Ο Κορνήλιους Βάντερμπιλτ δεν ήταν απλώς πλούσιος — ήταν η επιτομή του αμερικανικού ονείρου στην πιο σκληρή, ωμή εκδοχή του. Γεννημένος στη φτώχεια, κατάφερε να ελέγξει τον μισό βιομηχανικό κόσμο της εποχής του, χωρίς ποτέ να ζητήσει έλεος, ούτε να προσφέρει.
Από την ανέχεια στην αποφασιστικότητα
Ο Βάντερμπιλτ γεννιέται το 1794 στο Στάτεν Άιλαντ, σε μια ξύλινη αγροικία και σε μια οικογένεια με εννέα παιδιά, όπου το μόνο σίγουρο ήταν η ανάγκη για επιβίωση. Ο πατέρας του παραμένει αδρανής, αλλά η μητέρα του, δυναμική και πρακτική, γίνεται η ηρωίδα της οικογένειας. Δεν του χαρίζει τίποτα – του δανείζει 100 δολάρια στα 16 του και αυτός επιστρέφει τα χρήματα με τόκο δέκα φορές επάνω. Από εκεί, η πορεία του είναι μόνο ανοδική.
Πρώτα βήματα με μια βάρκα
Στα 16 του, αποκτά την πρώτη του βάρκα και ξεκινά να μεταφέρει επιβάτες στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Δεν έχει τελειώσει το σχολείο – έχει, όμως, επιχειρηματικό ένστικτο. Κατά τον Πόλεμο του 1812, εκμεταλλεύεται τη ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές και αρχίζει να χτίζει τη φήμη του ως ακούραστος και αδίστακτος εργάτης της θάλασσας.
Το μάθημα του νόμου: Το μονοπώλιο σπάει
Το 1818 συνεργάζεται με τον Τόμας Γκίμπονς και μπαίνει στον κόσμο των ατμόπλοιων. Εκεί καταλαβαίνει τη δύναμη των νομικών εργαλείων. Η υπόθεση Gibbons v. Ogden το 1824, που κατέρριψε ένα ναυτιλιακό μονοπώλιο, τον διδάσκει ότι ο πλούτος δεν χτίζεται μόνο με εμπόριο – αλλά και με στρατηγική στις δικαστικές αίθουσες.
Ο χρυσός τον κάνει πλουσιότερο
Με τον Πυρετό του Χρυσού το 1849, ο Βάντερμπιλτ μυρίζεται νέα ευκαιρία. Στήνει έναν δικό του θαλάσσιο διάδρομο μέσω Νικαράγουας, εξυπηρετώντας τους χρυσοθήρες της Δύσης. Η επιτυχία του είναι τέτοια, που οι ανταγωνιστές του τον πληρώνουν για να αποχωρήσει! Δεν χάνει ποτέ τον έλεγχο – επιλέγει πότε φεύγει.
Από τις θάλασσες στις ράγες: Ο αρχιτέκτονας του σιδηρόδρομου
Στα τέλη της δεκαετίας του 1850, εγκαταλείπει τη ναυτιλία και ρίχνει το βάρος του στον σιδηρόδρομο, το μέσο που θα μεταμορφώσει τις ΗΠΑ. Το 1869 ενοποιεί σιδηροδρομικές εταιρείες και δημιουργεί το πρώτο μεγάλο τραστ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Βάντερμπιλτ δεν ακολουθεί την υποδομή – την καθορίζει.
Το 1871 εγκαινιάζει τον Grand Central Terminal της Νέας Υόρκης, σημείο-σταθμό στην αστική ανάπτυξη και την αρχιτεκτονική της εποχής.
Μια περιουσία για τον έλεγχο – όχι για την προσφορά
Παρά την τεράστια επιτυχία του, δεν τον διακρίνει το φιλανθρωπικό πνεύμα των μεταγενέστερων βιομηχάνων. Δίνει ελάχιστα χρήματα για κοινωνικούς σκοπούς. Μόνο ένα εκατομμύριο δολάρια δίνει για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ – περισσότερο για την υστεροφημία παρά για την κοινωνική ευθύνη.
Το τέλος: Μια κληρονομιά για έναν
Απέκτησε 13 παιδιά, αλλά άφησε το σύνολο σχεδόν της περιουσίας του σε έναν μόνο γιο, τον Γουίλιαμ. Οι υπόλοιποι έμειναν στο περιθώριο – όπως και οι κόρες του. Η προσωπικότητά του ήταν τραχιά, ανελέητη, χωρίς ίχνος συναισθηματισμού.
Η παρακαταθήκη του Commodore
Ο Βάντερμπιλτ πέθανε το 1877, με περιουσία ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων – το 1/87 του ΑΕΠ των ΗΠΑ εκείνη την εποχή. Ήταν ο πρώτος μεγιστάνας της αμερικανικής ιστορίας. Δεν έγινε σύμβολο γενναιοδωρίας ή κουλτούρας – έγινε το πρότυπο για την εξουσία μέσω του πλούτου. Όσοι ήρθαν μετά απλώς ακολούθησαν τη ράγα που εκείνος έστρωσε. Ο Κορνήλιους Βάντερμπιλτ δεν έκτισε έναν μύθο. Έχτισε έναν μηχανισμό κυριαρχίας. Ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι η Αμερική δεν χρειάζεται ήρωες – χρειάζεται σιδηροδρομικές γραμμές.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ