Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην ΕΡΤ
«Φανταστείτε ένα τμήμα που έχει 100 ενεργούς φοιτητές αλλά εμφανίζεται με 150 εγγεγραμμένους. Η εικόνα αυτή δεν βοηθά ούτε στην αποτίμηση του έργου ούτε στην εξεύρεση συνεργασιών με άλλα πανεπιστήμια», σημείωσε η υπουργός Παιδείας

Την έναρξη της εφαρμογής της νέας ρύθμισης για τη διαγραφή ανενεργών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια ανακοίνωσε επίσημα η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις του ΕΡΤNews.

Όπως διευκρίνισε, το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι περίπου 35.000 φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 75% των μαθημάτων τους και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τα τελευταία δύο χρόνια θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να αποφοιτήσουν, εντός δύο ακόμη εξαμήνων.

Αντίστοιχα, σχεδόν 290.000 ανενεργοί φοιτητές πρόκειται να διαγραφούν οριστικά από τα μητρώα των ιδρυμάτων.

Ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση για τους «αιώνιους φοιτητές» – Τι ισχύει για τους ενεργούς

«Η παρουσία στις εξεταστικές αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση του φοιτητικού status», υπογράμμισε η υπουργός, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση «αποτυπώνει τη βούληση του Πρωθυπουργού να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε ανθρώπους που είναι πολύ κοντά στο πτυχίο».

Ταυτόχρονα, εξαιρέσεις θα υπάρξουν για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας: Δεν θα διαγράφονται οι φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%, γονείς παιδιών έως 8 ετών, εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών εβδομαδιαίως, αλλά και αθλητές με απαιτητικό πρόγραμμα προπονήσεων και αγώνων.

Η κ. Ζαχαράκη διευκρίνισε ότι οι φοιτητές που βρίσκονται ακόμα εντός του επιτρεπτού χρόνου φοίτησης (όπως π.χ. τα «4+2» έτη για τετραετή προγράμματα) δεν επηρεάζονται από τη νέα ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει και για όσους ξεκίνησαν πρόσφατα τις σπουδές τους.

Σχετικά με τον ορισμό του «αιώνιου φοιτητή», ξεκαθάρισε πως δεν αφορά απλώς όσους έχουν υπερβεί τον τυπικό χρόνο φοίτησης, αλλά εκείνους που έχουν περάσει και το όριο καθυστέρησης (π.χ. 4+2 ή 5+2 έτη) χωρίς ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο σε μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ και το ΟΠΑ, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 10.000 φοιτητές ανά έτος εισαγωγής που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, με κάποιες εγγραφές να χρονολογούνται ακόμη και από τη δεκαετία του 1930.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

  • Περίπου 35.000 φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει το 75% των μαθημάτων ή πιστωτικών μονάδων και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια, θα έχουν δικαίωμα ολοκλήρωσης σπουδών εντός δύο επιπλέον εξαμήνων.
  • Περίπου 290.000 ανενεργοί φοιτητές θα διαγραφούν από τα μητρώα, καθώς δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.
  • Η ρύθμιση δεν επηρεάζει ενεργούς φοιτητές, ούτε όσους βρίσκονται εντός του νόμιμου χρονικού πλαισίου σπουδών (π.χ. 4+2 ή 5+3 έτη).

Ποιοι εξαιρούνται από τη διαγραφή

  • Άτομα με αναπηρία άνω του 50%.
  • Γονείς παιδιών έως 8 ετών.
  • Εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών την εβδομάδα.
  • Πρωταθλητές και αθλητές με εντατικό πρόγραμμα.

Μηχανογραφικό, στέγαση και φοιτητικές εστίες

Η υπουργός υπενθύμισε ότι άνοιξε η πλατφόρμα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, καλώντας τους υποψήφιους να επιλέξουν βάσει ενδιαφερόντων, οικονομικών δυνατοτήτων και γεωγραφικής εγγύτητας.

Για τη φοιτητική στέγαση, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, ενώ τόνισε την προσπάθεια ενίσχυσης του στεγαστικού επιδόματος, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και 2.500 ευρώ σε περιπτώσεις συγκατοίκησης στην περιφέρεια.

Παράλληλα, ανέφερε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών μέσω του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου και ΣΔΙΤ, που αναμένεται να προσθέσουν περίπου 10.000 κλίνες στα περιφερειακά πανεπιστήμια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Καμία αλλαγή στις πανελλαδικές εξετάσεις ως το 2029

Τέλος, σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, η κ. Ζαχαράκη τόνισε πως οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στο Λύκειο δεν θα επηρεαστούν από μελλοντικές αλλαγές, καθώς η συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο αφορά το σχολικό έτος 2029-2030 και αποτελεί μέρος ευρύτερης διακομματικής συζήτησης στη Βουλή.

«Είναι θετικό να υπάρχουν ιδέες, όμως δεν αφορά τους μαθητές που βρίσκονται σήμερα στην Α΄, Β΄ ή Γ΄ Λυκείου», σημείωσε.

Ζήτημα αξιολόγησης και διεθνοποίησης για τα πανεπιστήμια

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, η εκκαθάριση των φοιτητικών μητρώων δεν είναι απλά ένα διοικητικό μέτρο, αλλά ένα βήμα καθοριστικής σημασίας για την αξιολόγηση και τη διεθνή εικόνα των ελληνικών ΑΕΙ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Φανταστείτε ένα τμήμα που έχει 100 ενεργούς φοιτητές αλλά εμφανίζεται με 150 εγγεγραμμένους. Η εικόνα αυτή δεν βοηθά ούτε στην αποτίμηση του έργου ούτε στην εξεύρεση συνεργασιών με άλλα πανεπιστήμια».

Η στρέβλωση αυτή, σύμφωνα με την υπουργό, επηρεάζει την αναλογία φοιτητών-διδασκόντων και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα κάθε ιδρύματος να αξιολογείται με ακρίβεια και να προσελκύει διεθνείς συμπράξεις και ερευνητικά προγράμματα.

Το νέο μέτρο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση της Υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη:

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

epimorfotes_300_225.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Σε εξέλιξη έλεγχοι για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών στην υποχρεωτική επιμόρφωση
Υποχρεωτική επιμόρφωση: Ποιοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» από το Υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Σε εξέλιξη έλεγχοι για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών στην υποχρεωτική επιμόρφωση
Κυριάκος Μητσοτάκης
Επίσημο: Σε διαβούλευση το νέο πειθαρχικό δίκαιο - Ποινές "fast track" στο Δημόσιο για την άρνηση αξιολόγησης
Μοντέλο fast track για την πειθαρχική δικαιοσύνη: Ενιαίο Συμβούλιο, αυστηρές ποινές, ψηφιακές διαδικασίες και νέα παραπτώματα - Δείτε πότε ψηφίζεται
Επίσημο: Σε διαβούλευση το νέο πειθαρχικό δίκαιο - Ποινές "fast track" στο Δημόσιο για την άρνηση αξιολόγησης
ζαχαρακη
Σοφία Ζαχαράκη: Με προσεκτικά βήματα σχεδιάζουμε το νέο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο - 25 Ιουλίου η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ
Oι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν στις 25 Ιουλίου, με τους υποψηφίους να ενημερώνονται μέσω sms
Σοφία Ζαχαράκη: Με προσεκτικά βήματα σχεδιάζουμε το νέο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο - 25 Ιουλίου η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ