώνας
Οι φιλόδοξες ιδιωτικές προσπάθειες περιλαμβάνουν επιχειρήσεις εξόρυξης και προγράμματα που επιτρέπουν, έναντι αμοιβής, στους τουρίστες να βιώσουν ένα ταξίδι πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης.
Επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των ιδιωτικών επιχειρήσεων που προσφέρουν δυνατότητες εκτόξευσης δορυφόρων, τόσο σε ιδιώτες πελάτες, όσο και σε εθνικές κυβερνήσεις. Αυτό βοήθησε τη διάδοση της δορυφορικής τεχνολογίας σε λιγότερο εύπορες χώρες, χωρίς δικά τους προγράμματα.

doryforoi_2232019_939.jpg

Η Δορυφορική Βάση Δεδομένων του UCS, η οποία καταρτίστηκε από μια μη κερδοσκοπική ομάδα επιστημόνων, δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τον Νοέμβριο του 2018, είχαν 830 καταχωρημένους δορυφόρους σε τροχιά. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει σχεδόν το σύνολο των υπόλοιπων δέκα πρώτων. Η Κίνα ακολουθεί με 280 και η Ρωσία είναι η τρίτη με 147. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται: Πολυεθνικοί: 145, Ιαπωνία 75, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία: από 54, Καναδάς 37, Λουξεμβούργο 33, Γερμανία 29, Ισπανία 17, Αργεντινή 14 και όλοι οι υπόλοιποι: 242.
Όπως προκύπτει, το Λουξεμβούργο χρησιμοποιεί περισσότερους ενεργούς δορυφόρους από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία. 
Εξάλλου, οι δορυφόροι που ανήκουν σε εταιρείες υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό εκείνων που χρησιμοποιούνται από το στρατό, γεγονός που αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη τάση του ιδιωτικού τομέα να εμπλέκεται περισσότερο στη διαστημική τεχνολογία.

Βάζοντας τη διαχείριση στα τελικά όρια
Η αύξηση των εμπορικών διαστημικών επιχειρήσεων έχει αυξήσει την πρόσβαση στις δορυφορικές υπηρεσίες για όλους και τροφοδότησε έναν αγώνα εκκίνησης για νεοεισερχόμενους στην αγορά.
Αλλά η βιασύνη να τεθούν περισσότεροι δορυφόροι σε τροχιά έχει τα μειονεκτήματά της. Τα τροχιακά συντρίμμια ή τα σκουπίδια του χώρου μπορούν να παρασυρθούν για πολλά χρόνια και αποτελούν πιθανό κίνδυνο για άλλους δορυφόρους, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει αρκετές δαπανηρές συγκρούσεις.
Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα είναι η παρεμβολή ραδιοσυχνοτήτων. Όταν οι δορυφόροι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και μεταδίδουν στην ίδια συχνότητα, τα σήματα επικοινωνίας μπορούν να παραμορφωθούν ή και να μπλοκαριστούν σκόπιμα.
Ενώ ένα διαταραγμένο τηλεοπτικό σήμα μπορεί να αποδειχθεί άβολο, απώλεια επιστημονικών δεδομένων ή παρεμβολή σε στρατιωτικό δορυφόρο θα μπορούσε να έχει πιο σοβαρές συνέπειες.
Για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων του διαστήματος, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική χρήση του εξωτερικού χώρου (COPUOS) καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστης πρακτικής.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Νηπιαγωγεία - Δημοτικά: Αυτό είναι το νέο μάθημα τον Σεπτέμβριο

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pliroforiki
Διεθνής έρευνα ICILS στην Ελλάδα: Στο «μικροσκόπιο» οι γνώσεις και δεξιότητες μαθητών Γυμνασίου
Διεθνής Ερευνα ICILS 2028 για τον Εγγραμματισμό στην Πληροφορική και στους Υπολογιστές με συμμετοχή της Ελλάδας
Διεθνής έρευνα ICILS στην Ελλάδα: Στο «μικροσκόπιο» οι γνώσεις και δεξιότητες μαθητών Γυμνασίου
ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Σοφία Ζαχαράκη: Παιδαγωγική προσέγγιση με διαδραστικούς πίνακες στις σχολικές αίθουσες
«Με τους διαδραστικούς πίνακες στις σχολικές αίθουσες, η μάθηση γίνεται σύγχρονη, γίνεται ζωντανή, γίνεται εμπειρία για όλες τις μαθήτριες και τους...
Σοφία Ζαχαράκη: Παιδαγωγική προσέγγιση με διαδραστικούς πίνακες στις σχολικές αίθουσες
aristoteleio panepistimio thessalonikis
Συγκλονιστική Επιστολή φοιτητή με αυτισμό προς τον Πρύτανη του ΑΠΘ και τον Υφυπουργό Παιδείας
Αγώνας για συμπεριληπτική εκπαίδευση: Η φωνή ενός φοιτητή του ΑΠΘ με αυτισμό
Συγκλονιστική Επιστολή φοιτητή με αυτισμό προς τον Πρύτανη του ΑΠΘ και τον Υφυπουργό Παιδείας
daskala
Έντονες αντιδράσεις για την παραπομπή εγκύου νεοδιόριστης εκπαιδευτικού σε πειθαρχικό για την αξιολόγηση
Καταγγελία για παραπομπή σε πειθαρχικό κατά την άδεια κύησης
Έντονες αντιδράσεις για την παραπομπή εγκύου νεοδιόριστης εκπαιδευτικού σε πειθαρχικό για την αξιολόγηση