Thumbnail
Προϋπόθεση είναι η θεμελίωση του δικαιώματος να έχει γίνει έως το 2010 Κλειδί για την έξοδο στη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών αποτελεί για μεγάλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης.

 

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ

Προϋπόθεση είναι η θεμελίωση του δικαιώματος να έχει γίνει έως το 2010

Κλειδί για την έξοδο στη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών αποτελεί για μεγάλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης.

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

 

Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, στον δημόσιο τομέα προβλέπονται τα εξής:

1 Ανδρες. Με τη συμπλήρωση 25ετίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 θεμελιώνεται δικαίωμα και ανοίγει η πόρτα εξόδου στα 60.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχει «πέναλτι» στην καταβαλλόμενη σύνταξη με δεδομένο πως δεν έχει συμπληρωθεί το 65ο έτος.

Η εν λόγω μείωση φτάνει το 4,5% ανά έτος για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 65 και επομένως διαμορφώνεται στο 22,5% για έξοδο στα 60.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη διετία 2011-2012 το όριο ηλικίας μειώνεται και ακολουθεί αυτό των γυναικών.

Συγκεκριμένα, το 2011 δίνεται μειωμένη σύνταξη στα 56 και το 2012 στα 58 (μόνο για όσους συμπληρώνουν 25ετία τις συγκεκριμένες χρονιές).

Διαβατήριο η 25ετία στο Δημόσιο

Για τη συμπλήρωση της 25ετίας προσμετρώνται τόσο ο χρόνος του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ο στρατός και τα πλασματικά έτη των τέκνων εφόσον με αυτά φτάνει ο ασφαλισμένος την 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.

Το 60ό έτος είναι και το όριο που λαμβάνουν πλήρες το τμήμα της σύνταξης από άλλον φορέα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις της διαδοχικής με τη συμμετοχή του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ κ.ά.

2 Γυναίκες. Η δυνατότητα εξόδου με πλήρη σύνταξη κατοχυρώνεται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος. Ετσι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί η ασφαλισμένη σε ηλικία 60 ετών εφόσον έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.

Εδώ χρειάζεται προσοχή καθώς για τις υπαλλήλους που θεμελίωσαν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά το όριο ηλικίας για την έξοδο σταδιακά αυξάνεται και φέτος φτάνει το 67ο έτος.

Η σύνταξη που λαμβάνει η γυναίκα δημόσια υπάλληλος στην ηλικία των 60 ετών είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που έχει τη στιγμή της αίτησης.

Φυσικά το εν λόγω δικαίωμα μπορεί να το ασκήσει και μετά τη συμπλήρωση του 60ού της έτους.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως με την εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να θεμελιώσουν αναδρομικά δικαίωμα το 2010. Ετσι έχουν τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν το δικαίωμα για την πλήρη σύνταξη στα 60 αποφεύγοντας την αύξηση του σχετικού ορίου.

3 Εκπαιδευτικοί. Μέχρι το τέλος του 2010 βρισκόταν σε ισχύ ο ν. 3075/2002 που τους έδινε δικαίωμα συνταξιοδότησης με 30 έτη ασφάλισης στο 60ό έτος της ηλικίας τους με πλήρη σύνταξη.

Η ρύθμιση καλύπτει τόσο άντρες όσο και γυναίκες.

Το νομοθετικό αυτό καθεστώς καταργήθηκε μετά την ψήφιση του ν. 3865/2010, όμως εξακολουθεί να ισχύει για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2010.

Επίσης ισχύει για όσους θα θεμελιώσουν αντίστοιχα δικαίωμα με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010 με αναγνώριση της στρατιωτικής τους θητείας ή του πλασματικού χρόνου των τέκνων.

Για τη συμπλήρωση της 30ετίας λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος του Δημοσίου αλλά και όσος χρόνος έχει διανυθεί σε φορείς κύριας ασφάλισης, ενώ προσμετράται και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας. Αντίθετα δεν προσμετράται ο χρόνος σπουδών που αναγνωρίζεται με τον ν. 3865/2010.

Ειδικό καθεστώς για παλαιούς ασφαλισμένους

Ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θέλουν να αποχωρήσουν σε ηλικία 60 ετών. Με βάση τις ρυθμίσεις που ισχύουν στα λεγόμενα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ - τράπεζες) οι γυναίκες μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη, ενώ για τους άνδρες χορηγείται μειωμένη.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους:

Ανδρες. Κατοχυρώνεται δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση 25ετίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 για το 60ό έτος της ηλικίας τους. Η μείωση για τους εν λόγω ασφαλισμένους είναι 4,5% για κάθε έτος πριν από το 65ο.

Εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί η 25ετία δεν μπορεί να γίνει χρήση των πλασματικών ετών που προβλέπονται, καθώς δεν είχε αλλάξει το όριο ηλικίας για τις εν λόγω περιπτώσεις.

Μόνο ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Γυναίκες. Η δυνατότητα εξόδου με πλήρη σύνταξη στα 60 κατοχυρώνεται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.

Για τις υπαλλήλους που θεμελίωσαν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά το όριο ηλικίας για την έξοδο έχει αυξηθεί και φέτος φτάνει τα 67.

Σημειώνεται πως η σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών για όσες γυναίκες έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που έχει η εργαζόμενη τη στιγμή της αίτησης.

Στα θετικά είναι πως το εν λόγω δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και μετά τη συμπλήρωση του 60ού της έτους. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς αν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010 δεν έχει συμπληρωθεί η απαραίτητη 25ετία δεν είναι δυνατή η πλήρωσή της με πλασματικούς χρόνους του ν. 3865/2010 και 3996/2011.

Παραδείγματα για δημοσίους υπαλλήλους

Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς ανοίγει στα 60 η πόρτα εξόδου από τον δημόσιο τομέα δημοσιεύονται σήμερα στο «Εθνος - Συντάξεις».

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

Ερώτηση: Δημοτική υπάλληλος, έγγαμη, προσελήφθη με σύμβαση στον Δήμο το 1984 ως αορίστου χρόνου και το 1991 μονιμοποιήθηκε.

Εχει θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα; Πότε μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη;

Απάντηση: Η υπάλληλος του παραδείγματος έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς είχε συμπληρωμένη την 25ετία το 2010.

Επομένως μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας της.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως η σύνταξη που θα πάρει θα είναι αναλογική των ετών ασφάλισής της τη στιγμή της αίτησης.

Ερώτηση: Εκπαιδευτικός διορισμένος το 1985 έχει 24 μήνες στρατιωτικής θητείας, 2 έτη στο

ΙΚΑ και είναι σήμερα 60 ετών.

Μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης;

Και αν ναι, πότε μπορεί να αποχωρήσει; Θα επηρεαστεί από τις αλλαγές;

Απάντηση: O ασφαλισμένος του παραδείγματος έχει συνολικά 29 έτη ασφάλισης.

Για τη θεμελίωση δικαιώματος εφόσον υφίσταται απαιτούνται 25 έτη ασφάλισης.

Για συνταξιοδότηση όμως με βάση το ειδικό καθεστώς για τους εκπαιδευτικούς απαιτούνται 30 έτη. Επομένως, για άμεση συνταξιοδότηση πρέπει να εξαγοράσει τον χρόνο της στρατιωτικής του θητείας.

Ετσι θα μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου με πλήρη σύνταξη, αναλογική των ετών ασφάλισής του.

Ερώτηση: Δημόσιος υπάλληλος διορίστηκε το 1984 χωρίς να έχει άλλο χρόνο ασφάλισης.

Σήμερα είναι 59 ετών και επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα. Πότε μπορεί να αποχωρήσει;

Απάντηση: Ο εν λόγω υπάλληλος έχει θεμελιώσει δικαίωμα με συμπληρωμένη την 25ετία το 2010.

Επομένως μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μόλις συμπληρώσει το 60ό έτος αλλά θα πάρει πρόωρη σύνταξη.

Η μείωση στην περίπτωση αυτή θα είναι 22,5%.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

 

ΕΘΝΟΣ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nikolopoylos-
Ντροπή και όνειδος! Πρωτοφανείς ενέργειες του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής
«Σε ρόλο άτυπης τριμελούς μονάδας εφόδου και μετά από συνοπτικές διαδικασίες ελέγχου ανακοινώνουν προφορικά την κατάργηση τμημάτων ολοήμερου στη μέση...
Ντροπή και όνειδος! Πρωτοφανείς ενέργειες του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής