Το κλειδί βρίσκεται στη σωστή ζύμη
Η βασική συνταγή είναι απλή: αλεύρι, γάλα, αυγά, λίπος, ζάχαρη, αλάτι και μπέικιν πάουντερ. Το μυστικό, όμως, βρίσκεται στις αναλογίες. Η ζύμη πρέπει να είναι πηχτή, ώστε να κρατά τον αέρα που θα της χαρίσει το χαρακτηριστικό φούσκωμα και τη μαλακή υφή. Αν είναι υπερβολικά αραιή, τα pancakes θα βγουν επίπεδα και άγευστα.
Το σωστό επίπεδο ενυδάτωσης, δηλαδή η ποσότητα του γάλακτος, είναι καθοριστικό. Χρειάζεται αρκετό για να ενυδατωθεί πλήρως το αλεύρι, χωρίς όμως να πνιγεί το μείγμα. Μια πηχτή ζύμη θα σας χαρίσει πιο πλούσια και αφράτα pancakes.
Μπέικιν πάουντερ: το μαγικό υλικό
Για το τέλειο φούσκωμα, οι επαγγελματίες προτείνουν μόνο μπέικιν πάουντερ. Σε αντίθεση με τη σόδα μαγειρικής, που χρειάζεται οξύ για να ενεργοποιηθεί, το μπέικιν πάουντερ δρα από μόνο του και μάλιστα δύο φορές: μία όταν έρθει σε επαφή με τα υγρά και άλλη μία με τη θερμότητα του τηγανιού. Έτσι εξασφαλίζει τη χαρακτηριστική σπογγώδη υφή χωρίς δυσάρεστη επίγευση.
Ο ρόλος των αυγών και του λίπους
Τα αυγά προσφέρουν δομή, γεύση και υγρασία. Δύο αυγά είναι η ιδανική ποσότητα: αρκετά για να δώσουν πλούσια γεύση, χωρίς να κάνουν τη ζύμη ελαστική.
Όσο για το λίπος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε βούτυρο είτε λάδι. Το βούτυρο δίνει πιο πλούσια γεύση και καραμελωμένες άκρες, ενώ το λάδι προσφέρει σταθερότητα και ευκολία στο τηγάνισμα. Αν είστε αρχάριοι, προτιμήστε ουδέτερο φυτικό λάδι.
Μην υποτιμάτε τη ζάχαρη
Η ζάχαρη δεν είναι μόνο για τη γεύση. Συμβάλλει στο ρόδισμα, δημιουργεί την απαλή καραμελένια κρούστα και, σε συνδυασμό με το αλάτι, αναδεικνύει το γευστικό βάθος της τηγανίτας.
Ο σωστός τρόπος ανάμειξης
Το πιο συχνό λάθος είναι το υπερβολικό ανακάτεμα. Μην προσπαθήσετε να εξαφανίσετε όλους τους σβώλους από το μείγμα, αυτοί βοηθούν να κρατηθεί ο αέρας στη ζύμη, κάνοντάς την πιο αφράτη. Ανακατέψτε όσο χρειάζεται απλώς για να ενωθούν τα υλικά.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί 10–15 λεπτά πριν το τηγάνισμα. Αυτή η σύντομη παύση επιτρέπει στο αλεύρι να απορροφήσει τα υγρά και να χαρίσει πιο ανάλαφρη υφή στο τελικό αποτέλεσμα.
Τα μυστικά του τηγανίσματος
Η σωστή θερμοκρασία είναι το παν. Ζεστάνετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και δοκιμάστε τη θερμότητα με μια μικρή ποσότητα ζύμης. Αν ροδίσει ομοιόμορφα μέσα σε ένα λεπτό, είστε έτοιμοι.
Μην γεμίζετε υπερβολικά το τηγάνι, τρεις τηγανίτες τη φορά είναι αρκετές. Έτσι θα μπορείτε να τις γυρίσετε εύκολα χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους.
Το αναποδογύρισμα είναι η στιγμή της αλήθειας. Μην διστάσετε, με μια αποφασιστική κίνηση και τη βοήθεια μιας σπάτουλας, γυρίστε τις μόλις δείτε μικρές φυσαλίδες να σπάνε στην επιφάνεια.
Πώς να τις διατηρήσετε τέλειες
Αν δεν τις σερβίρετε αμέσως, τοποθετήστε τις σε σχάρα και κρατήστε τις σε χαμηλό φούρνο για έως μία ώρα. Οι έτοιμες τηγανίτες μπορούν επίσης να μπουν στην κατάψυξη: χωρίστε τες με χαρτί για να μην κολλήσουν, και όταν θελήσετε να τις απολαύσετε ξανά, ζεστάνετέ τις για λίγα λεπτά σε φούρνο ή φούρνο μικροκυμάτων.
Η απόλυτη συνταγή
Υλικά:
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ φλιτζανιού ζάχαρη
3½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
¾ κουτ. γλυκού αλάτι
2 αυγά
¼ φλιτζανιού λάδι ή λιωμένο βούτυρο
1½ φλιτζάνι γάλα
Ανακατέψτε τα ξηρά υλικά, προσθέστε τα υγρά και αναδεύστε απαλά. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί και ψήστε σε προθερμασμένο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ