faghto
Ένα από τα πιο σοφά διδάγματα προέρχεται από την Οκινάουα, μια περιοχή που ανήκει στις λεγόμενες "Μπλε Ζώνες", όπου οι κάτοικοι ζουν περισσότερα χρόνια και εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων.

Η πρακτική αυτή διαφέρει από τη δυτική νοοτροπία της υπερφαγίας και έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία και την ευζωία. Όπως τονίζει η ψυχολόγος Susan Albers από την Cleveland Clinic, το «hara hachi bu» μας εκπαιδεύει να σταματάμε το φαγητό όταν είμαστε απλώς ικανοποιημένοι και όχι φουσκωμένοι. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών. "Η στρατηγική αυτή είναι πολύτιμη για όσους τρώνε υπερβολικά, αλλά και για εκείνους που συχνά νιώθουν δυσφορία μετά το φαγητό", αναφέρει η Δρ Albers.

Τι κερδίζουμε με αυτήν την πρακτική;

Μεγαλύτερη απόλαυση στο φαγητό
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Kouka Webb, το "hara hachi bu" ενθαρρύνει την πλήρη προσοχή στο φαγητό. Έτσι, απολαμβάνουμε περισσότερο τις γεύσεις, τις υφές και τα αρώματα του γεύματος, κάτι που μας βοηθά να είμαστε πιο συνειδητοί σχετικά με το πόσο και τι τρώμε. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία του φαγητού γίνεται πιο απολαυστική και λιγότερο βιαστική.

Σταδιακή απώλεια βάρους
Αν και δεν είναι δίαιτα, αυτή η πρακτική αποτελεί έναν τρόπο ζωής που βοηθά στην υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής και βιώσιμης διατροφής. Σύμφωνα με τη Webb, η μέθοδος αυτή προωθεί τη μετριοπάθεια και την καλύτερη διαχείριση των μερίδων, χωρίς να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς ή στέρηση αγαπημένων τροφών. Έρευνες δείχνουν ότι η προσεκτική διατροφή μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του βάρους και στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Καλύτερη πέψη
Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, φούσκωμα και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Η Webb εξηγεί ότι η πρακτική του "hara hachi bu" σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και γενικότερα καλύτερη πέψη. Παράλληλα, αποφεύγεται η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ενίσχυση της συνειδητής διατροφής
Η μέθοδος αυτή βοηθά να ξεχωρίζουμε τη σωματική από τη συναισθηματική πείνα, ιδιαίτερα σε περιόδους άγχους. Έτσι, περιορίζεται η παρορμητική κατανάλωση τροφής και καλλιεργείται μια πιο θετική στάση απέναντι στο φαγητό. Το αίσθημα ικανοποίησης χωρίς υπερβολικό κορεσμό μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ευεξία.

Προσοχή σε ιδιαίτερες περιπτώσεις
Η διατροφολόγος Asako Miyashita επισημαίνει ότι το "hara hachi bu" δεν είναι για όλους. Για παράδειγμα, άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών, όπως η νευρική ανορεξία, πρέπει να είναι προσεκτικά καθώς υπάρχει κίνδυνος να περιορίσουν υπερβολικά την πρόσληψη τροφής. Επίσης, επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να εκτιμήσουμε πόσο γεμάτο είναι το στομάχι μας, είναι πιθανό να φάμε είτε λιγότερο είτε περισσότερο από όσο πρέπει.

Πώς να το εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα;
Η Webb προτείνει να αρχίσουμε σταδιακά και μεθοδικά:

Να τρώμε σε ήρεμο περιβάλλον, μακριά από περισπασμούς.

Να τρώμε αργά, μασώντας καλά κάθε μπουκιά (τουλάχιστον 15 φορές).

Να σταματάμε το φαγητό όταν νιώθουμε κατά 80% χορτάτοι.

Να κάνουμε μικρές παύσεις για να συνειδητοποιήσουμε πόσο γεμάτο είναι το στομάχι μας.

Να κρατάμε σημειώσεις για την πρόοδό μας τις πρώτες εβδομάδες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλος
Η δημόσια εκπαίδευση μετασχηματίζεται σε αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπου οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως φορείς «πακέτων δεξιοτήτων».
Εκπαίδευση: Πολιτικό «bullying» και ο «θρίαμβος της κενότητας» - Ο συστημικός εκφοβισμός των εκπαιδευτικών αποκρύπτεται πίσω από τη γλώσσα της...
Η δημόσια εκπαίδευση μετασχηματίζεται σε αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπου οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως φορείς «πακέτων δεξιοτήτων».
Εκπαιδευτικοί
ΠΑΣΑΝ: «Να καλυφθούν και οι 1.889 οργανικές θέσεις Νηπιαγωγών – Η χρονιά δεν πρέπει να πάει χαμένη»
Ανησυχία για τους φετινούς διορισμούς εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών
ΠΑΣΑΝ: «Να καλυφθούν και οι 1.889 οργανικές θέσεις Νηπιαγωγών – Η χρονιά δεν πρέπει να πάει χαμένη»
Αβοκάντο
Αβοκάντο: Πόσο είναι καλό να καταναλώνουμε και ποιοι πρέπει να προσέχουν
Εκτός από γευστικό, το αβοκάντο θεωρείται και σύμμαχος της υγείας, καθώς η κατανάλωσή του συνδέεται με καλύτερη ποιότητα διατροφής και μειωμένο...
Αβοκάντο: Πόσο είναι καλό να καταναλώνουμε και ποιοι πρέπει να προσέχουν