Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ηχηρό «όχι» από συλλόγους μελών ΔΕΠ
Κατά των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν την αστυνόμευση και θίγουν το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων και την ακαδημαϊκή ελευθερία τάχθηκαν σύλλογοι μελών ΔΕΠ στη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης

Γιγαντώνεται το κύμα αντιδράσεων κατά των ρυθμίσεων της κυβέρνησης για την επιβολή αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια. Ηχηρό «όχι» στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας λένε και σύλλογοι καθηγητών στα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πάντειου Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν με αποφάσεις των οργάνων τους δέκα σύλλογοι (Πάντειο, Αιγαίου, Θεσσαλίας, ΕΜΠ, Ιωαννίνων, ΠΑΔΑ, Πατρών, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ, ΣΘΕ-ΕΚΠΑ, Φιλοσοφικής-ΕΚΠΑ) και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι άλλων έξι για να ενημερωθούν, καθώς και πλήθος μελών ΔΕΠ και φοιτητών.

Στη συνεδρίαση υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι τα πανεπιστήμια επιτελούν σοβαρό διδακτικό και ερευνητικό έργο, δεν είναι κέντρα ανομίας, και δεν χρήζουν αστυνόμευσης και πειθάρχησης. Αντίθετα έχουν ανάγκες σε υποδομές, προσωπικό (διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό) καθώς και σε στήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας.

Στηλιτεύθηκε επίσης το γεγονός για τα «φαινόμενα δυσφήμισης του έργου των Πανεπιστημίων και συναδέλφων από μερίδα του τύπου», ενώ συζητήθηκε πώς η προστασία της δημόσιας περιουσίας των Ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με μόνιμο προσωπικό των ίδιων των Πανεπιστημίων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία «Όχι στην Πανεπιστημιακή αστυνομία» έχει συλλέξει μέχρι στιγμής πάνω από 1.000 υπογραφές κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με τον κατάλογος των Συγκλήτων, Σχολών και Τμημάτων, συλλόγων καθηγητών, ερευνητών, διοικητικών υπαλλήλων, μεταπτυχιακών φοιτητών, επιστημονικών ενώσεων και συνδικαλιστικών φορέων να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Η ανακοίνωση:

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε στις 15/01/2021 η πρόσκληση που απηύθυνε ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου, για συνάντηση-δικτύωση Συλλόγων ΔΕΠ με αφορμή το Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια.

Στη Συνάντηση αυτή (15/01/21) συμμετείχαν με αποφάσεις των οργάνων τους 10 σύλλογοι ( Πάντειο, Αιγαίου, Θεσσαλίας, ΕΜΠ, Ιωαννίνων, ΠΑΔΑ, Πατρών, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ, ΣΘΕ-ΕΚΠΑ, Φιλοσοφικής-ΕΚΠΑ) και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι άλλων 6 για να ενημερωθούν, καθώς και πλήθος μελών ΔΕΠ και φοιτητών.

Η συζήτηση ανέδειξε την αντίθεση των συλλόγων ΔΕΠ στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την αστυνόμευση και θίγουν το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων και την ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και σε διατάξεις που υποβαθμίζουν τις σπουδές και στερούν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τους νέους και τις νέες. Κοινή διαπίστωση είναι ότι τα πανεπιστήμια επιτελούν σοβαρό διδακτικό και ερευνητικό έργο, δεν είναι κέντρα ανομίας, και δεν χρήζουν αστυνόμευσης και πειθάρχησης.

Αντίθετα έχουν ανάγκες σε υποδομές, προσωπικό (διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό) καθώς και σε στήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας. Στη συνάντηση εκφράστηκε ακόμη η αντίθεση σε φαινόμενα δυσφήμισης του έργου των Πανεπιστημίων και συναδέλφων από μερίδα του τύπου και πως η προστασία της δημόσιας περιουσίας των Ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με μόνιμο προσωπικό των ίδιων των Πανεπιστημίων.

Οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την υπεράσπιση του Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού Πανεπιστημίου και για αυτό το σκοπό θα πάρουν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4