Lockdown: Μείωση τζίρου 8,6% στο λιανικό εμπόριο το 2020
Μείωση τζίρου 8,6%, δηλαδή πτώση περίπου 4,5 δίσ. ευρώ, στο λιανικό εμπόριο το 2020 σε σχέση με το 2019. Ποιες είναι οι «κερδισμένες» επιχειρήσεις του Lockdown σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ;

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσίασε αναλυτικά την εξέλιξη των πωλήσεων/κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ αφορούν τον κύκλο εργασιών για όλο το έτος και για το τελευταίο τετράμηνο του 2020 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους του 2019.

Τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου παρουσιάζουν επιχειρήσεις ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα καθώς και το εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές. Μάλιστα η μείωση στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις φτάνει σε ποσοστό 50%.

Ποιες επιχειρήσεις είχαν μεγαλύτερα μείωση/αύξηση

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το έτος 2020 ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το έτος 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 51,72 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το έτος 2020 σε σχέση με το έτος 2019 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 18,0%.
  • Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 13,1%

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το έτος 2020 σε σχέση με το έτος 2019 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 46,8%.
  • Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, μείωση 39,8%.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το τέταρτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 12,47 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 10,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,92 δισ. ευρώ και μείωση 3,0% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2020 που είχε ανέλθει σε 12,86 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 25,9%.
  • Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 18,8%

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, μείωση 61,0%.
  • Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 52,1%.

Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου», που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών μεταξύ των ετών 2020 και 2019 και μεταξύ του τέταρτου τριμήνου 2020 και του αντίστοιχου τριμήνου 2019, περιλαμβάνει δραστηριότητες λιανικού εμπορίου από επιχειρήσεις που πωλούν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή μέσω διαδικτύου (Internet) με την εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών και τα πωλούμενα προϊόντα μπορούν είτε να φορτωθούν άμεσα από το διαδίκτυο (Internet) είτε να παραδοθούν κανονικά στον πελάτη.

Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα», που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών μεταξύ των ετών 2020 και 2019, περιλαμβάνει τα καταστήματα τα οποία πωλούν κατά κύριο λόγο ρολόγια και κοσμήματα.

Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές», που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τέταρτο τρίμηνο 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο 2019, περιλαμβάνει την πώληση προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, ενδυμάτων και υποδημάτων που πραγματοποιείται σε υπαίθριες αγορές και πάγκους.


Τα βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων των συγκεκριμένων τάξεων οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων, έτους αναφοράς 2017, έχουν ως εξής:

screenshot_7.png

Το λιανικό εμπόριο αποτελεί το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της σύγχρονης αλυσίδας εφοδιασμού των καταναλωτών, μέσω της μεταπώλησης υλικών αγαθών ή υπηρεσιών και την προώθηση προϊόντων με επιδίωξη το κέρδος.

Με τον τρόπο αυτόν, το λιανικό εμπόριο αποτελεί διαχρονικά σημαντικό παραγωγικό τριτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας με αξιοσημείωτη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Παράλληλα, κατά την πρόσφατη συγκυρία, η παρακολούθηση της εξέλιξης των μεγεθών των τάξεων δραστηριότητας του λιανικού εμπορίου είναι σημαντική, δεδομένων των επιπτώσεων, άμεσων και έμμεσων, που υφίστανται λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19).

Ολόκληρη η έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα