ayga
Τα αυγά αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά τρόφιμα, αλλά ο χρόνος βρασίματος μπορεί να επηρεάσει τόσο τη γεύση όσο και την απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών.

Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο Ευμένη Καραφυλλίδη, ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από παράγοντες όπως η προσωπική προτίμηση, η θερμοκρασία των αυγών, το μέγεθος τους και ο τύπος του σκεύους που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα:

Στα 3 λεπτά, το ασπράδι παραμένει μαλακό και ο κρόκος ρευστός με έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Στα 5 λεπτά, το ασπράδι σφίγγει και ο κρόκος είναι λιγότερο ρευστός.

Στα 7–10 λεπτά, το αυγό είναι πλήρως σφιχτό και ο κρόκος κίτρινος.

Πώς επηρεάζεται η θρεπτική αξία

Το βράσιμο είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που δεν προσθέτει θερμίδες ή λιπαρά, ενώ η απώλεια βιταμινών και μετάλλων είναι μικρή. Τα αυγά περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που προστατεύουν τα μάτια. Παρά τη μερική μείωση τους κατά το βράσιμο, παραμένουν σε σημαντικά επίπεδα.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη στα βραστά αυγά γίνεται πιο βιοδιαθέσιμη, δηλαδή πιο εύκολα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό για ανάπτυξη και αποκατάσταση ιστών. Ο βρασμός καταστρέφει επίσης την αβιδίνη, ουσία που δεσμεύει τη βιταμίνη Β7 (βιοτίνη), βελτιώνοντας την απορρόφησή της. Τέλος, τα σφιχτά βρασμένα αυγά μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες πάνω από 70°C, μειώνοντας τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης, όπως από σαλμονέλα.

Σφιχτά ή μελάτα;

Σφιχτά αυγά: Προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια από βακτήρια και καλύτερη απορρόφηση πρωτεΐνης. Αν και υπάρχει μικρή απώλεια θρεπτικών συστατικών, παραμένουν πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Μελάτα αυγά: Διατηρούν περισσότερες ευαίσθητες βιταμίνες και έχουν κρεμώδη υφή, αλλά η ασφάλεια είναι μικρότερη λόγω ενδεχόμενης παρουσίας βακτηρίων αν δεν μαγειρευτούν επαρκώς.

Εύκολος τρόπος καθαρίσματος

Μετά το βράσιμο, τοποθετήστε τα αυγά σε κρύο νερό για λίγα λεπτά. Η θερμοκρασία συρρικνώνει ελαφρά το αυγό, διευκολύνοντας το ξεφλούδισμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ayga
Βραστά αυγά: Ο ιδανικός χρόνος βρασίματος
Τα αυγά αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά τρόφιμα, αλλά ο χρόνος βρασίματος μπορεί να επηρεάσει τόσο τη γεύση όσο και την απορρόφηση των...
Βραστά αυγά: Ο ιδανικός χρόνος βρασίματος
αυγο
Τα οφέλη των βραστών αυγών και τι να προσέχουν όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη
Τα αυγά θεωρούνται από τα πιο ευέλικτα τρόφιμα: είναι χορταστικά, πλούσια σε πρωτεΐνη και, όταν καταναλώνονται βραστά ή ποσέ, έχουν σχετικά λίγες...
Τα οφέλη των βραστών αυγών και τι να προσέχουν όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη