Δύο νέα «μέτωπα» για την υπουργό Παιδείας • Πανεπιστημιακοί και φοιτητές αντιδρούν στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και τη μείωση των εισακτέων • Εκπαιδευτικοί-μαθητές αντιδρούν στο νέο σύστημα εισαγωγής και ζητούν νέα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων • Κινητοποιήσεις σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις
Ένα νέο νομοσχέδιο, δύο νέα μέτωπα για την υπουργό Παιδείας και συλλαλητήρια σήμερα σε δεκάδες πόλεις της χώρας.
Από τη μια μεριά, εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αντιδρούν στην αυστηροποίηση του Λυκείου (τράπεζα θεμάτων) και τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής που θα οδηγήσουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 20.000 υποψηφίους. Σε ο,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, και υπό το φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού, ζητούν επίσης να ληφθούν -έστω και όψιμα- επιπρόσθετα μέτρα, όπως η μείωση των μαθητών ανά τάξη και η διενέργεια τακτικών και μαζικών tests σε εκπαιδευτικούς-μαθητές.
Από την άλλη, χιλιάδες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φοιτητές διαφωνούν ανοιχτά με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ και της θέσπισης νέου πειθαρχικού πλαισίου για τους φοιτητές. Επιπλέον, οι φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται για τη μείωση των εισακτέων που θα οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων στα ιδιωτικά κολέγια και τα ΙΕΚ, αλλά και στις διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν ούτε μισό ευρώ τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων και του δημοσίου.
Προσχηματικό ενδιαφέρον
Οι επικριτές του νομοσχεδίου, καταλογίζουν στην κυβέρνηση προσχηματικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Διότι τη στιγμή που μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ, τη στιγμή που δεν γίνονται προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, τη στιγμή που δεν δίνονται χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης, η κυβέρνηση βρίσκει τα κονδύλια για την πρόσληψη 1.000 αστυνομικών.
Θυμίζουν, άλλωστε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013 έθεσε σε διαθεσιμότητα περίπου 1.300 εργαζόμενους από τα οκτώ μεγαλύτερα πανεπιστήμια, αναμεσά τους και ένα μεγάλο τμήμα του προσωπικού φύλαξης των ΑΕΙ...
«Αμηχανία» πρυτάνεων
Διχασμένοι, πάντως, εμφανίζονται οι Πρυτάνεις σε ό,τι αφορά την ίδρυση του ειδικού σώματος ασφαλείας στα ΑΕΙ που θα αναφέρεται στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στις διοικήσεις των πανεπιστήμιων. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το νέο σώμα δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, ωστόσο θα έχει γκλοπ και χειροπέδες, θα κάνει συλλήψεις και θα έχει προανακριτικά καθήκοντα.
Ενδεικτικό στοιχείο των αντιθέσεων και των πιέσεων που δέχονται οι πρυτανικές αρχές - εφόσον η κυβέρνηση επιμένει ότι στα πανεπιστήμια θα πρέπει να υπάρχει αστυνομία και όχι προσωπικό φύλαξης (security) - είναι ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα.
Η μόνη αναφορά στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τελευταία της συνεδρίαση για την πανεπιστημιακή αστυνομία ήταν η εξής: «Ως προς τα ζητήματα φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος Πρυτάνεων αναφέρθηκε σε προηγούμενες σχετικές συζητήσεις της και αποδέχτηκε τις αποφάσεις Συγκλήτων των Πανεπιστημίων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ασφάλειας των ιδρυμάτων και της αντιμετώπισης των φαινομένων παραβατικότητας -όπου αυτά υπάρχουν. Αλλά αντιπροτείνουν την ενίσχυση της φύλαξης με σεκιούριτι που θα λογοδοτούν στη Σύγκλητο όχι στην ΕΛΑΣ, πλην ελαχίστων διοικήσεων που βλέπουν θετικά την εγκαθίδρυση του δόγματος «Νόμος και Τάξη» στα πανεπιστήμια.
Παράλληλα, έντονος είναι ο προβληματισμός για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία αναμένεται να φέρει τα πάνω-κάτω αδειάζοντας κυρίως στα Περιφερειακά Ιδρύματα και θα απειληθούν με λουκέτο.
Πάνω από 1.000 οι υπογραφές πανεπιστημιακών
Την ίδια ώρα, γιγαντώνεται το κύμα των αντιδράσεων καθώς δεν είναι μόνο οι φοιτητικοί σύλλογοι που ο ένας με τον άλλο βγάζουν ανακοινώσεις κατά της ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πάνω από 1.000 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσω της καμπάνιας που διοργανώνει η Πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών «Όχι στην Πανεπιστημιακή αστυνομία».
Στον κατάλογο έρχονται να προστεθούν οι Σύγκλητοι, Σχολές και Τμήματα, σύλλογοι καθηγητών, ερευνητές, διοικητικοί υπάλληλοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, επιστημονικές ενώσεις και συνδικαλιστικοί φορείς.
Επιπλέον, η πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών δασκάλων προχωρά σε μια σειρά προτάσεων ως απάντηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ άλλων, προτείνει:
• Τη δημιουργία σώματος φύλαξης στα πανεπιστήμια και την ανάπτυξη προτύπων φύλαξης των ΑΕΙ, ανάλογα με τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε ιδρύματος. Το προσωπικό φύλαξης ανήκει στο προσωπικό των πανεπιστημίων και εκπαιδεύεται από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Το σώμα φύλαξης και η εκπαίδευσή του χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό.
• Την ανάπτυξη μέτρων πρόληψης και αποτροπής εγκλημάτων στα ΑΕΙ μέσω αξιοποίησης συμβατικών και εξελιγμένων τεχνολογιών ή στοχευμένων μέτρων
• Την παρέμβαση της αστυνομίας (ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού) σε πανεπιστημιακό χώρο, μόνον ύστερα από πρόσκληση των πρυτανικών αρχών ή αυτεπάγγελτα όταν απαιτείται.
• Τη συνδρομή της αστυνομίας στην αποδιάρθρωση της αγοράς ναρκωτικών γύρω από τα ΑΕΙ.
• Τη λογοδοσία της αστυνομίας (μέσω εκθέσεων, για παράδειγμα) σχετικά με τους λόγους επέμβασης και μη επέμβασης σε χώρους των πανεπιστημίων.
• Την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου χρήσεων και προστασίας της περιουσίας των ΑΕΙ. Τη διάκρισή της σε περιουσία/χώρους για ακαδημαϊκές και διδακτικές λειτουργίες και για μη ακαδημαϊκές λειτουργίες με περαιτέρω διαφοροποιημένο καθεστώς φύλαξης.
• Το Πανεπιστήμιο θεσπίζει διατάξεις πειθαρχικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το αυτοδιοίκητο. Εξάλλου, ήδη προβλέπονται διατάξεις πειθαρχικού χαρακτήρα στους κανονισμούς των πανεπιστημιακών οργάνων.
• Κάθε Πανεπιστήμιο μπορεί να ελέγχει την είσοδο σε συγκεκριμένους χώρους, εφόσον το αποφασίσει, στα όρια της αποκλειστικής αρμοδιότητας που διαθέτει.
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών-φοιτητών
Με φόντο το πρωτοφανές σχέδιο της κυβέρνησης να μειώσει κατά χιλιάδες τους εισακτέους στα πανεπιστήμια και να εγκαθιδρύσει την αστυνομία εντός των ιδρυμάτων, διοργανώνονται κινητοποιήσεις φοιτητών σήμερα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Χανιά, τα Ιωάννινα και άλλες πόλεις.
Στην Αθήνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στα Προπύλαια, ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης καλούν στις 17:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθούν στις 12:00 στα Προπύλαια στην Αθήνα και στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη