εξετασεις
«Καθώς ο στόχος είναι να αξιολογηθούν μαθητές με αυξημένες ικανότητες στα Μαθηματικά τα θέματα είναι δίκαια και αντιπροσωπευτικά των απαιτήσεων των Προτύπων Γυμνασίων και φυσικά η προετοιμασία για τέτοιου είδους θέματα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στη σχολική τάξη»

Τα θέματα των Μαθηματικών στις σημερινές εισαγωγικές εξετάσεις των Προτύπων Γυμνασίων είναι σίγουρα αυξημένης δυσκολίας. Έχει επιτευχθεί ένας προσεκτικός σχεδιασμός, προκειμένου η εξέταση να αξιολογήσει όχι μόνο τις γνώσεις των μαθητών, αλλά και την ικανότητά τους στην εφαρμογή της λογικής σκέψης και της αναλυτικής ικανότητας.

Πολλά ερωτήματα απαιτούν κατανόηση και ανάλυση σύνθετων προβλημάτων και όχι απλή εφαρμογή τύπων, ενώ απαιτείται συνδυαστική σκέψη και πολλαπλά βήματα επίλυσης.

Καθώς ο στόχος είναι να αξιολογηθούν μαθητές με αυξημένες ικανότητες στα Μαθηματικά τα θέματα είναι δίκαια και αντιπροσωπευτικά των απαιτήσεων των Προτύπων Γυμνασίων και φυσικά η προετοιμασία για τέτοιου είδους θέματα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στη σχολική τάξη, αλλά χρειάζεται φροντιστηριακή προετοιμασία, ίσως και δύο χρόνων.

Βέβαια το ζήτημα δεν είναι το επίπεδο των θεμάτων. Ένα εύλογο ερώτημα αποτελεί ο  μεγάλος αριθμός οικογενειών που μπαίνουν σε αυτή την επίπονη πολλές φορές διαδικασία.

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη και οφείλεται σε συνδυασμό κοινωνικών και  εκπαιδευτικών παραγόντων.

  1. Κοινωνική πίεση και ανταγωνισμός. 

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι η επιτυχία σε ένα πρότυπο σχολείο είναι ένδειξη αριστείας, ενώ συχνά συγκρίνονται με άλλους γονείς και δεν θέλουν να υστερούν ή να αισθανθούν ότι στερούν μια ευκαιρία από το παιδί τους.

  1. Αντίληψη για ανώτερη ποιότητα εκπαίδευσης. 

Τα πρότυπα σχολεία θεωρούνται από πολλούς καλύτερα με υψηλότερο επίπεδο διδασκαλίας, αυστηρότερη πειθαρχία και μεγαλύτερες πιθανότητες εισαγωγής σε καλά Πανεπιστήμια στο μέλλον.

  1. Προσωπικές φιλοδοξίες των γονέων. 

Μερικές φορές οι προσδοκίες των γονιών αντανακλούν δικά τους όνειρα ή επιθυμία για κοινωνική ανέλιξη μέσω των παιδιών τους.

  1. Έλλειψη ενημέρωσης και ρεαλιστικής εκτίμησης.

Ορισμένοι γονείς δεν έχουν πλήρη εικόνα των απαιτήσεων ή δεν αξιολογούν ρεαλιστικά την ετοιμότητα και τα όρια του παιδιού τους, είτε λόγω υπερεκτίμησης είτε λόγω άγνοιας.

  1. Φόβος για το δημόσιο σχολείο.

Υπάρχει μια ευρύτερη δυσπιστία για την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και το πρότυπο αποτελεί μια ασφαλής επιλογή μέσα στο δημόσιο σύστημα.

  1. Σκέψη ότι ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, θα έχει προσπαθήσει. 

Κάποιοι γονείς θεωρούν πως η διαδικασία προετοιμασίας και εξέτασης είναι χρήσιμη εμπειρία από μόνη της, ακόμη και αν το παιδί δεν επιτύχει.

Ωστόσο, αυτή η πίεση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως: άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απώλεια κινήτρων, ακόμα και αποστροφή προς τη μάθηση. Η συναισθηματική ωρίμανση είναι εξίσου σημαντική με τις γνωστικές δεξιότητες στην ηλικία αυτή.

Για να πάρουν οι γονείς μια πιο συνειδητή απόφαση σχετικά με το αν πρέπει να υποβάλλουν το παιδί τους σε αυτές τις εξετάσεις θα πρέπει αρχικά να αξιολογήσουν τη συνολική ετοιμότητα του. 

Δεν αρκεί μόνο να έχει καλούς βαθμούς, χρειάζεται και κριτική σκέψη, αυτονομία στη μελέτη και αντοχή στον φόρτο. Πώς το παιδί διαχειρίζεται το άγχος, αλλά και πώς αντιδρά σε αποτυχίες ή ανταγωνισμό; Μπορεί να ενταχθεί σε ένα πιο απαιτητικό και συχνά ανταγωνιστικό σχολικό περιβάλλον;

Το παιδί πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχει στην απόφαση. Αν η επιθυμία προέρχεται μόνο από τους γονείς, μπορεί να αντιδράσει αρνητικά ή να αποτύχει λόγω έλλειψης εσωτερικού κινήτρου.

Απαραίτητη είναι και η συμβουλή από ειδικούς. Οι δάσκαλοι έχουν συνήθως μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις δυνατότητες, τη συμπεριφορά και την αντοχή του παιδιού, ενώ σύμβουλοι και ψυχολόγοι μπορούν να εντοπίσουν ψυχολογικές δυσκολίες ή να υποστηρίξουν τη διαδικασία.

Αν τελικά αποφασιστεί η προετοιμασία του παιδιού για τις εξετάσεις θα πρέπει να γίνει με όρια, με σεβασμό στον ελεύθερο χρόνο του παιδιού και την ψυχική του υγεία.

Αν πάλι αποφασιστεί πως το πρότυπο δεν είναι η καλύτερη λύση για κάποιο παιδί, υπάρχουν δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία με καλή φήμη, δημιουργικές μεθόδους και πιο ισορροπημένο περιβάλλον.

Μην ξεχνάμε πως πιο σημαντικό από το όνομα ενός σχολείου είναι τελικά αν βοηθήσει το εκάστοτε παιδί να ανθίσει και να εξελιχθεί.

* Θανάσης Κοπάδης, Μαθηματικός - Συγγραφέας 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoliki_taxi
Διεθνές Απολυτήριο στα Δημόσια Σχολεία: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα Μαθήματα και τις Αναθέσεις για το 2026-2027
Το νέο πρόγραμμα του International Baccalaureate τίθεται σε εφαρμογή από τη Β’ Λυκείου το 2026-2027 σε 13 σχολεία – Αναλυτικά οι θεματικές ενότητες,...
Διεθνές Απολυτήριο στα Δημόσια Σχολεία: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα Μαθήματα και τις Αναθέσεις για το 2026-2027
zaxaraki
Έκτακτη σύσκεψη Ζαχαράκη για τη βία στα ΑΕΙ – Νέα μέτρα και αυστηρές κυρώσεις
Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας υπό την Σοφία Ζαχαράκη για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια. Διαγραφές, πρόστιμα και αυστηρές ποινές...
Έκτακτη σύσκεψη Ζαχαράκη για τη βία στα ΑΕΙ – Νέα μέτρα και αυστηρές κυρώσεις