«Δεν ακυρώνουμε τις κυρώσεις, θα εφαρμόσουμε το νόμο», σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, για τους 114 διευθυντές σχολείων που συμμετείχαν στην απεργία-αποχή των σωματείων τους από τις διαδικασίες της αξιολόγησης.
Η υπουργός εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ανυποχώρητη στο ζήτημα των κυρώσεων και εξαπέλυσε επίθεση στο ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την ερώτηση του κ. Δελή ως «μοναδική στα κοινοβουλευτικά χρονικά», καθώς, τόνισε ότι «είναι πρωτοφανές να μάς εγκαλείτε γιατί εφαρμόζουμε το νόμο».
Η ίδια αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 που καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, μιας διαδικασίας δηλαδή που «ωφελεί τα παιδιά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως η αξιολόγηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος και έως σήμερα εφαρμόζεται στο 99,2% των σχολικών μονάδων της χώρας, με μόλις το 0,8% να απέχει.
Οι κυρώσεις στρέφονται ενάντια σε εκείνους που «επέλεξαν να μη συμμορφωθούν με το νόμο», ανέφερε η υπουργός.
«Είναι αδύνατον να μάς εγκαλείτε επειδή εφαρμόζουμε το νόμο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «δικαίωμα στην απεργία βεβαίως υπάρχει, αλλά υπάρχει και δικαιοσύνη. Και έχει κριθεί τρεις φορές παράνομη (σ.σ η απεργία-αποχή) από τα δικαστήρια».
Δελής: «Αυταρχικός κατήφορος» από κυβέρνηση και υπουργείο
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, σημείωσε στη δευτερολογία του ότι υπάρχει νόμος στο Σύνταγμα που προστατεύει το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων.
«Έχει μεγαλύτερη ισχύ ο νόμος που είναι εγγεγραμμένος στο Σύνταγμα από έναν ποινικό νόμο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Δελής αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης στην εκπαίδευση. «Φτάνουμε στο Πάσχα και ακόμα προσπαθείτε να υλοποιήσετε την πρώτη φάση της αξιολόγησης», είπε.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι η αξιολόγηση είναι απολύτως καταδικασμένη στη συνείδηση εκπαιδευτικών και γονιών, καθώς «στόχος είναι τα παιδιά τους και τα ισότιμα μορφωτικά δικαιώματα».
Ο Γιάννης Δελής κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως και την κυβέρνηση για «αυταρχικό κατήφορο» και τόνισε ότι παρόλο που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ισχυριζόταν ότι η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρητική, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι επιχειρείται η επιβολή της με κάθε τρόπο.
Επιπλέον, ο βουλευτής στάθηκε στο γεγονός ότι τα δικαστήρια έκριναν την απεργία-αποχή παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική «διά πυρός και σιδήρου», με κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Δελή, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τη στήριξη των σχολείων, ενώ οι σχολικές επιτροπές βρίσκονται σε «καθεστώς χρεωκοπίας», την ώρα που το υπουργείο Παιδείας ζητά με εγκύκλιο να αναζητηθούν χορηγοί για τη χρηματοδότηση των σχολείων.
«Για αυτό θέλετε την αξιολόγηση», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Για να βαθμολογείτε καλά όλους εκείνους που θα φέρνουν χρήματα, ενώ η κυβέρνηση έχει αυτή την υποχρέωση».
Την ίδια ώρα, κατά τον κ. Δελή δεν ελήφθη κανένα σοβαρό μέτρο για τα σχολεία τα δύο χρόνια της πανδημίας, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αντιμετωπίζουν γνωστικά και ψυχοκοινωνικά κενά, την ώρα που εντατικοποιείται η εργασία των εκπαιδευτικών, ειδικά μάλιστα στα νηπιαγωγεία.
Κεραμέως: Υπέρ της αξιολόγησης το 75% της κοινωνίας
Στη δευτερολογία της, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι πρώτη φορά κόμμα του κοινοβουλίου ζητά από την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το νόμο.
«Υπάρχουν δικαστήρια», τόνισε η υπουργός Παιδείας, αναφερόμενη για μία ακόμα φορά στις δικαστικές αποφάσεις για την απεργία-αποχή.
Παράλληλα, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι η αξιολόγηση θα ωφελήσει τα παιδιά, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση στα σχολεία, ούτως ώστε να βελτιωθεί το σύστημα.
Η αξιολόγηση, συνέχισε η υπουργός, δεν είναι τιμωρητική, αντιθέτως υπάρχει επιβράβευση και επιμόρφωση. Αναφορικά όμως με τις κυρώσεις υπάρχει ο νόμος.
Την ίδια ώρα, η Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στον Γιάννη Δελή για τα μέτρα στα σχολεία και τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε μετά από 12 χρόνια σε μόνιμους διορισμούς 16.000 εκπαιδευτικών. Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιούνται επιμορφώσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών, ενώ, μεταξύ άλλων, ενισχύθηκε και ο εξοπλισμός των σχολείων.
«Την αξιολόγηση στην εκπαίδευση επικροτεί το 75% της κοινωνίας», σύμφωνα με έρευνα που επικαλέστηκε η υπουργός Παιδείας.
Γιώργος Βασιλείου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη