Η νέα εποχή της απάτης: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μιλά με τη φωνή των αγαπημένων μας
Ο καθηγητής Μάριος Παπαευσταθίου προειδοποιεί για το φαινόμενο των deepfakes και τις ηλεκτρονικές απάτες που «αδειάζουν» λογαριασμούς με πρωτοφανή ταχύτητα

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο — αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν οι απατεώνες. Όπως επισημαίνει ο Τρικαλινός καθηγητής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών, Μάριος Παπαευσταθίου, η ΑΙ έχει γίνει το πιο επικίνδυνο «όπλο» στα χέρια των ηλεκτρονικών εγκληματιών, που πλέον μπορούν να πείσουν ακόμα και τους πιο προσεκτικούς πολίτες να μεταφέρουν χρήματα ή να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα.

Όταν η φωνή που ακούς… δεν είναι αληθινή

Η νέα τάση στις ηλεκτρονικές απάτες ονομάζεται deepfake. Με τη χρήση εξελιγμένων εργαλείων, οι δράστες μπορούν να αναπαράγουν με εντυπωσιακή ακρίβεια τη φωνή ή την εικόνα ενός οικείου προσώπου. Έτσι, ένας πολίτης μπορεί να δεχθεί μια πειστική τηλεφωνική κλήση από τον «γιο» ή την «κόρη» του, που ζητά επειγόντως χρήματα για ένα δήθεν πρόβλημα.

Σε τέτοιες στιγμές, ο φόβος και η ανησυχία μπλοκάρουν τη λογική σκέψη, καθιστώντας το θύμα εύκολη λεία. «Οι απατεώνες πλέον δεν χρειάζεται να πείσουν· το deepfake το κάνει γι’ αυτούς», τονίζει ο καθηγητής.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Ο κ. Παπαευσταθίου υπογραμμίζει ότι η ενημέρωση είναι η καλύτερη άμυνα. Οι πολίτες πρέπει να θυμούνται μερικούς απλούς κανόνες:

  • Μην εμπιστεύεστε το “επείγον” – Οι απατεώνες παίζουν με τον χρόνο για να προκαλέσουν πανικό.
  • Επαληθεύστε την ταυτότητα – Καλέστε εσείς πίσω στο γνωστό νούμερο του προσώπου, μην απαντάτε στην ίδια γραμμή.
  • Ενημερώστε άμεσα την τράπεζά σας – Ακόμα και η υποψία απάτης αρκεί για να μπλοκαριστεί ο λογαριασμός.
  • Μείνετε σε εγρήγορση – Μιλήστε με την οικογένεια και τους φίλους σας, ειδικά με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Καθώς η τεχνολογία προχωρά, η ψηφιακή ασφάλεια δεν είναι πια υπόθεση μόνο των ειδικών. Είναι ευθύνη όλων μας. Οι απατεώνες μπορεί να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να εξαπατούν — όμως η ανθρώπινη κρίση και η ενημέρωση παραμένουν η πιο αποτελεσματική άμυνα.

Μάριος Παπαευσταθίου
Καθηγητής Οικονομίας & Σύγχρονων Τεχνολογιών — Ειδικός στην Καινοτομία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αθλητισμος
«We are the Rainbow»: Νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα καταπολέμησης της βίας και του φανατισμού μέσω του αθλητισμού
Erasmus+ Sport: Παιδιά και νέοι σε δράσεις κατά της βίας και του φανατισμού
«We are the Rainbow»: Νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα καταπολέμησης της βίας και του φανατισμού μέσω του αθλητισμού
Γυναίκα συνταξιούχους μετράει ευρώ σε χαρτονομίσματα
Σενάρια για έκτακτο πασχαλινό επίδομα: Ποιοι εξετάζεται να το λάβουν και τι ποσά συζητούνται
Στήριξη σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες ενόψει Πάσχα – Τα εισοδηματικά κριτήρια στο επίκεντρο
Σενάρια για έκτακτο πασχαλινό επίδομα: Ποιοι εξετάζεται να το λάβουν και τι ποσά συζητούνται