1. Αρνί στη σούβλα
Το απόλυτο ελληνικό παραδοσιακό πιάτο, ειδικά το Πάσχα ή σε γιορτές, όπου ολόκληρο αρνί γυρνάει πάνω στη σούβλα. Για τους Έλληνες είναι απόλαυση, για τους ξένους όμως η εικόνα ενός ολόκληρου ζώου να ψήνεται ζωντανά μπορεί να προκαλεί αίσθηση αποστροφής.
2. Κοκορέτσι
Φτιαγμένο από έντερα και διάφορα όργανα αιγοπροβάτων, το κοκορέτσι παραμένει κλασικό ελληνικό μεζεδάκι, παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες για περιορισμό ορισμένων συστατικών λόγω ασθενειών. Η παράδοση όμως το κρατά ζωντανό στα τραπέζια μας.
3. Γαρδουμπάκια
Μικρά εντοσθιακά ρολά που βράζονται στην κατσαρόλα. Παρόλο που μπορεί να φαίνονται περίεργα, είναι ένα γαστρονομικό έργο τέχνης για όσους εκτιμούν την παραδοσιακή μαγειρική.
4. Πατσάς
Η σούπα των ξενύχτηδων, συνήθως φτιαγμένη με χοιρινή κοιλιά και ποδαράκια, είναι δημοφιλής τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από διασκέδαση. Για τους ξένους η γεύση και η υφή μπορεί να προκαλεί έκπληξη.
5. Σπινιάλο
Παραδοσιακός τρόπος συντήρησης της ψίχας από φούσκες στην Κάλυμνο. Τοποθετούνται σε μπουκάλια με θαλασσινό νερό, λίγο αλάτι και ελαιόλαδο, ώστε να διατηρούνται. Η έντονη ιωδιούχα γεύση είναι σίγουρα ασυνήθιστη για τον ξένο ουρανίσκο.
6. Σαλιγκάρια ή Χοχλιοί
Παρά το γεγονός ότι και οι Γάλλοι αγαπούν τα σαλιγκάρια, στην Ελλάδα τα λέμε χοχλιούς και τα μαγειρεύουμε με παραδοσιακούς τρόπους, μπουμπουριστούς, γιαχνί ή με χόντρο.
7. Μαγειρίτσα
Η πασχαλινή σούπα από συκωταριά αρνιού, συχνά με κεφαλάκι, ποδαράκια ή εντεράκια, αποτελεί την παραδοσιακή επιλογή για το πασχαλινό τραπέζι, ακόμα κι αν για τους ξένους φαίνεται ιδιαίτερα ασυνήθιστη.
8. Τζιγεροσαρμάδες
Ντολμαδάκια φτιαγμένα από έντερα και γέμιση από τζιγέρια, τυλιγμένα σε λεπτό λίπος. Η διαδικασία και η εμφάνιση τους είναι δύσκολο να εξηγηθεί σε κάποιον που δεν τα έχει ξαναδεί.
9. Μπουμπάρι
Έντερο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια, μυρωδικά και μπαχαρικά, ψήνεται στον φούρνο και συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινο κρασί. Μια τοπική σπεσιαλιτέ του Πηλίου που εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία της.
10. Κουρκουτζέλια
Αγριολούλουδα που τηγανίζονται με σκόρδο και μάραθο ή σερβίρονται σαλάτα ή τουρσί. Μπορεί να μην αρέσουν σε όλους, αλλά αποτελούν ένα ιδιαίτερο ελληνικό μεζέ για τους λάτρεις της παραδοσιακής κουζίνας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom