Στη νέα ρύθμιση που αφορά στη διαγραφή των ανενεργών φοιτητών από τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια, αναφέρθηκε εκτενώς, η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.
Η ρύθμιση αυτή, όπως επεσήμανε η Υπουργός, στοχεύει στη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας των ΑΕΙ, διατηρώντας, παράλληλα τον κοινωνικό τους χαρακτήρα.
Όπως είπε, χαρακτηριστικά η Υπουργός: «Υπάρχει ήδη στέρεο νομοθετικό πλαίσιο και αυτό ακριβώς βελτιώνουμε, καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήθελε να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία, σε όσους βρίσκονται κοντά στην απόκτηση πτυχίου και διατηρούν πραγματικά ενεργή σχέση με το Πανεπιστήμιο».
Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα Πανεπιστήμια
- Περίπου 35.000 φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει το 75% των μαθημάτων ή πιστωτικών μονάδων και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια, θα έχουν δικαίωμα ολοκλήρωσης σπουδών εντός δύο επιπλέον εξαμήνων.
- Περίπου 290.000 ανενεργοί φοιτητές θα διαγραφούν από τα μητρώα, καθώς δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.
- Η ρύθμιση δεν επηρεάζει ενεργούς φοιτητές, ούτε όσους βρίσκονται εντός του νόμιμου χρονικού πλαισίου σπουδών (π.χ. 4+2 ή 5+3 έτη).
Ποιοι εξαιρούνται από τη διαγραφή
- Άτομα με αναπηρία άνω του 50%.
- Γονείς παιδιών έως 8 ετών.
- Εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών την εβδομάδα.
- Πρωταθλητές και αθλητές με εντατικό πρόγραμμα.
Η Υπουργός τόνισε ότι η ρύθμιση δεν αποτελεί απλώς διοικητικό μέτρο, αλλά μία κρίσιμη παρέμβαση που βελτιώνει, την αναλογία φοιτητών-διδασκόντων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και αξιοπιστία των στοιχείων, την αξιολόγηση και εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά και την προσέλκυση συνεργασιών με διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα.
«Δεν μπορεί ένα Τμήμα με 100 ενεργούς φοιτητές να εμφανίζεται με 150 εγγεγραμμένους. Αυτό αλλοιώνει την εικόνα και δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις. Βάζουμε πλέον μία τάξη με τις νέες ρυθμίσεις. Βοηθάει σίγουρα στο προφίλ του κάθε πανεπιστημίου, βοηθάει και σε κάτι άλλο. Στην αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη.
Όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη, η ρύθμιση ενσωματώνει κοινωνικά κριτήρια και προστατεύει συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες συνθήκες ζωής. Η δυνατότητα μερικής φοίτησης διατηρείται για όσους τη δικαιούνται.
«Προστατεύουμε τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη και ενισχύουμε το κύρος του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου», δήλωσε η Υπουργός.
Μηχανογραφικά – Στέγαση – Υποδομές
Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι η πλατφόρμα για τα μηχανογραφικά είναι πλέον ανοιχτή και κάλεσε τους υποψηφίους να επιλέξουν σχολές με βάση τα ενδιαφέροντά τους και την οικονομική και γεωγραφική δυνατότητα κάθε οικογένειας.
Στο κομμάτι της φοιτητικής στέγασης παραδέχθηκε ελλείψεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει βελτιωθεί κατά πολύ η εικόνα των φοιτητικών εστιών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αναφέρθηκε επίσης στη συνεχή ενίσχυση του φοιτητικού επιδόματος από την Κυβέρνηση, που φτάνει έως και τα 2.500 ευρώ για συγκατοίκηση στην περιφέρεια, με κατεύθυνση του ίδιου του Πρωθυπουργού, αλλά και στην δημιουργία 10.000 νέων κλινών μέσω ΣΔΙΤ και του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, με ορίζοντα υλοποίησης πενταετίας.
Καμία αλλαγή στο σύστημα Πανελλαδικών έως το 2029
Τέλος, η Υπουργός διευκρίνισε ότι το υπάρχον σύστημα εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει για τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στο Λύκειο, ενώ η συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο θα αφορά το σχολικό έτος 2029-2030 και θα αποτελέσει αντικείμενο διακομματικού διαλόγου που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!
Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ