Thumbnail
Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ για τις Βάσεις εισαγωγής του 2017 

Ενας στους τρεις αποφοίτους Λυκείου, στην κορυφαία στιγμή της δωδεκάχρονης εκπαίδευσής του δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τη βαθμολογική βάση του 10. Το στοιχείο αποτελεί σαφές ποιοτικό χαρακτηριστικό του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς το ποσοστό παραμένει στα ίδια επίπεδα από τότε που ίσχυε το βαθμολογικό όριο εισαγωγής, στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Η αρνητική εικόνα, όπως προκύπτει από την αποτυχία των 18χρονων, ενισχύεται από το γεγονός ότι η διαβάθμιση της δυσκολίας των θεμάτων που επιλέγονται με στόχο να ξεπεράσει ένας υποψήφιος τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση, παραμένει στα ίδια επίπεδα. Μάλιστα, εντυπωσιάζει το ότι μεταξύ των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικής, ο ένας στους δύο συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια, ενώ το 27,82% δεν ξεπέρασε τα 7.000 μόρια.

Στον αντίποδα, λίγοι είναι οι φετινοί αριστούχοι, το ποσοστό των οποίων μεταβάλλεται κάθε χρόνο, καθώς ο αριθμός όσων θα συγκεντρώνουν πάνω από 18.000 μόρια εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων εκείνων που στοχεύουν να ξεχωρίσουν τους άριστους από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Και φέτος ήταν μία χρονιά που το άριστα ήταν σχετικά δύσκολο για τα περισσότερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για την κλιμάκωση των μορίων των υποψηφίων Γενικού Λυκείου στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, το ποσοστό όσων συγκέντρωσαν κάτω από 10.000 είναι ιδιαίτερα υψηλό: 34,47% για τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σπουδών, 33,23% για τους υποψηφίους με προσανατολισμό τις θετικές σπουδές και 50,47% για εκείνους με προσανατολισμό την Οικονομία και την Πληροφορική.

Σε καλύτερη θέση, όπως κάθε χρόνο, οι υποψήφιοι που διεκδικούν μία θέση στις ιατρικές σχολές: φέτος το 25,12% συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια.

Στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, δηλαδή από 10.000 έως 18.000 μόρια, βρέθηκε το 61,82% των υποψηφίων ανθρωπιστικών σπουδών, το 62,53% των θετικών σπουδών, το 60,16% των υποψηφίων θετικών σπουδών με στόχευση τις σχολές υγείας και το 48,97% των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικής.

Οι περισσότεροι, ποσοστιαία, άριστοι συγκεντρώθηκαν στο πεδίο των ιατρικών σχολών: το 14,65% αρίστευσε, ποσοστό υπερτριπλάσιο εκείνου (4,22%) των υποψηφίων θετικών επιστημών για πολυτεχνεία. Το 3,71% των υποψηφίων ανθρωπιστικών σπουδών συγκέντρωσε πάνω από 18.000 μόρια και μόλις το 0,56% των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικής.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις τάσεις των βάσεων εισαγωγής, όπως παρουσιάστηκαν στο φύλλο της «Κ» την Κυριακή 2 Ιουλίου με τη συνδρομή του Γιάννη Ζαμπέλη, μαθηματικού και στελέχους των φροντιστηρίων Πουκαμισάς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα