αρνακι
Ένα παραδοσιακό πιάτο που απαιτεί χρόνο και αγάπη, αλλά αποζημιώνει με τη γεύση του

Είναι το πιάτο που συνδέεται όσο λίγα με τις ελληνικές ταβέρνες, τα οικογενειακά τραπέζια και το άρωμα των Κυριακών. Το αρνάκι κλέφτικο στη λαδόκολλα είναι μια συνταγή που πολλοί διστάζουν να φτιάξουν στο σπίτι, καθώς θεωρείται «μπελαλίδικη». Κι όμως, με λίγη υπομονή, μετατρέπεται σε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία – ζουμερό, αρωματικό και γεμάτο παραδοσιακή νοστιμιά.

Τα υλικά

  • 1 μπούτι αρνίσιο
  • ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης, θρυμματισμένα
  • 1/2 σκελίδα σκόρδου
  • 1 κιλό πατάτες baby, κομμένες στη μέση
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 4 ώριμες ντομάτες, χοντροκομμένες
  • μερικά κλαδάκια φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)
  • 1 λεμόνι, μόνο ο χυμός
  • 250 ml λευκό κρασί
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Τοποθετήστε το αρνί σε ένα μεγάλο ταψί και ραντίστε το με άφθονο ελαιόλαδο. Αλατίστε και πιπερώστε γενναιόδωρα και πασπαλίστε με ρίγανη και φύλλα δάφνης. Ξεφλουδίστε δύο σκελίδες σκόρδου και κόψτε τις κάθε μία σε τέσσερα κομμάτια.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε οκτώ τρύπες στο αρνί και τοποθετήστε το σκόρδο. Τρίψτε τα βότανα και το λάδι πάνω στο αρνί, καλύψτε το και τοποθετήστε το στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.
  3. Βγάλτε το αρνί από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το μαγειρέψετε. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
  4. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ με αντικολλητικό χαρτί, εξασφαλίζοντας ότι το χαρτί έχει επικάλυψη για να κλείσετε τις άκρες (ίσως χρειαστεί να διπλώσετε δύο κομμάτια μαζί κατά μήκος για να είναι αρκετά φαρδύ).
  5. Λιώστε ελαφρά τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου. Τοποθετήστε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και το σκόρδο στο ταψί και προσθέστε τα κλαδάκια ρίγανης.
  6. Τοποθετήστε το αρνί πάνω από τα λαχανικά και ρίξτε τη μαρινάδα από το μπολ πάνω του. Στίψτε το χυμό λεμονιού πάνω από το αρνί και ρίξτε το κρασί στον πάτο του ταψιού.
  7. Πάρτε ένα άλλο μεγάλο φύλλο αντικολλητικού χαρτιού και βρέξτε το κάτω από τρεχούμενο νερό. Στύψτε την περίσσεια νερού και καλύψτε το αρνί, κλείνοντας τις άκρες του χαρτιού με τα κομμάτια από κάτω για να το σφραγίσετε πλήρως.
  8. Τοποθετήστε το στο φούρνο και αφήστε το ανέπαφο για 2½ ώρες μέχρι το αρνί να είναι πλήρως μαγειρεμένο και πολύ τρυφερό.
  9. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, στη συνέχεια σερβίρετε με όλα τα λαχανικά και τους χυμούς από το ταψί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συντ
Πρόωρη συνταξιοδότηση για γονείς ανηλίκων: Ποιοι διατηρούν το δικαίωμα και με ποιες προϋποθέσεις
Όσοι είχαν κατοχυρώσει το δικαίωμα πριν τις μεταρρυθμίσεις μπορούν ακόμη να αξιοποιήσουν μεταβατικά όρια ηλικίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με τον ν....
Πρόωρη συνταξιοδότηση για γονείς ανηλίκων: Ποιοι διατηρούν το δικαίωμα και με ποιες προϋποθέσεις
ρώμη
Η ρωμαϊκή καινοτομία που μετέτρεψε τη θερμότητα σε πολυτέλεια
Μπορεί να μην είχε το μέγεθος ενός αμφιθεάτρου ή τη χρησιμότητα ενός υδραγωγείου, όμως αποτύπωνε καλύτερα από κάθε άλλο έργο τη ρωμαϊκή αντίληψη για...
Η ρωμαϊκή καινοτομία που μετέτρεψε τη θερμότητα σε πολυτέλεια