Υλικά:
1 φλ. πουρέ πατάτας (περίπου 140 γρ.)
130 γρ. ζεστό γάλα
3 κ.σ. βούτυρο, μαλακωμένο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1½ κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη
1 αυγό
3¼ φλ. αλεύρι για ψωμί
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε τον πουρέ πατάτας και αφήστε τον να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή μίξερ, ανακατέψτε το γάλα, το βούτυρο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό.
Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
Ζυμώστε για 7-10 λεπτά, ώσπου να γίνει λεία και ελαστική.
Καλύψτε τη ζύμη και αφήστε τη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Πλάστε τη σε καρβέλι, τοποθετήστε τη σε βουτυρωμένο ταψί και αφήστε τη να ξαναφουσκώσει.
Ψήστε στους 175°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Μόλις το βγάλετε, αλείψτε το με λίγο λιωμένο βούτυρο για γυαλάδα και επιπλέον άρωμα.
Συμβουλές επιτυχίας
Ο πουρές πρέπει να είναι λείος, χωρίς κομμάτια.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει επαρκώς, είναι το μυστικό για αφράτη ψίχα.
Για έξτρα χρώμα στην κρούστα, αλείψτε το ψωμί με βούτυρο ή χτυπημένο αυγό πριν το ψήσιμο.
Συχνές απορίες
Μπορώ να χρησιμοποιήσω γλυκοπατάτα; Ναι, θα προσθέσει μια πιο γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση.
Πώς το αποθηκεύω; Φυλάξτε το σε αεροστεγές δοχείο για 2-3 ημέρες ή καταψύξτε το έως και για 3 μήνες.
Γιατί βγήκε πυκνό; Μπορεί να μη φούσκωσε αρκετά ή να προσθέσατε περισσότερο αλεύρι απ’ όσο χρειάζεται.
Γίνεται χωρίς γλουτένη; Φυσικά, χρησιμοποιήστε μείγμα αλευριών χωρίς γλουτένη και προσθέστε ξανθάνη για δομή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ