Το μειωμένο κόστος αλλά και ο ανταγωνισμός οδήγησαν σε έναν αυξανόμενο αριθμό εμπορικών δορυφόρων που τίθενται σε τροχιά γύρω από τη Γη, μία περιοχή όπου δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα.
Ενώ ορισμένες χώρες συνεχίζουν να βλέπουν το διάστημα μέσω μιας στρατιωτικής οπτικής γωνίας, συνεργασίες όπως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έφεραν κοντά έθνη για να ωθήσουν μακρύτερα τα όρια της γνώσης για το σύμπαν.
Αυτό το πνεύμα συνεργασίας δημιουργεί επίσης μια νέα γενιά επιχειρηματιών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το δυναμικό του αναπτυσσόμενου διαστημικού τομέα.
Ο νέος διαστημικός αγώνας
Οι φιλόδοξες ιδιωτικές προσπάθειες περιλαμβάνουν επιχειρήσεις εξόρυξης και προγράμματα που επιτρέπουν, έναντι αμοιβής, στους τουρίστες να βιώσουν ένα ταξίδι πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης.
Επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των ιδιωτικών επιχειρήσεων που προσφέρουν δυνατότητες εκτόξευσης δορυφόρων, τόσο σε ιδιώτες πελάτες, όσο και σε εθνικές κυβερνήσεις. Αυτό βοήθησε τη διάδοση της δορυφορικής τεχνολογίας σε λιγότερο εύπορες χώρες, χωρίς δικά τους προγράμματα.
Η Δορυφορική Βάση Δεδομένων του UCS, η οποία καταρτίστηκε από μια μη κερδοσκοπική ομάδα επιστημόνων, δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τον Νοέμβριο του 2018, είχαν 830 καταχωρημένους δορυφόρους σε τροχιά. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει σχεδόν το σύνολο των υπόλοιπων δέκα πρώτων. Η Κίνα ακολουθεί με 280 και η Ρωσία είναι η τρίτη με 147. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται: Πολυεθνικοί: 145, Ιαπωνία 75, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία: από 54, Καναδάς 37, Λουξεμβούργο 33, Γερμανία 29, Ισπανία 17, Αργεντινή 14 και όλοι οι υπόλοιποι: 242.
Όπως προκύπτει, το Λουξεμβούργο χρησιμοποιεί περισσότερους ενεργούς δορυφόρους από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Εξάλλου, οι δορυφόροι που ανήκουν σε εταιρείες υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό εκείνων που χρησιμοποιούνται από το στρατό, γεγονός που αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη τάση του ιδιωτικού τομέα να εμπλέκεται περισσότερο στη διαστημική τεχνολογία.
Βάζοντας τη διαχείριση στα τελικά όρια
Η αύξηση των εμπορικών διαστημικών επιχειρήσεων έχει αυξήσει την πρόσβαση στις δορυφορικές υπηρεσίες για όλους και τροφοδότησε έναν αγώνα εκκίνησης για νεοεισερχόμενους στην αγορά.
Αλλά η βιασύνη να τεθούν περισσότεροι δορυφόροι σε τροχιά έχει τα μειονεκτήματά της. Τα τροχιακά συντρίμμια ή τα σκουπίδια του χώρου μπορούν να παρασυρθούν για πολλά χρόνια και αποτελούν πιθανό κίνδυνο για άλλους δορυφόρους, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει αρκετές δαπανηρές συγκρούσεις.
Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα είναι η παρεμβολή ραδιοσυχνοτήτων. Όταν οι δορυφόροι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και μεταδίδουν στην ίδια συχνότητα, τα σήματα επικοινωνίας μπορούν να παραμορφωθούν ή και να μπλοκαριστούν σκόπιμα.
Ενώ ένα διαταραγμένο τηλεοπτικό σήμα μπορεί να αποδειχθεί άβολο, απώλεια επιστημονικών δεδομένων ή παρεμβολή σε στρατιωτικό δορυφόρο θα μπορούσε να έχει πιο σοβαρές συνέπειες.
Για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων του διαστήματος, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική χρήση του εξωτερικού χώρου (COPUOS) καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστης πρακτικής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη