σεισμός
Ο σεισμός καταγράφηκε στις 05:45 π.μ.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα, ξημερώματα της Τετάρτης, στα ανοιχτά της Ρόδου, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους του νησιού, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί ζημιές.

Τα χαρακτηριστικά του σεισμού

Σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε στις 05:45 π.μ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 37 χιλιόμετρα ανατολικά - βορειοανατολικά της πόλης της Ρόδου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Η δόνηση έγινε αισθητή τόσο στη Ρόδο όσο και στα παράλια της Τουρκίας, ιδίως στις περιοχές γύρω από τη Μαρμαρίδα και το Μπόντρουμ.

Αντιδράσεις και παρακολούθηση του φαινομένου

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς. Οι τοπικές αρχές και το Αστεροσκοπείο Αθηνών παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η Ρόδος, όπως και γενικότερα τα Δωδεκάνησα, βρίσκεται σε ζώνη έντονης σεισμικότητας, λόγω της σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών Αφρικής και Ευρασίας.

Η περιοχή της Ρόδου έχει ιστορικό συχνών μικροσεισμών και μέτριων δονήσεων. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουλίου 2024, είχε σημειωθεί σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην ίδια θαλάσσια περιοχή, χωρίς σοβαρές συνέπειες.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τέτοιες δονήσεις δεν προκαλούν ανησυχία, καθώς αποτελούν μέρος της φυσιολογικής σεισμικής δραστηριότητας του ελληνικού τόξου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικοι
Μετακινήσεις εκπαιδευτικών: Το πραγματικό κόστος για τα σχολεία και η συζήτηση που όλοι αποφεύγουν
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί αλλάζουν σχολεία μέσα στη χρονιά, διαταράσσοντας προγράμματα, μαθητές και εκπαιδευτικό έργο — ένα πρόβλημα που η Δημόσια...
Μετακινήσεις εκπαιδευτικών: Το πραγματικό κόστος για τα σχολεία και η συζήτηση που όλοι αποφεύγουν
πανεπιστημια
Χιλιάδες άδειες θέσεις στα ΑΕΙ: Δεν έφταιξε το δημογραφικό, αλλά κάτι πολύ πιο βαθύ
Η πτώση των εισακτέων δεν οφείλεται στη μείωση των μαθητών, αλλά στη ριζική αλλαγή του τρόπου εισαγωγής και στον νέο χάρτη σπουδών.
Χιλιάδες άδειες θέσεις στα ΑΕΙ: Δεν έφταιξε το δημογραφικό, αλλά κάτι πολύ πιο βαθύ
θέσεις εργασίας
Επιτυχόντες ΑΣΕΠ: Πριν τις γιορτές τα αποτελέσματα της 2ΓΒ/2025
Βγαίνουν τα προσωρινά αποτελέσματα της δεύτερης μεγάλης προκήρυξης για τους επιτυχόντες ΠΕ του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού
Επιτυχόντες ΑΣΕΠ: Πριν τις γιορτές τα αποτελέσματα της 2ΓΒ/2025