Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο συγκρότησης ενός θεσμικού πλαισίου το οποίο θα διέπει τους όρους εφαρμογής της τηλεργασίας στον Δημόσιο τομέα στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου, παρουσίασε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό σχέδιο νόμου.
Στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ενιαίου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή της τηλεργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, η οποία θα παρέχεται σε οικειοθελή βάση, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες κρίσης, προκειμένου να προσαρμοσθεί το ελληνικό δημόσιο στα τρέχοντα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα μέσω της αξιοποίησης των μέσων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.
Τα οφέλη της τηλεργασίας
Η καθιέρωση για την εξ αποστάσεως εργασία στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κρίθηκε αναγκαία, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά, όπως έχει καταδείξει η διεθνής πρακτική.
Η έρευνα της μέχρι τώρα διεθνής πρακτικής έχει δείξει πως με τη χρήση της τηλεργασία εξοικονομούνται πόροι, τόσο από το κράτος λόγω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών, όσο και από τους εργαζόμενους, καθώς γλυτώνουν βενζίνες και εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών για την μετάβαση από και προς την υπηρεσία τους.
Διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας, όπως είναι οι ΑμεΑ, καθώς και οι μητέρες με μικρά παιδιά, ενώ συμβάλει στην ισορροπία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής (work - life balance) λόγω εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, ρύθμισης χρόνου εργασίας κ.λπ..
Τα κύρια σημεία του Νομοσχεδίου
Με το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε επιδιώκεται:
- Η ενδυνάμωση εργαζομένων λόγω της ενίσχυσης της αυτονομίας τους στην οργάνωση της εργασίας.
- Η διευκόλυνση εργαζομένων που αντιμετωπίζουν μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας (π.χ. ΑμεΑ).
- Η ισορροπία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής λόγω εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, ρύθμισης χρόνου εργασίας κλπ.
- Η προσέλκυση στελεχών
- Η εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών και των εργαζόμενων από τη μείωση των μετακινήσεων
- Η αντιμετώπιση προκλήσεων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συνεπάγεται την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την προστασία περιβάλλοντος.
- Η αποτελεσματική διαχείριση εργασίας σε περιόδους κρίσης, όπως της πανδημίας του covid-19
- Η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημόσιου τομέα
Ο Υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου για την τηλεργασία συνιστά μία ιδιαιτέρως σημαντική καινοτομία για την ελληνική δημόσια διοίκηση, στα πρότυπα εργασίας που έχουν εφαρμόσει τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, η οποία στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δημόσιου τομέα, δίχως να υπάρξει η παραμικρή επίπτωση στην μισθολογική κάλυψη των Δημοσίων υπαλλήλων και η παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες πολίτες.
Lockdown: Αλαλούμ με την σταδιακή άρση από 1η Μαρτίου
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στην Αττική και τις κόκκινες περιοχές τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση του lockdown μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού
Ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης σχολίασε την παράταση του Lockdown και τάχθηκε κατά της επαναλειτουργίας των σχολείων. Σχολίασε την ενδεχόμενη άρση του lockdown και ξεκαθάρισε πως:
«Θα είναι τρέλα να ανοίξουν η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή».
Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προτείνει από την πλευρά άνοιγμα όλων των σχολείων, ωστόσο παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η εισήγηση των ειδικών γι' αυτό το ζήτημα.
Επιπλέον, προτείνει άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 19:00 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αρκέστηκε να δηλώσει πως δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, ενώ το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί καθημερινά τα δεδομένα και προσπαθεί να σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα, αντιλαμβανόμενο την πίεση που υπάρχει στην κοινωνία.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό των κλινών ΜΕΘ, δήλωσε πως μέλημα της επιτροπής είναι το σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.
Οι ειδικοί συμμετέχουν σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση, η καθηγήτρια επεσήμανε πως «τα νούμερα είναι άσχημα», περιορίζοντας τις πιθανότητες για να ανακοινωθούν μέτρα χαλάρωσης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη