Το λεμόνι ως ενισχυτής θρεπτικών συστατικών
Η φυσική οξύτητα του λεμονιού βοηθά τον οργανισμό να απορροφά καλύτερα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Όταν συνδυάζεται με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς ή σπόρους, διευκολύνει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών όπως η Ε, αλλά και καροτενοειδών που προστατεύουν την καρδιά και τα μάτια. Έτσι, μια σταγόνα λεμονιού στη σαλάτα ή στα ψητά δεν προσθέτει απλώς γεύση, αλλά πολλαπλασιάζει και τη θρεπτική τους αξία.
Η δύναμη των βιοφλαβονοειδών
Η φλούδα και ο χυμός του λεμονιού είναι πλούσια σε βιοφλαβονοειδή, φυσικές φυτικές ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μαζί με τη βιταμίνη C, συνεργάζονται αρμονικά για να προστατεύσουν τα κύτταρα από τη φθορά του χρόνου, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να διατηρήσουν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία.
Τα βιοφλαβονοειδή, όπως τονίζουν οι ειδικοί, συμβάλλουν και στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού, βελτιώνοντας την κυτταρική επικοινωνία και προάγοντας τη γενική ευεξία.
Φυσική ασπίδα ενάντια σε μικρόβια και φλεγμονές
Έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από φλούδα λεμονιού μπορεί να καταπολεμήσει βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα, καθώς και ορισμένες μυκητιασικές λοιμώξεις. Αν και τα περισσότερα πειράματα έχουν γίνει σε εργαστηριακό επίπεδο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποδεικνύουν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του λεμονιού.
Η αντικαρκινική του δράση
Η επιστημονική κοινότητα μελετά εδώ και χρόνια τις πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες των λεμονιών. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι ενώσεις όπως το D-λιμονένιο, που βρίσκεται στη φλούδα, μπορεί να περιορίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ειδικά σε καρκίνους του στομάχου, του μαστού και του παχέος εντέρου. Παράλληλα, η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Το ξύσμα λεμονιού: ένα φυσικό συμπλήρωμα
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πολύτιμων ουσιών βρίσκεται στη φλούδα. Αντί λοιπόν να την πετάς, αξιοποίησέ τη! Αρκεί να προτιμάς βιολογικά λεμόνια και να τα πλένεις πολύ καλά με διάλυμα μαγειρικής σόδας, ώστε να απομακρυνθούν πιθανά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Το ξύσμα μπορείς να το φυλάξεις στην κατάψυξη, αφού το στεγνώσεις καλά και να το χρησιμοποιείς σε κέικ, σαλάτες, μαρινάδες ή ροφήματα. Προσθέτει ένταση στη γεύση και ταυτόχρονα ενισχύει τον οργανισμό με φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Ένα μικρό μυστικό υγείας
Αν και το λεμόνι δεν αποτελεί θεραπεία για τον καρκίνο, η τακτική κατανάλωσή του και κυρίως του ξύσματός του, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
Ένα κουταλάκι ξύσμα στη σαλάτα ή στα ψητά αρκεί για να προσθέσεις όχι μόνο δροσιά στη γεύση, αλλά και ένα ισχυρό φυσικό όπλο υγείας στο καθημερινό σου τραπέζι.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ