Με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της καινοτομίας στην ελληνική εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοίνωσε την ίδρυση 13 Κέντρων Καινοτομίας (Κ.Κ.), ένα σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της χώρας.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη σε ανάρτησή της, τα Κέντρα Καινοτομίας θα αποτελέσουν κόμβους εκπαίδευσης, τεχνολογίας και δημιουργικότητας, για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καλλιεργώντας δεξιότητες του 21ου αιώνα με τη βοήθεια τεχνολογιών αιχμής όπως η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και η εκτεταμένη πραγματικότητα.
Τα Κέντρα αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από το σχολικό έτος 2025-2026, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής επένδυσης για τη μετάβαση της εκπαίδευσης στη νέα εποχή.
Εκπαίδευση, τεχνολογία και δημιουργικότητα σε ένα
Τα Κέντρα Καινοτομίας σχεδιάζονται ως σύγχρονοι χώροι μάθησης όπου θα συναντώνται η εκπαίδευση με την τεχνολογία, η θεωρία με την πράξη και η διδασκαλία με την καινοτομία. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και προγράμματα STEM, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα αποκτούν εμπειρία και δεξιότητες σχετικές με:
Ψηφιακό γραμματισμό
Δημιουργική σκέψη και επίλυση προβλημάτων
Νέες τεχνολογίες όπως Ρομποτική, AI και XR
Διεπιστημονική και πράσινη μάθηση

Δομή, στελέχωση και επιστημονική εποπτεία
Τα Κέντρα θα στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς υψηλών προσόντων, ενώ η λειτουργία τους υποστηρίζεται από το ΙΤΥΕ “Διόφαντος” και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τα οποία αναλαμβάνουν τον επιστημονικό και παιδαγωγικό σχεδιασμό. Οι χώροι παραχωρούνται από δήμους, ΑΕΙ και τοπικούς φορείς, με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος γνώσης που θα ενώνει την τοπική κοινωνία με την εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα.
Η δράση είναι ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU.
Η ανάρτηση της Υπουργού Παιδείας
«Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ιδρύει 13 Κέντρα Καινοτομίας (Κ.Κ.), ένα σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της χώρας, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της καινοτομίας στην εκπαίδευση.
Τα Κέντρα Καινοτομίας θα λειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2025-2026, αποτελώντας κόμβο εκπαίδευσης, τεχνολογίας και δημιουργικότητας, για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, δημιουργικότητα, ψηφιακό γραμματισμό και STEM, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως:
- Ρομποτική
- Εκτεταμένη Πραγματικότητα (XR)
- Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)
- Προηγμένες κατασκευαστικές τεχνολογίες
Τα Κ.Κ. δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα γνώσης που ενώνει σχολεία, ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, τοπικές κοινωνίες και ευρωπαϊκά δίκτυα εκπαίδευσης και καινοτομίας.
Οι χώροι λειτουργίας παραχωρούνται από τοπικούς φορείς, δήμους ή ΑΕΙ, ενώ η στελέχωση γίνεται από εκπαιδευτικούς υψηλών προσόντων, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ο επιστημονικός και παιδαγωγικός σχεδιασμός διασφαλίζεται από το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Η δράση εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU.»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!
Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ