εμβόλιο κορονοΪου σε παιδιά: Πρέπει ή όχι να γίνει;
Πώς θα γίνουν τα εμβόλια κορονοϊού και τι ισχύει για τα παιδιά και τους μαθητές. Πως θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα - Τι είναι η ψυκτική αλυσίδα

Πώς θα γίνουν τα εμβόλια κορονοϊού και τι ισχύει για τα παιδιά. Πως θα γίνει οεμβολιασμός στην Ελλάδα

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος απαντάει σε πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και το εμβόλιο κορονοϊού την ώρα που όλος ο πλανήτης εισέρχεται σε μια φάση κολοσσιαίας υγειονομικής κινητοποίησης με πρώτη το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινάει τον εμβολιασμό από τη Δευτέρα

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί, έχουν περάσει όλες τις φάσεις και έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα είναι της Pfizer BioNTech και της Moderna τα οποία είναι αποτελεσματικά περισσότερο από 90%.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες για το εμβόλιο;

Τα παιδιά δεν θα περιλαμβάνονται στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα στον να κάνουν χρήση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλες τις χώρες. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα παιδιά δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο για τον κορονοϊό, εκτός εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Υποχρεωτικά τα εμβόλια στους μαθητές

Εδώ να τονίσουμε πως δεν μιλάμε για το εμβόλιο του κορονοϊού αλλά γενικά για τα εμβόλια που γίνονται στην Ελλάδα πως είναι υποχρεωτικά  σε όλους τους μαθητές. Μάλιστα πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση Δήμου να διαγράψει νήπιο από παιδικό σταθμό γιατί οι γονείς του δεν το είχαν εμβολιάσει.

Κορονοϊός και παιδιά

Όπως τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος τα δεδομένα στηρίζουν πως τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο από τη νόσο του κορονοϊού, για σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους ενήλικες. 

Θνητότητα παιδιών από κορονοϊό

Η θνητότητα από Covid-19 στα παιδιά κάτω των 10 ετών προσεγγίζει το μηδέν. Για παράδειγμα στην Ισπανία, μεχρι τις 24 Νοεμβρίου τα ποσοστά θνητότητας για παιδια 0-9 ετών ήταν 0.01%, για τους 10-19 ετών ήταν 0.02%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστά για τις ηλικίες 60-69 ανέρχεται στο 5%.

Μεταδίδουν τον κορονοϊό τα παιδιά

Όμως οι μελέτες επίσης έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι.

Καθόσον γνωρίζουμε τα παιδιά δεν θα είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σε όλες τις χώρες, κυρίως για τρεις λόγους

Μη επαρκείς ποσότητες εμβολίων

Οι οδηγίες που έχουν βγάλει οι χώρες εστιάζουν στους μεγαλύτερους, και συνήθως για τους ενήλικες άνω των 50 και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Δεδομένου πως το πρώτο διάστημα του 2021, δεν θα έχουμε επαρκείς δόσεις του εμβολίου για όλους, τα μικρά παιδιά (0-10) βάσει του εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου, δεν θα εμβολιαστούν άμεσα.

Εξαιρετικά μικρές επιπτώσεις σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ

 οι μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά, ειδικά κάτω των 10 ετών έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με τη νόσο του Covid-19.

εμβόλια κορονοϊου: Τον Ιανουάριο στην Ελλάδα - Τι ισχύει για τα παιδιά

Μη επαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές αρχικά για τα μεγαλύτερα παιδιά (10-17)

Οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε παιδιά ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη, όταν το εμβόλιο της Pfizer έλαβε άδεια και επέκτεινε την κλινική δοκιμή και σε μικρό αριθμό παιδιών 12-17 ετών.

Οι μελέτες βέβαια συνεχίζονται. Η Moderna επίσης έλαβε άδεια να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές σε 3000 παιδιά 12-17 ετών. Μέχρι τέλος τους 2021 θα έχουμε μάλλον περισσότερα εμβόλια και θα έχουμε και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 10-17 ετών

Σύμφωνα με τις οδηγίες στο Ηνωμενο Βασίλειο, τα παιδιά δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο

• εκτός εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

• εκτός εάν συμβιώνουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ψυχική υγεία των παιδιών

Με ακούτε να αναφέρομαι συχνά στην ψυχική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά σαν ηλικιακή ομάδα βάλλονται λιγότερο από τον νέο κορονοϊό αλλά επιβαρύνονται διαφορετικά: 

Βιώνουν την πανδημία με απουσία από το σχολικό περιβάλλον, και μέσω μιας πρωτόγνωρης κοινωνικοποίησης με τους συνομήλικους ή τα μέλη της οικογένειας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Για αυτό και, όπως ανέφερα, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι: όχι μόνο για να προστατευόμαστε από το να κολλήσουμε τον ιό από τα παιδιά μας, αλλά και για να τους δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν στις εκπαιδευτικές και αθλητικές τους δραστηριότητες, τις παρέες και τους φίλους τους.

Θυμίζουμε πως καθηγητής κος Μόσιαλος που είναι ειδικός στα σε αυτά τα ζητήματα είχε τονίσει λίγες ημέρες πριν για την πανδημία πως

«Να εξηγήσουμε μερικά πράγματα για τη διαδικασία της ανάπτυξης του εμβολίου. Για να διασφαλίσουμε στους Έλληνες συμπολίτες μας, που θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, το πως έγινε αυτή η διαδικασία.

Παλαιότερα έπαιρνε 2 με 5 ή 6 χρόνια για να βγει ένα εμβόλιο. Αυτήν τη φορά όμως υπήρχαν πολλά κεφάλαια, υπήρχαν πολλές επενδύσεις. Την έρευνα και την ανάπτυξη κατά 90% τις χρηματοδότησαν οι κυβερνήσεις. Αυτό δε συνέβαινε παλιά».

Πότε έρχεται το εμβόλιο στην Ελλάδα

Με βάση τα όσα ξέρουμε έως τώρα και όλα τα δεδομένα, το εμβόλιο θα βρίσκεται στην χώρα μας τον Ιανουάριο όπου για να μπορει ο εμβολιασμός να γίνει πραγματικότητα θα υπάρξει ενεργοποίηση μεγάλου μέρους του κρατικού μηχανισμού καθώς και του υγειονομικού .

Τι ισχύει με την ψύξη - Στους -70 βαθμούς κελσίου

Θυμίζουμε πως το ζήτημα της ψύξης του εμβολίου είναι κομβικό και αποτελεί σημαντικό πρόκληση για τους επιστήμονες καθώς και για την κεντρική διαχείριση της διανομής του!

Η Ελλάδα απέκτησε 14 ψυγεία τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στο ζήτημα της ψύξης και της αλυσίδας διανομής - εμβολιασμού

Τα ψυγεία έχουν μέγεθος των ψυγείων των παγωτών στα περίπτερα με τη μόνη διαφορά που κάθε ένα από αυτά τα ψυγεία μπορεί να καταψύξει το προϊόν του στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Σε κάθε ένα ψυγείο θα υπάρχουν κουτιά στο κάθε ένα από τα οποία θα χωρούν 975 δόσεις εμβολίων.

Ειδική τεχνολογία θα ελέγχει το την διατήρηση της ψύξης στους -70 βαθμών και την ομαλή λειτουργία των ψυγείων

Πως θα πειστεί ο πληθυσμός για το εμβόλιο

Γνωρίζουμε πως και στην χώρα μας και παγκοσμίως υπάρχει μερίδα ανθρώπων που συγκαταλέγονται στην ομάδα των αντιεμβολιαστών γενικά. Πέρα από αυτούς που είναι ένα σκοταδιστικό φαινόμενο, θα υπάρξει αρκετός κόσμος που θα έχει αμφιβολίες για να κάνει άμεσα το εμβόλιο

Η διστακτικότητα για το εμβόλιο, μαζί με τα fakenews που κυκλοφορούν από τους αντιεμβολιαστές θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την ανοσία της αγέλης σε πολλές χώρες.

Ο καθηγητής Ghani λέει "Το θέμα να κερδίσουμε πληθυσμούς και να κάνουμε τους ανθρώπους να πάνε για το εμβόλιο μπορεί να σημαίνει ότι προχωράμε προς την ανοσία της αγέλης σε πιο αργό χρονοδιάγραμμα".

Το εμβόλιο ως προς την προστασία του

Μετρώντας αντίστροφα ολοένα και περισσότερες τοποθετήσεις που αποσαφηνίζουν ζητήματα για το εμβόλιο έρχονται στην δημοσιότητα.

Ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας, μιλώντας στο Open τόνισε ότι θα υπάρξει ανοσία της αγέλης εάν το πραγματοποιήσει το εμβόλιο το 55% του πληθυσμού

Έχουμε εμβόλια και πρώτα αντιικά. Τα εμβόλια θα είναι εδώ μάλλον στα μέσα Ιανουαρίου. Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα είναι στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου από δύο εταιρείες. Οι γιατροί τον επόμενο χρόνο θα έχουν περισσότερα εργαλεία» σημείωσε. 

Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό λόγω εμβολίου και φαρμάκων» είπε ενώ εξήγησε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αναμένεται να εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου για να έρθουν και στην Ελλάδα. «Σήμερα έχουμε εξειδικευμένα αντιικά φάρμακα εναντίον κορονοϊού», τόνισε.

Όσον αφορά στα εμβόλια ο κ. Γραβάνης υπογράμμισε ότι αυτά είναι νέας τεχνολογίας, πολύ πιο καθαρά από προηγούμενα εμβόλια, λιγότερο τοξικά από άλλα εμβόλια και μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί σε 50.000 εθελοντές. 

Με συμπτώματα Kawasaki νοσηλεύεται στο Ρίο

Εντωμεταξύ ένα δεκάχρονο παιδί νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου με συμπτώματα που παραπέμπουν στο σύνδρομο Kawasaki, που φαίνεται να έχει κάποιο συσχετισμό με τημόλυνσή του από κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι η συσχέτιση της μόλυνσης από κορωνοϊό με μια πολυσυστηματική φλεγμονώδη νόσο η οποία προσομοιάζει τόσο με το σύνδρομο Kawasaki είχε γίνει από την περασμένη άνοιξη, με περιστατικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ
ΙΕΠ: Πρόσκληση εγγραφής σε μητρώο Εμπειρογνωμόνων για υποστήριξη του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου
Αιτήσεις υποβάλλονται από 22/04/2024 και ώρα: 15:00 έως 13/05/2024 και ώρα 15:00
ΙΕΠ: Πρόσκληση εγγραφής σε μητρώο Εμπειρογνωμόνων για υποστήριξη του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου
ekdromi.jpg
ΟΛΜΕ: Για τις σχολικές εκδρομές και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών
«Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή μια πραγματικότητα στην οποία οι εκπαιδευτικοί συλλαμβάνονται ή τίθενται υπό κράτηση σε ρόλο εν δυνάμει υποδίκων»
ΟΛΜΕ: Για τις σχολικές εκδρομές και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών
iky-flag.jpg_501x267_q75_subsampling-2.jpg
ΙΚΥ-ΕΥΔΑΠ: Υποτροφίες 1.000 ευρώ το μήνα σε υποψήφιους που εκπονούν διδακτορική διατριβή
Δειτε τα αντικείμενα διατριβών που περιλαμβάνονται - Οι αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως τις 30/05/2024 και ώρα Ελλάδος 16:00
ΙΚΥ-ΕΥΔΑΠ: Υποτροφίες 1.000 ευρώ το μήνα σε υποψήφιους που εκπονούν διδακτορική διατριβή