Ο σολομός έχει κερδίσει τη φήμη του “βασιλιά της υγιεινής διατροφής” – βρίσκεται στα περισσότερα μενού, σε κάθε διατροφικό πλάνο και σε κάθε σούπερ μάρκετ. Όμως, όπως φαίνεται, η λαμπερή του εικόνα έχει και μια σκοτεινή πλευρά.
Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, ο σολομός εκτροφής μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 70 είδη παρασίτων, ενώ στον οργανισμό του εντοπίζονται υπολείμματα χημικών ουσιών και αντιβιοτικών που περνούν τελικά στο πιάτο μας. Οι ουσίες αυτές προέρχονται από την τεχνητή τροφή, τα μολυσμένα ύδατα και τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται στις δεξαμενές ιχθυοκαλλιέργειας.
Η “βιομηχανία” πίσω από τον σολομό
Στις εγκαταστάσεις εκτροφής, τα ψάρια μεγαλώνουν σε περιορισμένους χώρους και τρέφονται με επεξεργασμένα σιτηρέσια, εμπλουτισμένα με αλεύρι ψαριού, χρωστικές ουσίες για να αποκτούν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα και χημικά πρόσθετα για ταχύτερη ανάπτυξη.
Για να αποφευχθούν ασθένειες, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα, που συσσωρεύονται στους ιστούς των ψαριών. Ακόμη και τα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται στις δεξαμενές είναι τόσο ισχυρά, ώστε οι εργαζόμενοι φορούν προστατευτικές στολές και μάσκες.
Όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταφράζονται σε πιθανές τοξικές επιδράσεις για τον άνθρωπο, ιδίως σε περίπτωση μακροχρόνιας κατανάλωσης.
Η διατροφική αξία του σολομού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προέλευσή του.
Ο άγριος σολομός ζει σε καθαρά νερά και τρέφεται φυσικά, προσφέροντας λιγότερες θερμίδες (115/100γρ) και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Αντίθετα, ο σολομός εκτροφής περιέχει σχεδόν διπλάσιες θερμίδες (212/100γρ), περισσότερα κορεσμένα λίπη και υψηλότερα επίπεδα ρύπων.
Υγιεινές και ασφαλέστερες εναλλακτικές
Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση άλλων ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σαρδέλες, γαύρος και σκουμπρί — ψάρια μικρότερης τοξικότητας και εξίσου θρεπτικά.
Παρά τα προβλήματα, ο σολομός παραμένει μια πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, όπως σελήνιο, μαγνήσιο και φώσφορο, ενώ η βιταμίνη D που περιέχει συμβάλλει στην υγεία των οστών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά του βοηθούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και το δέρμα, καθιστώντας τον —όταν προέρχεται από αξιόπιστες πηγές— σημαντικό σύμμαχο υγείας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom