Τοποθετήσεις διευθυντών σε σχολεία: Τι προβλέπει η νομοθεσία σήμερα – Ποια είναι η διαδικασία
Διαδικασίες τοποθέτησης διευθυντών σε σχολεία και εργαστηριακά κέντρα: Τι προβλέπει η νομοθεσία σήμερα

Σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής παραμένουν κενές θέσεις διευθυντών σε σχολεία ή εργαστηριακά κέντρα, η τοποθέτηση καλύπτεται με υποψήφιους που δεν έχουν τοποθετηθεί αρχικά, ακολουθώντας αυστηρά τη σειρά κατάταξής τους στον τελικό αξιολογικό πίνακα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να υποβάλουν νέα δήλωση προτίμησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η κάλυψη των κενών.

Η τελική απόφαση τοποθέτησης λαμβάνεται με βάση πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Επιλογής, η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα της αξιολόγησης και τη νέα δήλωση προτίμησης των υποψηφίων.

Σε περίπτωση που και μετά από αυτές τις κινήσεις παραμείνουν κενές θέσεις, ενεργοποιείται η παράγραφος 9 του άρθρου 40 του νόμου 4823/2021, σύμφωνα με την οποία, οι θέσεις επαναπροκηρύσσονται. Τότε, τη δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας έχουν και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας, διευρύνοντας το φάσμα των υποψηφίων και εξασφαλίζοντας την κάλυψη των κενών θέσεων.

Τι προβλέπει το Άρθρο 40 του Ν. 4823/2021 (Παράγραφος 9)

Το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής συγκροτεί αξιολογικούς πίνακες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και τη διαδικασία των συνεντεύξεων, από τους οποίους προκύπτουν οι τελικοί υποψήφιοι. Σε περίπτωση που υπάρχουν κενές θέσεις μετά την κάλυψη από τους πρώτους επιτυχόντες, καταρτίζεται επικουρικός πίνακας επιλογής με τους υποψηφίους που δεν κλήθηκαν στην αρχική συνέντευξη, κατά σειρά αξιολόγησης. Το συμβούλιο έχει την ευθύνη να καλέσει υποψηφίους από τον επικουρικό πίνακα για νέα συνέντευξη, προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά.

Οι πίνακες αυτοί ισχύουν για τρία ή τέσσερα χρόνια, ενώ σε περίπτωση που εμφανιστούν νέα κενά θέσεων που δεν καλύπτονται από τον επικουρικό πίνακα, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι την πλήρη κάλυψη.

Ενημέρωση για την ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία (2025)

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και τις νομολογίες, η διαδικασία αυτή παραμένει σε ισχύ και εφαρμόζεται αυστηρά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Δεν έχουν επέλθει σημαντικές τροποποιήσεις στο άρθρο 40 του Ν. 4823/2021.

Ωστόσο, η νομολογία τονίζει ότι η τήρηση της σειράς κατάταξης και η διαφάνεια στις διαδικασίες τοποθέτησης είναι απόλυτα δεσμευτικές. Δικαστήρια έχουν απορρίψει προσφυγές υποψηφίων που αμφισβήτησαν την σειρά προτεραιότητας ή την αξιολόγηση της συνέντευξης, επιβεβαιώνοντας την νομιμότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών.

Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη ενημέρωση των υποψηφίων και στην υποχρέωση των συμβουλίων επιλογής να αιτιολογούν τις αποφάσεις τους και να τηρούν αναλυτικά πρακτικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εθνικο
Εθνικό Θέατρο και 210 καλλιτέχνες: Καμπανάκι κινδύνου για την καλλιτεχνική εκπαίδευση
210 δημιουργοί και το Εθνικό Θέατρο ζητούν ουσιαστικό διάλογο και θεσμικές εγγυήσεις για τη νέα Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών
Εθνικό Θέατρο και 210 καλλιτέχνες: Καμπανάκι κινδύνου για την καλλιτεχνική εκπαίδευση