Thumbnail
Επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα

Η Συνθήκη της Λοζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου και απηύθυνε κάλεσμα να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία και τις προκλήσεις που είναι εύκολες αλλά στη δύσκολη και επίπονη προσπαθεια να οικοδομούμε γέφυρες πάνω σε στέρεα θεμέλια».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι μη αποδοχή αυτής της πρόσκλησης θα απέβαινε «εις βάρος των λαών μας, της περιοχής μας και όχι μόνο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων». Δήλωσε πάντως πεπεισμένος ότι «μπορούμε να τα κατφέρουμε και διατηρώ την πίστη ότι αυτή η επίσκεψη σας είναι δυνατόν να ανοίξει ένα θετικό κεφάλαιο σε αυτή την κατεύθυνση».

Επίσκεψη σε μια ιστορική στιγμή

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Ερνοτγάν σε μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδαμετά από 65 χρόνια. Τόνισε ότι ιστορική ήταν και η πρωτοβουλία του ΠτΔ να τον προσκαλέσει, «όχι γιατί δεν γνωρίζουμε τα ζητήματα που μας χωρίζουν και τα οποία υπονομεύουν καθημερινά τις σχέσεις μας, αλλά γιατί διανύουμε μια περίοδο κρίσιμη στη γειτονιά μας, έντασης στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ολοένα και πιο ανησυχητικών εξελιξσεων στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ευρώπη, εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με νέες διεθνείς προκλήσεις, στην ασφάλεια, τη σταθερότητα στην περιοχή μας, την εξέλιξη που είχαμε σχετικά με την προσfυγική κρίση».

Σημείωσε ότι σε αυτή την περίοδο «είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας μας και ασφαλώς αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, σεβασμού στις διεθνείς συνθήκες και του θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας που είναι η Συνθήκη της Λoζάνης, που αναφέρεται ρητά και στο θέμα του Αιγαίου αλλά και στα θέματα των μειονοτήτων».

«Του αλληλοσεβασμού ώστε να μπορούμε να μιλάμε χωρίς εξάρσεις και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν, να είναι σχέσεις δύο γειτονικών χωρών του 21ου αιώνα, να είναι σχέσεις που ανταποκρίνονται και στις ανάγκες των λαών μας, που θα συμβάλουν στην ειρήνη, στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Σημείωσε όμως ότι «ο εκσυγχρονισμός αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί μονάχα στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού των διεθνών συνθηκών του διεθνούς δικαίου, της Συνθήκης της Λοζάνης και όχι βεβαίως την αναθεώρηση της».

«Αυτό που κατάλαβα απ΄ όσα είπε, δεν είναι ότι ζητάει την αναθεώρηση»

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως συνειδητοποιεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα «μάλλον δεν έγινε απολύτως κατανοητό τι ακριβώς εννοεί σε σχέση με τη Συνθήκη της Λοζάνης, γιατί αυτό που κατάλαβα απ΄ όσα είπεδεν είναι ότι ζητάει την αναθεώρηση». «Άλλωστε και να τη ζήταγε την αναθεώρηση θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία και τις άλλες εννιά χώρες για να κάτσουμε να συζητήσουμε», συμπλήρωσε.«Κατάλαβα επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα, τα σύνορα μας δηλαδή που ορίζονται από αυτή τη Συνθήκη», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης ότι ακόμα και σε σχέση με το θέμα των μουφτήδων, ο κ Ερντογάν αναφέρθηκε στη σωστή τήρηση καιόχι στην αναθεώρηση. Τόνισε ο κ. Τσίπρας ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δυο χώρες και πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και στις θρησκευτικές και πως συμμερίζεται την άποψη ότι πρέπει να γίνουν ακόμα βήματα σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή μιας σειράς τζαμιών στον ελλαδικό χώρο, για να σχολιάσει ότι όμως «εμείς ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε στο Φετιγέ Τζαμί π.χ. να κάνουμε θρησκευτική λειτουργία ορθόδοξη, όπως κακώς γίνεται το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα στην Αγία Σοφία».

«Να τερματιστεί η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο»

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ένταση στο Αιγαίο με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι «η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί». «Οι αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και τους πιλότους μας», είπε και σημείωσε ότι δεν συνάδει με το καλό κλίμα που θέλουν να φτιαχτεί ανάμεσα στις δύο χώρες το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus belli.

«Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε υπό τη δική μας εποπτεία οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφαλείας, αλλά και οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα», είπε.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Ως προς το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τις πάγιες θέσεις «για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια». Τόνισε ότι «η λύση αυτή πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ» και προσέθεσε: «Ελπίζουμε όλες οι πλευρές και η Τουρκία να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση την επόμενη περίοδο ώστε οι συνομιλίες να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό».

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα», τόνισε ο πρωθυπουργός, «43 χρόνια μένει ανοικτό αυτό το θέμα, κάθε φορά υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει, δεν πρέπει όμως αγαπητέ μου φίλε Πρόεδρε να ξεχνάμε ότι το θέμα αυτό υπάρχει ανοικτό γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου».

Προσφυγική κρίση

Αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι συνομίλησαν εκτενώς για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, «δύσκολη στην εφαρμογή της αλλά σημαντική συμφωνία που χάρη στην τεράστια προσπάθεια των τουρκικών και ελληνικών αρχών έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο».

Είπε ότι συμφώνησαν σε μέτρα για την ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών των δύο χωρών και χαιρέτισε «την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο τουρκικός λαός για τη φιλοξενία πάνω από 3,5 εκατ. Σύρων στην Τουρκία». «Οι λαοί μας δίνουν καθημερινά μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης στις δυνάμεις αυτές στην Ευρώπη που θεωρούν ότι το μέλλον μας μπορεί να κτισθεί στη λογική των αποκλεισμών και τους φράχτες», σημείωσε.

Τόνισε ότι στις πλάτες της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει πέσει το βάρος όλου του κόσμου, όχι μόνο της Ευρώπης. Σημείωσε την κρισιμότητα των δύο χωρών και της συνεργασίας τους τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική η συζήτηση μας στο θέμα αυτό και θεωρώ ότι στο επόμενο διάστημα μπορούν να γίνουν και κινήσεις που θα διευκολύνουν την πλήρη υλοποίηση και εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών», είπε, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ευρωτουρκικές σχέσεις

Οι δύο άνδρες μίλησαν και για τη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ως μια στρατηγικής σημασίας ευρωπαϊκή επιλογή με αμοιβαίες δεσμεύσεις και αμοιβαία οφέλη. Οφέλη που αφορούν τόσο την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας όσο και την ανάγκη προώθησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη γείτονα».

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει σταθερά μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάει προς την Ευρώπη, μια Τουρκία που μετά την αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος που αντιμετώπισε, ελπίζουμε να επανέλθει το συνομότερο στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ενταθούν».

Ασφάλεια

Στο τραπέζι τέθηκε και η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και στον τομέα της ασφάλειας.

Τόνισα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι βασική αρχή και αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες. «Η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ως εκ τούτου δεν είναι μια χώρα που μπορεί να στηρίζει πραξικοπηματίες. Υπογράμμισα όμως με απόλυτη σαφήνεια ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, ένα κράτος δικαίου, βασική αρχή του οποίου είναι η διάκριση μεταξύ των εξουσιών. Στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας». Ίδιο ήταν το περιεχόμενο της απάντησης του πρωθυπουργού και σε ερώτημα που έθεσε τουρκικό ΜΜΕ για το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών.

Απαντώντας στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ακανθώδες ζήτημα της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: «Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία που προβλέπει τη δημιουργία δυο κρατών όπως αυτή προβλέπεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.Σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε ως χώρα της ΕΕ και ως χώρα με βαθιές ρίζες και με τον αραβικό κόσμο, αλλά και φιλικές σχέσεις και με το Ισραήλ, με εκτεταμένες σχέσεις συνεργασίας στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός είπε πως θεωρεί λοιπόν ότι «η απόφαση για αναγνώριση ολόκληρης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ είναι μια απόφαση που δεν συμβάλει στην υπόθεση της ειρήνης σε μια εύθραυστη περιοχή, σε μια περιοχή που ήδη φλέγεται από εντάσεις».

«Ορόσημο για την Ελλάδα το 2018, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο»

Στις συζητήσεις τους τονίστηκε και η σημασία ολοκλήρωσης ορισμένων σημαντικών έργων, όπως η ακτοπολοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης και η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης. Συμφώνησαν επίσης στην επανενεργοποίηση της μεικτής οικονομικής επιτροπής και στην προετοιμασία τους για ένα ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα το 2018 είναι χρονιά ορόσημο γιατί μετά από μια πολυετή οικονομική περιπέτεια η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο,βγαίνει από τα προγράμματα στήριξης και ανακτά την οικονομική της αυτοδυναμία και τη γενικότερη δυναμική της».

«Θεωρώ», τόνισε, «ότι το 2018 έφτασε η στιγμή, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη θετική συγκυρία για την Ελλάδα, να συνδράμουμε ώστε να δημιουργηθεί το θετικότερο δυνατό κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς, να συνδράμουμε ώστε οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα να συμπαρασύρουν ένα συνολικότερο κλίμα συνεργασίας, οικονομικής, πολιτιστικής, με αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη».

Ρ.Τ. Ερντογάν: Σημαντικά τα βήματα που έχουν κάνει οι δύο χώρες

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε τα βήματα των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας για τις πρόσφατες συλλήψεις και έκανε έκκληση στην ελληνική Δικαιοσύνη για τους 8 πραξικοπηματίες, λέγοντας ότι «η καθυστερημένη Δικαιοσύνη δεν είναι Δικαιοσύνη» και πρόσθεσε ότι στην Τουρκία δεν τίθεται θέμα θανατικής ποινής.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ευτυχέστατος για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, 65 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου και σημείωσε: «Ο χώρος αυτός μού είναι αρκετά οικείος, διότι τον επισκέφτηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι επίσημα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Χαρακτήρισε τα βήματα που έχουν κάνει οι δύο χώρες σημαντικά και αναφερόμενος στις σημερινές συνομιλίες, είπε πως «θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θεσμοθετήθηκε επί δικής μου Προεδρίας, και φέτος ελπίζουμε ότι εντός των προσεχών μηνών θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η 5η συνάντηση».

Δεν τίθεται θέμα εδαφικής ακεραιότητας

Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λοζάνης, είπε ότι τα λόγια του παρερμηνεύονται. Δεν τίθεται θέμα εδαφικής ακεραιότητας, πρόσθεσε: «Στη Συνθήκη της Λοζάνης υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτα ως προς τα μειονοτικά μας θέματα σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει τις αμφότερες μειονότητες; Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα που μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή Ρομά προέλευσης. Και πιστεύουμε ότι στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες καινούργιες σκέψεις σχετικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης».

Ακολούθως, εστίασε στα μειονοτικά θέματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Εκτενή αναφορά έκανε στο πάγιο αίτημα της Άγκυρας για εκλογή και όχι διορισμό του Μουφτή. Επίσης, αναφέρθηκε στις αναπαλαιώσεις εκκλησιών σε διάφορα μέρη της Τουρκίας με ιδιαίτερη αναφορά στην Παναγία Σουμελά που, όπως τόνισε, «με το πέρας των εργασιών θα τεθεί στην υπηρεσία του Χριστιανισμού». «Δεν φοβόμαστε τις θρησκευτικές ελευθερίες», προσέθεσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος όμως άφησε αναπάντητη την ερώτηση του δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκου Λιονάκη, γιατί παραμένει κλειστή η θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» και υποστήριξε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στη Δυτική Θράκη». «Στη Δ. Θράκη το ζήτημα του αρχιμουφτή, κατά τη γνώμη μου, συνιστά σοβαρή πληγή και πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος» υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επισήμανε πως «δεν διαφωνούμε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά εάν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας». Εξέφρασε δε την άποψη πως «το ζήτημα των θρησκειών μπορεί να επιλυθεί και τεχνικά με συνεργασία των υπουργείων μας».

«Πρέπει να κινηθούμε ομονοούντες»

Για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως «πρέπει να κινηθούμε ομονοούντες ώστε να καταλήξουμε κάπου» και τόνισε: «Είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές ώστε να μην καταλήξουμε κάπου». Σε άλλο σημείο της ομιλία του, υποστήριξε: «Λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο πρωθυπουργός εξανίσταται για την καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού. Αποκόμισα πολύτιμη πείρα από τη διαδικασία και μπορώ να παρέχω τα σχετικά έγγραφα και τις σχετικές πληροφορίες. Στρατό έχουν στο νησί και οι δυο χώρες και εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, γιατί θα είχε ορισθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που υπάρχουν στο νησί αλλά υπήρξε στραβοπάτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μπορούμε να εργασθούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος».

Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως «τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα, αλλά μπορούν να λυθούν με συνομιλίες» και σημείωσε: «Πρέπει να κοιτάζουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού. Να προχωρήσουμε και να κάνουμε σταθερά βήματα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, λέγοντας πως ο όγκος τους έχει φτάσει τα 2,6 δισ. δολάρια, παρατηρώντας πως αυτό είναι μια υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί το διμερές εμπόριο. Επίσης, είπε πως κατά τις συνομιλίες συζήτησαν για τη σιδηροδρομική ταχεία που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη καθώς και για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης και Θεσσαλονίκης και εξέφρασε τη βούληση, πέρα από τον οικονομικό τομέα, να αναπτυχθούν περαιτέρω οι πολιτιστικές σχέσεις, «να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά και να μπορέσουμε να αποκαταστάσουμε τα υπάρχοντα έργα πολιτισμού».

Στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας, τονίζοντας πως «η Τουρκία έχει κάνει μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες» και σημείωσε πως ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα. «Εμείς είχαμε 250 θύματα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 16 Ιουλίου 2016» υπογράμμισε και αναγνώρισε την υποστήριξη που παρείχε, όπως είπε, η Ελλάδα στο θέμα αυτό. Σημείωσε ακόμα ο Τούρκος Πρόεδρος πως «οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, η οποία είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν είναι χώρα που γίνονται βασανιστήρια και ως εκ τούτου πιστεύω πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει αυτή την έκκληση περί έκδοσης αυτών των 10 αξιωματικών».

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε και στο θέμα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Θέλω να αναφερθώ στη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ είναι πνευματικό κέντρο των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές