Έπειτα από μια ταραχώδη εβδομάδα, ο Εμανουέλ Μακρόν αργά το βράδυ της Παρασκευής (10/10) ανακοίνωσε το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας που τελικά δεν ήταν άλλος από τον Σεμπαστιάν Λεκορνί. Η προθεσμία των 48 ωρών που είχε θέσει ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού είχε παρέλθει και με το θρίλερ να συνεχίζεται, τελικά γύρω στις 11 ώρα Ελλάδας, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε την «επιστροφή» Λεκορνί. Πρόταση μομφής ανακοίνωσαν η ακροδεξιά και η αριστερά.
Στην ουσία, ο Μακρόν «δίνει εν λευκώ επιταγή στον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκόρνί», τον οποίο επαναδιόρισε τέσσερις ημέρες μετά την παραίτησή του, διαβεβαίωσε το περιβάλλον του προέδρου το βράδυ της Παρασκευής.
Η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων το βράδυ της Παρασκευής αιφνιδίασε ακόμη και κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Μακρόν. Ο Λεκορνί καλείται τώρα να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση και, μέσα σε λίγες ημέρες, να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2026 — έως τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου.
Ο Λεκορνί επιστρέφει… για να σώσει τον προϋπολογισμό
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (Twitter), ο Λεκορνί δήλωσε ότι αποδέχεται «εκ του καθήκοντος» την αποστολή που του ανέθεσε ο πρόεδρος, προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφιση του προϋπολογισμού.
«Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την κρίση που εξοργίζει τους Γάλλους και σε αυτή την αστάθεια που βλάπτει την εικόνα της Γαλλίας. Η αποκατάσταση των δημόσιων λογαριασμών είναι προτεραιότητα για την κυριαρχία μας», τόνισε ο νέος πρωθυπουργός.
Ο Λεκορνί υπογράμμισε επίσης πως όσοι εισέλθουν στη νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επιδιώξουν προεδρικές φιλοδοξίες για το 2027, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε στελέχη που ήδη κινούνται για τη «μεταμακρονική» εποχή.
Διπλή πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση
Η πολιτική κρίση δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται. Τόσο η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) όσο και ο Ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της νέας κυβέρνησης αμέσως μετά την ανάγνωσή της στη Βουλή.
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της LFI, Ματίλντ Πανό, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «αναβάλλει το αναπόφευκτο: την αποχώρησή του».
Ο συντονιστής του κόμματος έκανε λόγο για «μια νέα προσβολή στους Γάλλους από έναν ανεύθυνο, μεθυσμένο από την εξουσία του».
Από την άλλη, το RN της Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι «θα καταψηφίσει άμεσα την κυβέρνηση», καταγγέλλοντας πως ο πρόεδρος «συνεχίζει να αγνοεί τη βούληση των πολιτών και να κυβερνά με πολιτικά τεχνάσματα».
Ακόμη και ο Ερίκ Σιοτί, πρώην πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσε τα κόμματα «να καταψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση», επιτείνοντας την αίσθηση απομόνωσης του Μακρόν.
Οι διαβουλεύσεις στο Ελιζέ και η οργή των κομμάτων
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Μακρόν είχε καλέσει τους ηγέτες των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων σε διαβουλεύσεις στο Ελιζέ, εξαιρώντας ωστόσο τη LFI και το RN, καθώς —όπως ανέφεραν πηγές του προεδρικού περιβάλλοντος— «επιδιώκουν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης».
Η απουσία τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Η Πανό μίλησε για «ψέματα» του Μακρόν, ενώ ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι «στόχος είναι η καθαίρεση του προέδρου και η προκήρυξη προεδρικών εκλογών».
Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν σχολίασε ότι ο Μακρόν «δεν μπορεί να κάνει σαν να μην υπάρχει το RN».
Οι Οικολόγοι Μαρέν Τοντελιέ και Σιριέλ Σατελέν δήλωσαν «σοκαρισμένες και εξοργισμένες», διαπιστώνοντας ότι «η Αριστερά δεν έχει θέση στη νέα κυβέρνηση».
Αντίστοιχα, οι Ολιβιέ Φορ και Μπορίς Βαγιό του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξέφρασαν απογοήτευση για την έλλειψη δεσμεύσεων σε βασικά κοινωνικά ζητήματα.
Ακόμη και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, που παραμένει τυπικά σύμμαχος του Μακρόν, φέρεται —σύμφωνα με τη Figaro— να «δυσαρεστήθηκε» με την πρόταση αναβολής της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, απειλώντας με αποχώρηση.
Η επανατοποθέτηση του Λεκορνί αναδεικνύει το στρατηγικό αδιέξοδο του Μακρόν, ο οποίος μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2024 δεν διαθέτει πλέον απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Η χώρα κυβερνάται εδώ και μήνες με συνεχείς ανασχηματισμούς, προσωρινές συμφωνίες και την απειλή της πρότασης μομφής να αιωρείται μόνιμα.
Ο διορισμός του ίδιου πρωθυπουργού που είχε μόλις παραιτηθεί δείχνει την πολιτική εξάντληση του συστήματος Μακρόν, καθώς δεν βρέθηκε πρόσωπο ικανό να συγκεντρώσει στήριξη πέραν του κυβερνητικού μπλοκ.
Το διακύβευμα πλέον είναι αν θα μπορέσει να περάσει τον προϋπολογισμό χωρίς να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, που επιτρέπει ψήφιση χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία — μια τακτική που, αν επαναληφθεί, θα πυροδοτήσει πολιτική θύελλα.
Η νέα αυτή κυβερνητική πράξη του Μακρόν μοιάζει περισσότερο με παράταση παρά με λύση.
Οι αναλυτές στο Παρίσι εκτιμούν ότι, εάν η πρόταση μομφής περάσει ή εάν ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί, ο πρόεδρος θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ανοίγοντας έναν αχαρτογράφητο πολιτικό δρόμο για τη Γαλλία.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Le Monde: «Η Γαλλία έχει πρωθυπουργό, αλλά όχι πλειοψηφία. Και έναν πρόεδρο, αλλά όχι πια πολιτική διέξοδο.»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ