Thumbnail
Αντίδραση φοιτητών του ΕΜΠ στις συλλήψεις και πειθαρχικές διώξεις

Οι φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), με πρωτοβουλία των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (ΠΚΣ), προχωρούν σε κινητοποίηση στη Διοίκηση του Ιδρύματος στις 4 το απόγευμα, όπου συνεδριάζει η Σύγκλητος. Η συγκέντρωση οργανώνεται ως απάντηση στις συλλήψεις φοιτητών κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Σχολής Αρχιτεκτονικής και στις πειθαρχικές διώξεις που ακολούθησαν με απόφαση της Πρυτανείας.

Στο ψήφισμά τους, οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ επισημαίνουν ότι οι συλλήψεις ήταν αναίτιες και πως η Πρυτανεία, εφαρμόζοντας τον νέο νόμο για τα πειθαρχικά στα ΑΕΙ, προχώρησε σε διώξεις κατά των φοιτητών που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία της 14ης Οκτωβρίου, ημέρα πανεργατικής απεργίας.
Οι φοιτητές κάνουν λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια φίμωσης των φοιτητικών συλλόγων», καταγγέλλοντας τη Διοίκηση του ΕΜΠ ότι «έστρωσε το έδαφος για την επέμβαση της αστυνομίας» και τώρα ενισχύει το κλίμα καταστολής μέσω πειθαρχικών ακροάσεων.

Η ανακοίνωση της ΠΚΣ τονίζει ότι οι φοιτητές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν απέναντι στις πιέσεις και τις διώξεις. Όπως αναφέρεται, οι πρακτικές αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής που στοχεύει στη μετατροπή του πανεπιστημίου σε “επιχείρηση”, με ερευνητικά προγράμματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Οι φοιτητές καλούν τη διοίκηση να σταματήσει κάθε πειθαρχική διαδικασία και να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, τονίζοντας πως οι ακαδημαϊκές ελευθερίες και οι συλλογικές αποφάσεις των φοιτητών δεν μπορούν να ποινικοποιούνται.

Η ΠΚΣ καλεί όλη την πολυτεχνειακή κοινότητα — φοιτητές, εργαζόμενους, ερευνητές και διδάσκοντες — να ενωθούν απέναντι στις πειθαρχικές διώξεις και να υψώσουν «τείχος προστασίας στην ακαδημαϊκή ελευθερία».
Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν ήδη αποφασίσει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τοπογράφων, Χημικών Μηχανικών και Μεταλλειολόγων Μηχανικών, δείχνοντας ότι το ζήτημα αποκτά ευρύτερη διάσταση μέσα στο ΕΜΠ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αγορές σε σούπερ μάρκετ
Σε κλοιό ανατιμήσεων η αγορά: Σοκ στις τιμές με αυξήσεις έως 30%
Πολλές προμηθευτικές επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει στην αποστολή νέων τιμοκαταλόγων, στους οποίους καταγράφονται αυξήσεις που κυμαίνονται από 20%...
Σε κλοιό ανατιμήσεων η αγορά: Σοκ στις τιμές με αυξήσεις έως 30%
κυπρ
Μαθητές της Μακεδονίας «ιχνηλατούν» την ιστορία της Κύπρου: Μεγάλη εκδήλωση βράβευσης στη Θεσσαλονίκη
Ολοκληρώθηκε ο μαθητικός διαγωνισμός για την Κύπρο στην Κεντρική Μακεδονία
Μαθητές της Μακεδονίας «ιχνηλατούν» την ιστορία της Κύπρου: Μεγάλη εκδήλωση βράβευσης στη Θεσσαλονίκη
ιραν
Όταν οι πύραυλοι «ακριβείας» ισοπεδώνουν σχολικές αίθουσες - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος στο Ιράν
Το δόγμα του τρόμου - Η ημέρα που η "γεωπολιτική" σκότωσε την αθωότητα 170 παιδιών
Όταν οι πύραυλοι «ακριβείας» ισοπεδώνουν σχολικές αίθουσες - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος στο Ιράν