πανεπ
Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική αποδεικνύει τη δυσανεξία της πολιτικής ηγεσίας στον διάλογο με θεσμικούς φορείς και Ομοσπονδίες

Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου «Σύσταση Ακαδημιών Επαγγελματικής Κατάρτισης» από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘΑ) έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα, με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να εκφράζει έντονη κριτική για την απουσία διαλόγου με τα θεσμοθετημένα όργανα πριν τη διαβούλευση και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει ότι δεν έγινε καμία ενημέρωση πριν την ψήφιση του νόμου στις 8 Οκτωβρίου, ενώ ακόμη και η έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική αποδεικνύει τη δυσανεξία της πολιτικής ηγεσίας στον διάλογο με θεσμικούς φορείς και Ομοσπονδίες.

Ο νόμος 5082/24 και τώρα ο νέος νόμος για τις Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΑΕΚ) προωθούν την περαιτέρω υπαγωγή της επαγγελματικής εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς. Σύμφωνα με τις διατάξεις:

  • Οι Ακαδημίες ιδρύονται από προτάσεις ιδιωτών επιχειρηματιών και εντάσσονται στα δημόσια ΙΕΚ ως παραρτήματα.

  • Στη διοίκηση των Ακαδημιών συμμετέχουν ιδιώτες και ο πρόεδρος ορίζεται απευθείας από τον Υπουργό Παιδείας.

  • Οι σπουδαστές ενδεχομένως να κατευθύνονται από πριν σε συγκεκριμένους εργοδότες, καθώς οι εταιρείες που συμμετέχουν δεσμεύονται να απορροφούν τουλάχιστον το 40% των αποφοίτων.

  • Υπάρχει κινδυνος κατακερματισμού της δημόσιας ΕΕΚ, με έμφαση στις ανάγκες τοπικών επιχειρήσεων και όχι στην ισότιμη πρόσβαση των μαθητών.

Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν συρρίκνωση των δημόσιων ΣΑΕΚ και αύξηση των ιδιωτικών ΙΕΚ:

  • Από το 2020 έως το 2024, οι σπουδαστές στα δημόσια ΙΕΚ μειώθηκαν κατά 4.100 (-10%), ενώ στα ιδιωτικά αυξήθηκαν κατά 10.000 (+28%).

  • Το ποσοστό των σπουδαστών στα δημόσια ΙΕΚ μειώθηκε από 53% το 2020 σε 44% το 2024, ενώ στα ιδιωτικά αυξήθηκε από 47% σε 56%.

Αυτό καταδεικνύει την σταδιακή εμπορευματοποίηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΕΚ) και την κατεύθυνση προς ιδιωτική χρηματοδότηση και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο νόμος ενισχύει:

  • Κατευθυνόμενη μαθητεία, με σπουδαστές να υποχρεούνται να ενσωματωθούν σε επιχειρησιακές ανάγκες.

  • Συρρίκνωση δημόσιων δομών, καθώς οι ΑΕΚ μπορεί να λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα δημόσια ΣΑΕΚ και ΕΠΑΛ.

  • Εξάρτηση από ιδιωτικά συμφέροντα, με επιχειρηματίες να καθορίζουν το περιεχόμενο σπουδών και επιλογές ειδικοτήτων.

Παράλληλα, οι δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΛ) αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην ανανέωση προγραμμάτων, βιβλίων και εργαστηριακών οδηγών, με υλικά που χρονολογούνται από το 2000.

Η ΟΛΜΕ και οι ΣΥΝΕΚ προωθούν ένα πλαίσιο για ισότιμη, ποιοτική και δημόσια ΕΕΚ:

  • Ενιαίο λύκειο με πλήρη ενσωμάτωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, προσβάσιμο και ελκυστικό για όλους τους μαθητές.

  • Αύξηση χρηματοδότησης και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής.

  • Διατήρηση πρόσβασης αποφοίτων ΕΠΑΛ σε πανεπιστήμια και τριτοβάθμιες τεχνολογικές σπουδές.

  • Κατάργηση των νόμων 4763/20 και 5082/24 που οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση και περιορισμό της δημόσιας ΕΕΚ.

  • Αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλες τις ειδικότητες και ίδρυση πειραματικών ΕΠΑΛ.

Η Γραμματεία των ΣΥΝΕΚ τονίζει ότι η συλλογική δράση και η συσπείρωση στα σωματεία αποτελούν βασικό μέσο αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα