Thumbnail

Το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών τη  Σένγκεν αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στην άτυπη συνεδρίαση στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, δήλωσε ότι αυτή η περίοδος λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να γίνει μετά, σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος, και έκανε αναφορά στο άρθρο 19 και 26 της Συνθήκης Σένγκεν. 

Σύμφωνα με τα εν λόγω άρθρα, σε περίπτωση που παρατηρηθούν «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να υιοθετήσει απόφαση η οποία θα επιτρέπει την παράταση των προσωρινών ελέγχων σε συγκεκριμένα εσωτερικά σύνορα για τη μέγιστη περίοδο των δύο ετών. «Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. 

Ωστόσο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», δήλωσε η Ν. Μπερτό, ενώ προσέθεσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, θα συζητήσουν τη Δευτέρα «ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», μόλις λήξει αυτή η προθεσμία παράτασης, τον ερχόμενο Μάιο.

Μήνυμα Μέρκελ για τα hotspots

Στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σαφέστατα πως «Πρέπει να συνεχιστεί η ανέγερση hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να εφαρμοστούν αυτά τα οποία έχουμε θέσει ως στόχους στην Ευρώπη».

«Δεν μπορεί η παρανομία στο Αιγαίο να είναι μόνιμη» υπογράμμισε μετά τη συνάντησή της με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ έστρεψε τα βέλη της και προς την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν η καγκελάριος και ο Τούρκος πρωθυπουργός η Τουρκία δεσμεύεται να «κάνει τα πάντα» για να επιτευχθεί η αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την τουρκική επικράτεια προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η χώρα του κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να περιορίσει τις ροές παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη, ωστόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική «των ανοικτών συνόρων» για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από την εμφύλια σύρραξη στη Συρία.

«Οι δύο κυβερνήσεις θεωρούν την παράνομη μετανάστευση στην περιοχή μια απειλή για την σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με επείγουσες διαδικασίες» σύμφωνα με το γερμανοτουρκικό κείμενο, όπου σημειώνεται η αναγκαιότητα να «μοιραστεί το βάρος».

Η Τουρκία εξάλλου υποσχέθηκε εκ νέου «να διαφυλάξει τα σύνορά της», ενώ η Άγγελα Μέρκελ «σημείωσε ότι η Άγκυρα έκανε τα πρώτα βήματα για να διασφαλίσει μια ομαλότερη διαδικασία σχετικά με τις μεταναστεύσεις».

Η Γερμανίδα καγκελάριος άλλωστε διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα εκταμιευθούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει την Τουρκία να στηρίξει τους 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της. Επανέλαβε επιπλέον την θέση της υπέρ των «νόμιμων ποσοστώσεων (των προσφύγων) με προορισμό την Ευρώπη» από την Τουρκία, μια λύση στην οποία αντιτίθενται πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.


Πιο κοντά η κατάργηση βίζας για τους Τούρκους;

Επιπλέον οι δύο επικεφαλής κυβερνήσεων ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιδιώξουν την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στον χώρο Σένγκεν «έως τον Οκτώβριο» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

«Η καγκελάριος κι ο πρωθυπουργός υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν σημαντικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιδίωξη την άρση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες στον χώρο της Σένγκεν έως τον Οκτώβριο του 2016» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

Ο Όρμπαν θέλει κι άλλους φράχτες

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συνεχίζει να προτείνει φράχτες παντού.

Μιλώντας από τη Σλοβενία πρότεινε την ανέγερση ενός φράχτη στα σύνορα της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

«Αν δεν μπορούμε να ασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα (της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ανεξαρτήτως του πόσο δαπανηρό ή απαιτητικό είναι αυτό, θα καταστρέψουμε εμείς οι ίδιοι το καθεστώς του Σένγκεν», δήλωσε ο Όρμπαν αναφερόμενος στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Διασωθέντες πρόσφυγες στην Κάλυμνο

Οι Τσέχοι λένε «όχι» στους πρόσφυγες

Παρά τις παραινέσεις έως και απειλές των «ισχυρών» οι μικρότερες χώρες της Ε.Ε. Συνεχίζουν να κρατούν αρνητική στάση στο ζήτημα υποδοχής προσφύγων.

Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στην Τσεχία.

Σχεδόν το 60% των Τσέχων πολιτών εμφανίζεται αντίθετο στην αποδοχή προσφύγων στην χώρα, ενώ μόλις το 33% συμφωνεί να φιλοξενηθούν στη χώρα, με προϋπόθεση τον μεταγενέστερο επαναπατρισμό τους.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, μόλις το 2% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποδοχής προσφύγων σε μόνιμη βάση.

Παράλληλα, το 82% θεωρεί ότι οι πρόσφυγες θέτουν μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας, με το 89% να εκτιμά ότι η ίδια απειλή τίθεται από τις προσφυγικές ροές σε όλη την Ευρώπη.

Τουλάχιστον το 62% των ερωτηθέντων πολιτών σε Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία και Πολωνία τάσσονται ενάντια στην αποδοχή προσφύγων, ενώ μόλις το 26% εμφανίζεται υπέρ της αποδοχής τους.

Προειδοποιήσεις για διενέξεις

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ προέβη σε μια σοβαρή προειδοποίηση καθώς τόνισε την ανάγκη να καταλήξουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. σε μια κοινή λύση για να αποφευχθούν οι διενέξεις μεταξύ χωρών.

«Δεν διαθέτουμε χρόνο μέχρι την άνοιξη για την εξεύρεση λύσης. Χρειαζόμαστε να καταλήξουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε μια λύση…σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να αναμένουμε διενέξεις μεταξύ χωρών», δήλωσε ο Τσέραρ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ούγγρο ομόλογο του Βίκτορ Όρμπαν.

«Η κατάσταση (σ.σ. αναφορικά με την μετανάστευση) βρίσκεται εντελώς εκτός ελέγχου και αυτό δεν έχει σε τίποτε να κάνει με την επίδειξη ανθρωπιάς, την κοινωνική ενσωμάτωση και την παροχή βοήθειας», πρόσθεσε.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Λουμπλιάνα θα ρίξει τον φράκτη μόλις επιτευχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση απέναντι στην μεταναστευτική κρίση.

Πρόσφυγες και μετανάστες στη σειρά περιμένουν συσσίτιο στην Ειδομένη - Τα σύνορα έκλεισαν για ακόμη μια φορά σήμερα

Κλειστή ξανά η Ειδομένη

Μέσα σε αυτό το κλίμα διεκόπη από τις 6 το πρωί η διέλευση προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Αυτό αποφασίστηκε από τις Αρχές της γείτονας χώρας, μέχρι να υπάρξει αποσυμφόρηση του καταυλισμού προσφύγων στη Γευγελή, που, κατά την ίδια πηγή, είναι γεμάτο.

Όπως έγινε γνωστό, υπό τις παραπάνω συνθήκες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελληνική πλευρά πάνω από 1.000 πρόσφυγες. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονταν 400 πρόσφυγες, ενώ, στο πρατήριο υγρών καυσίμων, όπου σταματούν τα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες για έλεγχο των υπηρεσιακών τους σημειωμάτων, αναμένουν 14 λεωφορεία με 700 επιβάτες.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα