καθα
Ανεπαρκής καθαριότητα στα σχολεία καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας – Ζητά άμεσες προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας

Σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, προειδοποιώντας ότι η νέα σχολική χρονιά κινδυνεύει να ξεκινήσει υπό συνθήκες που δεν εξασφαλίζουν ούτε την υγιεινή ούτε την ασφάλεια των μαθητών.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, τους δήμους και την Περιφέρεια να προβούν στην πλήρη στελέχωση των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας, με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα «δεν επαρκούν ούτε για τη στοιχειώδη καθαριότητα».

«Στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, με 1.100 σχολεία, εγκρίθηκαν μόλις 4.793 ώρες καθαριότητας – μόλις 36 περισσότερες από πέρσι», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μία καθαρίστρια έχει στη διάθεσή της μόλις 20-22 λεπτά ανά χώρο, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση εργασίας και την ελλιπή υγειονομική κάλυψη.

Η Ομοσπονδία φέρνει υποστηρίζει πως οι εγκρίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών αναγκών. Στον Δήμο Θέρμης, εγκρίθηκαν 275 ώρες καθαριότητας αντί για τις 580 που ζητήθηκαν· στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών καλύπτεται λιγότερο από το μισό του αναγκαίου ωραρίου.

«Η κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά αντιμετωπίζει τη μόρφωση, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας ως κόστος», σημειώνει η Ομοσπονδία και προσθέτει πως η πραγματικότητα στα σχολεία επιβεβαιώνει την πολιτική των «περικοπών και της υποβάθμισης», ενώ το βάρος συχνά μετακυλίεται στους δήμους και –τελικά– στις οικογένειες.

Η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα σε κοινό μέτωπο γονέων, εκπαιδευτικών, δήμων και εργαζομένων στην καθαριότητα για άμεση διεκδίκηση πλήρους χρηματοδότησης και μονίμων προσλήψεων.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Εδώ και τώρα να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας για τα σχολεία με πλήρη και σταθερή σχέση εργασίας

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι της περιοχής, έχοντας σταθερά ως κριτήριο των διεκδικήσεών μας τις μορφωτικές ανάγκες και δικαιώματα των παιδιών μας, ζητάμε από την Κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία, τους Δήμους και την Περιφέρεια, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα μέσα στο καλοκαίρι ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.  

  • Με προσλήψεις όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών, όπως και του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού (σχολικοί νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές κτλ), όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών για τα τμήματα ένταξης, την παράλληλη στήριξη και την ενισχυτική διδασκαλία.
  • Να μη γίνει καμία συγχώνευση τμήματος και καμία μεταφορά μαθητή σε σχολείο μακριά από αυτό της γειτονιάς του. Να μειωθεί ο ανώτερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα σε 15.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής, δημόσια και δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο τους.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων, όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των σχολείων.
  • Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας (όπως και σχολικοί τροχονόμοι, φύλακες, τραπεζοκόμοι κτλ) με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άμεση έγκριση των πιστώσεων προς τα σχολεία.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση ήδη κινείται, για ακόμα μία χρονιά, στη λογική των περικοπών και της αντιμετώπισης της μόρφωσης, της υγείας και ασφάλειας των παιδιών μας ως κόστος.

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση της έγκρισης πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας. Το Υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει σχεδόν τις ίδιες ώρες (και το ίδιο προσωπικό καθαριότητας) με την περσινή χρονιά, που δεν επαρκούσε ούτε για τη στοιχειώδη καθαριότητα των σχολείων.

Συγκεκριμένα μόνο στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, που υπάρχουν 1.100 σχολεία (που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 7.200 αίθουσες, και τουλάχιστον 1.100 γραφεία εκπαιδευτικών, τουαλέτες, διαδρόμους, αυλές), εγκρίθηκαν 4.793 ώρες καθαριότητας (μόλις 36 ώρες περισσότερες από πέρσι). Δηλαδή, μία καθαρίστρια έχει στη διάθεσή της κατά μέσο όρο 20-22 λεπτά για κάθε ένα χώρο και αν συμβεί κάτι απρόοπτο μέσα στη διάρκεια την μέρας, την ευθύνη της καθαριότητας την έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές.

Αν το πούμε και με παράδειγμα από την καθημερινή πραγματικότητα των σχολείων, μία καθαρίστρια/ένας καθαριστής πλήρους απασχόλησης θα πρέπει σε ένα τυπικό 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο, μέσα σε 6 ώρες να καταφέρει να καθαρίσει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 1 αίθουσα υπολογιστών, 1 τμήμα ένταξης, 1 γραφείο εκπαιδευτικών, 3 τουαλέτες, τους διαδρόμους και την αυλή. Δηλαδή κάθε 18 λεπτά να καθαρίζει ένα χώρο.

Επιπλέον, ως Ομοσπονδία έχουμε να επισημάνουμε συγκεκριμένα παραδείγματα, που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Για παράδειγμα:

  • Στο Δήμο Θέρμης, με 65 σχολεία, εγκρίθηκαν 275 ώρες , όταν το αίτημα του Δήμου είναι για 580 ώρες (δηλαδή τις διπλάσιες). Με άλλα λόγια, τη νέα σχολική χρονιά ο Δήμος θα μπορεί να διαθέσει 92 καθαρίστριες μερικής απασχόλησης (3 ώρες) αντί για 92 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου (6 ώρες).
  • Στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών, με 81 σχολεία, εγκρίθηκαν 52 πλήρους ωραρίου και 22 μερικής απασχόλησης (δηλαδή ούτε μία καθαρίστρια ανά σχολείο), όταν ο Δήμος ζήτησε 149 πλήρους ωραρίου και 39 μερικής απασχόλησης. Με άλλα λόγια, εγκρίθηκαν 404 ώρες καθαριότητας, όταν ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών ζήτησε πάνω από 1.000 ώρες.
  • Στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, με 60 σχολεία, εγκρίθηκαν 328 ώρες (όσες και πέρσι, που ήταν όμως μειωμένες σε σχέση με τη σχολική χρονιά 2023-2024). Αριθμός που δεν οδήγησε στην ουσιαστική καθαριότητα των σχολείων και εξαιτίας του ότι σχεδόν τα ¾ του προσωπικού καθαριότητας εργαζόταν με μειωμένο ωράριο (3 ώρες ημερησίως).
  • Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Παράδειγμα επιτυχούς διεκδίκησης αλλά και ενδεικτικό των ελλείψεων κρατικής χρηματοδότησης. Στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπου λειτουργούν 107 σχολικές μονάδες, εγκρίθηκαν μόλις 504 ώρες καθαριότητας από τις 920 ώρες που είναι απαραίτητες για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος Δήμος αποτελεί μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου προσλαμβάνονται σχολικές καθαρίστριες πλήρους ωραρίου, στο ύψος των αναγκών. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης διεκδίκησης των εργαζομένων, του Σωματείου και της Ομοσπονδίας Γονέων, οι οποίοι, με τις παρεμβάσεις τους, δεν άφησαν κανένα περιθώριο τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή διοίκηση του Δήμου να προχωρήσει σε σχέδια διαφορετικά από αυτά που απαιτούν οι ανάγκες των σχολείων. Παρά τη σημαντική αυτή κατάκτηση, που αναδεικνύει πως η κοινή δράση και η διεκδίκηση αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για ουσιαστικές λύσεις, πρέπει να επισημανθεί ένα σοβαρό ζήτημα.
    Το επιπλέον προσωπικό καθαριότητας που προσλαμβάνει ο Δήμος με ίδιους πόρους χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ Σχολείων. Αυτό έχει ως συνέπεια τα σχολεία να μένουν ασυντήρητα ή κακοσυντηρημένα και, ακόμη χειρότερα, να ζητούνται υλικά και μπογιές από τους γονείς για να καλυφθούν οι ανάγκες. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι η μοναδική πραγματική λύση είναι η πλήρης χρηματοδότηση από την Πολιτεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών της καθαριότητας, ώστε τα σχολεία μας να είναι καθαρά και ασφαλή χωρίς να επιβαρύνονται οι Δήμοι και οι γονείς.
  • Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η περίπτωση της ΠΕ Κιλκίς. Εκεί, συνολικά και στους δύο Δήμους (Κιλκίς και Παιονίας) διατέθηκαν 117 ώρες καθαριότητας λιγότερες απ’ όσες ζήτησαν οι Δήμοι. Εγκρίθηκαν 376 ώρες, αντί για 493 ώρες που ζητήθηκαν, για πάνω από 110 σχολεία και 560 αίθουσες διδασκαλίας.
  • Επίσης, χαρακτηριστικό του ότι οι εγκρίσεις προσωπικού καθαριότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών δεν καλύπτουν ούτε της στοιχειώδεις ανάγκες, είναι το γεγονός ότι μια σειρά Δήμοι, με ίδιους πόρους ή μέσω των ανταποδοτικών τελών, αναγκάζονται να «συμπληρώσουν» τον απαιτούμενο αριθμό ωρών και προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες, που σε πολλές περιπτώσεις και πάλι δεν επαρκούν.

Στην πράξη το Υπουργείο και η Κυβέρνηση «καλύπτουν» ένα 50%-75% των πραγματικών αναγκών σε προσωπικό καθαριότητας, την ίδια ώρα που καλύπτουν επίσης ένα 50%-75% σε αναλώσιμα και υλικά καθαριότητας.

Συγκεκριμένα, σε 3 από τους μεγαλύτερους Δήμους της περιοχής:

  • Στο Δήμο Καλαμαριάς, εγκρίνονται οι ίδιες ώρες με πέρσι (333 ώρες). Ο Δήμος θα καλύψει επιπλέον 187 ώρες καθαριότητας, για να έχει συνολικά 80 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου. Δηλαδή, τι ισχυρίζεται το Υπ. Εσωτερικών; Ότι με 55 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου μπορεί να καλυφθεί η καθαριότητα των 60 σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς. Ή αλλιώς ότι κάποια μεγάλα σχολεία (π.χ. Γυμνάσια ή τα ΕΠΑΛ) μπορούν να έχουν προσωπικό πλήρους ωραρίου, αλλά τα περισσότερα θα έχουν μειωμένου ωραρίου προσωπικού (3 ώρες). Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση είναι πολύ πιο κάτω από τις ανάγκες. Και οι επιπλέον προσλήψεις που γίνονται από το Δήμο, στην πραγματικότητα βαραίνουν τον προϋπολογισμό του ίδιου του Δήμου και χωρίς αυτό το προσωπικό να έχει μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας που θα απαιτούνταν, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης σε περίπτωση αναρρωτικής ή άλλης άδειας.  
  • Στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Και εδώ εγκρίνονται οι ίδιες ώρες με πέρσι (1.043 ώρες). Ο Δήμος θα καλύψει επιπλέον 434 ώρες καθαριότητας (συγκεκριμένα επιπλέον 16 πλήρους απασχόλησης και 110 μερικής απασχόλησης). Στην πραγματικότητα το Υπουργείο καλύπτει είτε 160 από τα 200 και πλέον συνολικά σχολεία με πλήρους ωραρίου, είτε λέει και εδώ ότι μπορούν να καλυφθούν τα μισά σχολεία με προσωπικό καθαριότητα για 6 ώρες και τα άλλα μισά με 3 ώρες. Στην πραγματικότητα θα απαιτούνταν πάνω από 300 άτομα προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου, όπου ένα μέρος καλείται να το καλύψει ο Δήμος με δικά του έξοδα και ένα μέρος είτε θα καλυφθεί απ’ το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό που διαθέτει, είτε θα καλύπτεται πλημμελώς κάνοντας τη ζωή των καθαριστριών λάστιχο για να προλάβουν.
  • Ανάλογα και στο Δήμο Παύλου Μελά. Από το Υπουργείο Εσωτερικών για 87 σχολεία, εγκρίθηκαν 467 ώρες (που αντιστοιχούν σε 72 καθαρίστριες/στές πλήρους ωραρίου) και ο Δήμος για να καλύψει τις ανάγκες του προσλαμβάνει με ίδιους πόρους επιπλέον 45 καθαρίστριες/στές πλήρους ωραρίου.

Όπως δείχνουν και τα παραπάνω στοιχεία, με ευθύνη της κυβέρνησης ακολουθείται η λογική του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», των χαμηλών απαιτήσεων και της αντιμετώπισης της καθαριότητας και υγιεινής ως «κόστος».

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται θα είναι η εξής:

  • καθαρίστριες με χαμηλό μισθό και ελάχιστα δικαιώματα (ούτε αναρρωτική άδεια δεν μπορούν να πάρουν καλά – καλά, και αν αρρωστήσουν δεν υπάρχει αντικαταστάτρια στις περισσότερες περιπτώσεις),
  • με εντατικοποίηση της δουλειάς (μιας και μέσα σε 3 ή στην καλύτερη 6 ώρες θα πρέπει να καθαρίσουν σχολικές τάξεις, γραφεία εκπαιδευτικών, τουαλέτες, διαδρόμους, αυλές, με εξοντωτικούς ρυθμούς για να προλάβουν),
  • με πενιχρά μέσα και αναλώσιμα (που συχνά για να καλυφθούν οι ανεπάρκειες του κράτους βάζουν το χέρι στην τσέπη οι ίδιοι οι γονείς, όπως καταγγέλθηκε και πέρσι από δεκάδες Συλλόγους Γονέων).

Εμείς οι γονείς δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας και από αυτά που μπορούν και δικαιούνται να έχουν το 2025.

  • Γιατί δεν μπορούμε και δεν δεχόμαστε να βλέπουμε να δίνεται το 5% του ΑΕΠ για πολεμικούς εξοπλισμούς, ενώ για την μόρφωση, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας να μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση.
  • Δεν μπορούμε και δεν δεχόμαστε να μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στα κρατικά ταμεία και ότι τα δημοσιονομικά είναι «στενά», όταν από τις δικές μας τσέπες μέσω της φορολογίας προέκυψε το 2024 ένα υπέρογκο πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 11,4 δις ευρώ. Όταν, ήδη το Α’ εξάμηνο του 2025 τα φορολογικά έσοδα του κράτους ξεπέρασαν τους στόχους και έφτασαν τα 32,3 δις ευρώ.
  • Δεν δεχόμαστε την πρόβλεψη του Υπουργείου ότι οι Δήμοι μπορούν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό μέσω των ανταποδοτικών τελών. Δηλαδή να πληρώσουμε για ακόμα μία φορά οι γονείς και οι εργαζόμενοι, από την πίσω πόρτα, για την καθαριότητα των σχολείων.

Το κράτος δεν δαπανά ούτε 100 εκ. ευρώ το χρόνο για να διαθέσει το μισό από το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία και μάλιστα με ελαστικές και ευέλικτες σχέσεις εργασίας και με ελάχιστα δικαιώματα, χωρίς να εξασφαλίζεται η καθαριότητα των σχολείων.

Αν διέθετε 350 εκ. ευρώ το χρόνο (δηλαδή το 3% του πρωτογενούς πλεονάσματος, ή το 4% όσων δαπανούνται για πολεμικούς εξοπλισμούς) θα μπορούσε να εξασφαλιστεί το αναγκαίο διπλάσιο προσωπικό καθαριότητας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. 

Δεν δεχόμαστε, ούτε ανεχόμαστε άλλο να μας κοροϊδεύουν!

Διεκδικούμε εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο.

Καλούμε:

  • Την κυβέρνηση και το Υπ. Εσωτερικών να αναθεωρήσει την απόφασή του και να αυξήσει τώρα, όσο είναι καιρός, τις ώρες και το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με συμβάσεις πλήρους ωραρίου. Να προσλάβει με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας όλο το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η καθημερινή και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων καθαριότητά τους.
  • Τις Δημοτικές Αρχές και τα συλλογικά όργανα ΠΕΔ, ΚΕΔΕ να αναδείξουν το πρόβλημα και να ζητήσουν από την κυβέρνηση όλο το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, διεκδικώντας να έχει μόνιμη σχάση εργασία.
  • Τις Δημοτικές Αρχές να προσλάβουν έγκαιρα όλο το απαραίτητο προσωπικό με πλήρες ωράριο για να είναι τα σχολεία καθαρά από την πρώτη μέρα και για όλες τις ώρες λειτουργίας τους
  • Τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, τα Σωματεία των Εκπαιδευτικών (τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ), καθώς και τα Σωματεία των Καθαριστριών της περιοχής μας, να αναδείξουν το πρόβλημα και να διεκδικήσουν να εξασφαλιστεί η καθαριότητα των σχολείων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

elliniki_glossa.jpg
Όταν τα ελληνικά επώνυμα μιλούν… τουρκικά και αλβανικά - Η βαλκανική ταυτότητα των ελληνικών ονομάτων
Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα ονόματα που κουβαλούν λέξεις και επαγγέλματα αιώνων
Όταν τα ελληνικά επώνυμα μιλούν… τουρκικά και αλβανικά - Η βαλκανική ταυτότητα των ελληνικών ονομάτων