Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και ευέλικτα τρόφιμα. Πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, ασβέστιο και σελήνιο, θεωρούνται πραγματικό superfood που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας. Μπορούμε να τα απολαύσουμε με πολλούς τρόπους – ποσέ, ομελέτα, τηγανητά ή βραστά. Ωστόσο, τα βραστά αυγά ξεχωρίζουν γιατί είναι ελαφριά, χορταστικά και συνοδεύουν άψογα σαλάτες, τοστ, σάντουιτς ή ακόμη και ως σνακ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα; Να τα βράσουμε σωστά χωρίς να σπάσουν και να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα.
Ένα απλό κόλπο κάνει τη διαφορά: πριν τα βράσετε, χτυπήστε ελαφρά τη βάση κάθε αυγού με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργηθεί ένας μικρός αεροθάλαμος. Αυτό βοηθάει ώστε το κέλυφος να ξεκολλά πιο εύκολα μετά τον βρασμό.
Βήμα-βήμα η σωστή διαδικασία
Επιλέξτε φρέσκα αυγά – Έχουν καλύτερη γεύση και υφή.
Σπάστε ελαφρά τη βάση – Δημιουργείται χώρος που διευκολύνει το ξεφλούδισμα.
Ξεκινήστε με κρύο νερό – Βάλτε τα αυγά σε κατσαρόλα με κρύο νερό, ώστε να πήξουν ομοιόμορφα χωρίς να σπάσουν.
Χρόνος βρασμού – Για μεσαίου μεγέθους αυγά χρειάζονται περίπου 10 λεπτά σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προαιρετικά, προσθέστε 1 κουταλάκι αλάτι.
Σοκ με παγωμένο νερό – Μεταφέρετέ τα αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να κρυώσουν γρήγορα.
Ξεφλούδισμα χωρίς κόπο – Πιέστε το αυγό στο σημείο της μικρής ρωγμής και αφαιρέστε το κέλυφος γύρω-γύρω.
Διατήρηση βραστών αυγών
Με το τσόφλι: έως 1 εβδομάδα στο ψυγείο.
Ξεφλουδισμένα: 3–4 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο.
Σημαντικό είναι να μπουν στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες μετά τον βρασμό για να παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ