Σε επτά χρόνια από σήμερα, εφόσον καταρτιστεί από την παρούσα Κυβέρνηση και ψηφιστεί στη Βουλή, θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.
Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι το νέο σύστημα θεσμοθετηθεί από τη Βουλή και θα αφορά τους μαθητές/τριες που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου το σχολικό έτος 2029-30.
Αυτό σημαίνει ότι θα αφορά τους μαθητές και μαθήτριες που θα φοιτήσουν το επόμενο σχολικό έτος 2025-26 στην Α' Γυμνασίου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού, θα είναι οι μαθητές που θα «εγκαινιάσουν» το νέο σύστημα, το έτος 2032.
Σοφία Ζαχαράκη: 290.000 διαγραφές από τα ΑΕΙ – Ποιοι θα εξαιρούνται
Επίσης, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την έναρξη της νέας ρύθμισης για τη διαγραφή ανενεργών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Όπως τόνισε, το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι περίπου 35.000 φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 75% των μαθημάτων τους και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τα τελευταία δύο χρόνια θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να αποφοιτήσουν, εντός δύο ακόμη εξαμήνων.
Αντίστοιχα, σχεδόν 290.000 ανενεργοί φοιτητές πρόκειται να διαγραφούν οριστικά από τα μητρώα των ιδρυμάτων.
Ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση για τους «αιώνιους φοιτητές» – Τι ισχύει για τους ενεργούς
«Η παρουσία στις εξεταστικές αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση του φοιτητικού status», υπογράμμισε η υπουργός, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση «αποτυπώνει τη βούληση του Πρωθυπουργού να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε ανθρώπους που είναι πολύ κοντά στο πτυχίο».
Ταυτόχρονα, εξαιρέσεις θα υπάρξουν για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας: Δεν θα διαγράφονται οι φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%, γονείς παιδιών έως 8 ετών, εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών εβδομαδιαίως, αλλά και αθλητές με απαιτητικό πρόγραμμα προπονήσεων και αγώνων.
Η κ. Ζαχαράκη διευκρίνισε ότι οι φοιτητές που βρίσκονται ακόμα εντός του επιτρεπτού χρόνου φοίτησης (όπως π.χ. τα «4+2» έτη για τετραετή προγράμματα) δεν επηρεάζονται από τη νέα ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει και για όσους ξεκίνησαν πρόσφατα τις σπουδές τους.
Σχετικά με τον ορισμό του «αιώνιου φοιτητή», ξεκαθάρισε πως δεν αφορά απλώς όσους έχουν υπερβεί τον τυπικό χρόνο φοίτησης, αλλά εκείνους που έχουν περάσει και το όριο καθυστέρησης (π.χ. 4+2 ή 5+2 έτη) χωρίς ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο σε μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ και το ΟΠΑ, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 10.000 φοιτητές ανά έτος εισαγωγής που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, με κάποιες εγγραφές να χρονολογούνται ακόμη και από τη δεκαετία του 1930.
Ζαχαράκη για κατάργηση Πανελλαδικών Εξετάσεων: Θα το συζητήσουμε, θα το εξαντλήσουμε και όταν είμαστε έτοιμοι θα ενημερώσουμε
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάργησης των πανελλαδικών Εξετάσεων, με δηλώσεις που έκανε προ ημερών.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, απάντησε:
«Η Κυβέρνηση δεν κάνει απλά δηλώσεις προθέσεων και βεβιασμένες κινήσεις.
Θα το συζητήσουμε θα το εξαντλήσουμε και όταν είμαστε έτοιμοι για να εφαρμοστεί, θα ενημερώσουμε εγκαίρως τους γονείς και τα παιδιά, καθώς αντιλαμβανόμαστε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτο απ΄όλους, ότι είναι μία κουβέντα ουσίας και άπτεται και της πολυετούς προσπάθειας των παιδιών.
Θέλουμε σίγουρα να συζητήσουμε για την είσοδο στο πανεπιστήμιο, η οποία δεν θα προέρχεται μόνο από τις εξετάσεις.
Είμαστε δίπλα στα παιδιά και συμμεριζόμαστε τον προβληματισμό τους».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!
Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ