Ένα από τα βασικά συστατικά των ενεργειακών ποτών και αρκετών συμπληρωμάτων διατροφής, η ταυρίνη, φέρεται να ενισχύει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε μορφές λευχαιμίας, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Wilmot Cancer Institute του Πανεπιστημίου του Rochester στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση της ουσίας σε υψηλές δόσεις, είτε ως μέρος της διατροφής είτε ως υποστηρικτικό σκεύασμα σε θεραπείες. Η ταυρίνη, η οποία απαντάται φυσικά σε τροφές όπως το κρέας και τα ψάρια, χρησιμοποιείται ευρέως σε σκευάσματα που χορηγούνται ακόμη και σε ασθενείς με λευχαιμία, με σκοπό τη μείωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.
Βιολογικός ρόλος και νέοι προβληματισμοί
Η ταυρίνη συμμετέχει σε βασικές λειτουργίες του κυτταρικού μεταβολισμού. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ουσία αυτή επιταχύνει τη γλυκόλυση – μια διαδικασία μέσω της οποίας τα κύτταρα μετατρέπουν τη γλυκόζη σε ενέργεια. Το φαινόμενο αυτό εντοπίστηκε να ενισχύει τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων, τα οποία σχηματίζονται στον μυελό των οστών.
Όπως σημειώνεται στη σχετική δημοσίευση:
«Η ευρεία κατανάλωση ταυρίνης, είτε από ενεργειακά ποτά είτε μέσω συμπληρωμάτων, ενδέχεται να έχει υποτιμημένες συνέπειες για ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες».
Συσχέτιση με μορφές λευχαιμίας
Τα ευρήματα συνδέουν τη δράση της ταυρίνης με την εξέλιξη σοβαρών μορφών λευχαιμίας, μεταξύ των οποίων η οξεία και η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (AML, CML), καθώς και τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα (MDS).
Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στη λειτουργία του γονιδίου SLC6A6, το οποίο μεταφέρει την ταυρίνη εντός των κυττάρων. Πειραματικά δεδομένα από μοντέλα ποντικιών έδειξαν ότι μετά από μεταμόσχευση ανθρώπινων λευχαιμικών κυττάρων, η ταυρίνη που παράγεται από υγιή κύτταρα του μυελού των οστών συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Ερευνητικό ενδιαφέρον για νέες θεραπείες
Παρά τη δυνητική ανησυχία που προκαλούν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι επιστήμονες βλέπουν παράλληλα προοπτικές για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών παρεμβάσεων. Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Jeevisha Bajaj, σημείωσε πως η στόχευση του μηχανισμού πρόσληψης ή παραγωγής ταυρίνης από τα καρκινικά κύτταρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο εξειδικευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες για τις επιθετικές μορφές λευχαιμίας.
Αναγκαία η επανεκτίμηση της χρήσης της ταυρίνης
Αν και η μελέτη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και βασίστηκε σε προκλινικά δεδομένα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των επιδράσεων της ταυρίνης τόσο στους ασθενείς όσο και στον γενικό πληθυσμό που καταναλώνει ενεργειακά προϊόντα.
«Η ταυρίνη δεν είναι απλώς ένα αβλαβές φυσικό συστατικό – πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά η συνολική της επίδραση, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε περιβάλλοντα ασθένειας», τονίζει η Bajaj.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ