καταληψη
Νέο κύμα φοιτητικών αντιδράσεων στα ΑΕΙ – Διαγραφές, πειθαρχικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια στο επίκεντρο των συνελεύσεων

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στα ελληνικά πανεπιστήμια ξεκίνησε μέσα σε κλίμα αναβρασμού και καταλήψεων, με τους φοιτητικούς συλλόγους να δηλώνουν έτοιμοι για διαρκή κινητοποιητική περίοδο.

Ο βασικός πυρήνας των αντιδράσεων στρέφεται γύρω από την εφαρμογή του νέου νόμου για την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών, που —όπως υποστηρίζουν— απειλεί να αφήσει εκτός σπουδών χιλιάδες νέους.

Καταλήψεις σε ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΟΠΑ – «Κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί»

Ήδη με την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου, πολλές σχολές προχώρησαν σε καταλήψεις και αναβολή μαθημάτων.
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Φοιτητικός Σύλλογος Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών αποφάσισε διήμερη κατάληψη στις 9 και 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο αντίδρασης στις διαγραφές και στα νέα πειθαρχικά μέτρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «χιλιάδες συμφοιτητές μας που συνδυάζουν σπουδές και εργασία κινδυνεύουν να δουν τον κόπο χρόνων να διαγράφεται».

Αντίστοιχες αποφάσεις έλαβαν και άλλες σχολές του ΕΚΠΑ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τους φοιτητές να ζητούν να «μπλοκαριστεί στην πράξη» η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.

Πέντε ημέρες κατάληψη στο Φυσικό ΕΚΠΑ – Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις

Στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, οι φοιτητές αποφάσισαν πενθήμερη κατάληψη (10–16 Οκτωβρίου) και σειρά κινητοποιήσεων, με αιχμή τις διαγραφές, τα πειθαρχικά συμβούλια και την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου στα πανεπιστήμια.

Στο πλαίσιο των δράσεων τους περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σε γραμματείες, πορείες αλληλεγγύης και κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία, ενώ έχει προγραμματιστεί και πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 16 Οκτωβρίου.

Νομική, ΑΣΟΕΕ, Πολιτικοί Μηχανικοί: Εβδομάδα Γενικών Συνελεύσεων

Στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, ο φοιτητικός σύλλογος καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 15 Οκτωβρίου, με θεματολογία που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα πειθαρχικά μέτρα και τις διαγραφές φοιτητών. Ζητείται, μάλιστα, να ανασταλούν τα μαθήματα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης για να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή.

Παρόμοια κινητοποίηση ετοιμάζει και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), με Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, ενώ οι Πολιτικοί Μηχανικοί του ΕΜΠ προγραμματίζουν συνέλευση στις 14 Οκτωβρίου, με συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας, υποχρηματοδότησης, εστιών και εργασιακών ρυθμίσεων.

Καταλήψεις και στην Πρυτανεία Παντείου – Αντιδράσεις για τα lock-out και τα πειθαρχικά

Σε κατάληψη τελεί από τη Δευτέρα η Πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πρόσφατα lock-out και την απαγόρευση πολιτικών εκδηλώσεων.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν την πρυτανική αρχή για περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας και υποστηρίζουν πως η παρουσία καμερών, τουρνικέ και ποινικών διατάξεων συνιστά «μεθοδευμένη προσπάθεια φίμωσης των συλλογικών δράσεων».

Κρήτη: Γενικές Συνελεύσεις σε Φιλοσοφική και Ιατρική

Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα, με θεματολογία που περιλαμβάνει τη διδακτική επάρκεια, τις διαγραφές, τα πειθαρχικά, αλλά και τη στάση απέναντι στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Αντίστοιχα, η Ιατρική Σχολή Κρήτης καλεί σε εξ αναβολής συνέλευση στις 15 Οκτωβρίου, με τους φοιτητές να τονίζουν πως δεν θα επιτρέψουν «τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε αποστειρωμένους και ελεγχόμενους χώρους».

Έντονο φοιτητικό φθινόπωρο στα ΑΕΙ

Οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλά ιδρύματα της χώρας δείχνουν πως το φετινό εξάμηνο ξεκινά με ισχυρό φοιτητικό μέτωπο απέναντι στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται καθοριστικές, καθώς τα πανεπιστήμια κινούνται προς μια παρατεταμένη περίοδο συνελεύσεων, καταλήψεων και δράσεων που ενδέχεται να παραλύσουν προσωρινά τη λειτουργία πολλών σχολών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Για εκπαιδευτικούς και μαθητές: Ένα corpus φρέσκων κειμένων τελευταίας κυκλοφορίας σχετικών με "τεχνολογία-τεχνητή νοημοσύνη"
Σύγχρονες ασκήσεις κλειστού τύπου αλλά και με ερωτήματα όμοια με αυτά των πανελλαδικών εξετάσεων.
Για εκπαιδευτικούς και μαθητές: Ένα corpus φρέσκων κειμένων τελευταίας κυκλοφορίας σχετικών με "τεχνολογία-τεχνητή νοημοσύνη"
μαθητές που δίνουν πανελλήνιες
Καταγγελία για αιφνίδια τροποποίηση τοποθέτησης αναπληρώτριας – «Μπαλώματα» αντί για ουσιαστικές λύσεις
Η πρακτική μεταφοράς εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, αντί της πρόσληψης νέου προσωπικού, αποτελεί –κατά την ΕΛΜΕ– ένδειξη «λογικής αριθμητικών...
Καταγγελία για αιφνίδια τροποποίηση τοποθέτησης αναπληρώτριας – «Μπαλώματα» αντί για ουσιαστικές λύσεις
εκπαιδευτικοί
Εκπαιδευτικοί: Πότε θα πιστωθεί στο λογαριασμό των μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών η νέα μισθοδοσία τους
Τι αναμένεται από τον επόμενο μήνα (Απρίλιο) στις καθαρές αποδοχές μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί: Πότε θα πιστωθεί στο λογαριασμό των μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών η νέα μισθοδοσία τους
Ντομάτα
Ντομάτα με άρωμα ποπ κορν: Η γονιδιακή καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα στη γεύση
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξέλιξη στον τομέα της αγροδιατροφής έρχεται από την Κίνα, όπου επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ποικιλία ντομάτας...
Ντομάτα με άρωμα ποπ κορν: Η γονιδιακή καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα στη γεύση