Τριετής αποκλεισμός εκπαιδευτικών: Ενστάσεις από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής
Ενστάσεις και προβληματισμούς εκφράζει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σχετικά με την επίμαχη διάταξη για την επιβολή τριετούς αποκλεισμού σε όσους εκπαιδευτικούς παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία

Προβληματισμοί εκφράζονται από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σχετικά με τη διάταξη του άρθρου 58 του νομοσχεδίου: «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η επιβολή τριετούς αποκλεισμού από διορισμούς και προσλήψεις σε όσους εκπαιδευτικούς παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. 

Ειδικότερα, εκφράζονται προβληματισμοί αναφορικά με την συνάφεια του επικαλούμενου σκοπού (της «εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων» όπως τονίζεται στην Αιτιολογική Έκθεση) με την λήψη του συγκεκριμένου μέτρου.

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι δεν εξετάζονται λόγοι ανωτέρας βίας (λ.χ σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα υγείας) που συντρέχουν και οδηγούν στην αντικειμενικώς δικαιολογημένη απόφαση περί μη ανάληψης καθηκόντων ή παραίτησης.

Αναλυτικά η έκθεση αναφέρει:

Δημιουργείται, εν προκειμένω, προβληματισμός ως προς το αν ο επί διετία αποκλεισμός των ως άνω κατηγοριών εκπαιδευτικών από τη δυνατότητα εκ νέου διορισμού, εξαιτίας μη ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης εντός έτους από τον διορισμό, τελεί σε σχέση συνάφειας και καταλληλότητας προς τον επιδιωκόμενο σκοπό της «εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων», καθώς και αν υπερβαίνει το αναγκαίο για την επίτευξη του εν λόγω στόχου μέτρο, δεδομένου, μάλιστα, ότι δεν εξετάζεται αν αυτός ο όρος, της μη ανάληψης, δηλαδή, υπηρεσίας ή της εντός έτους από τον διορισμό παραίτησης του εκπαιδευτικού, συντρέχει ένεκα λόγων που δύνανται να κριθούν αντικειμενικώς δικαιολογημένοι (λ.χ., ένεκα λόγων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικά σοβαρών οικογενειακών λόγων).

Χρήζει, τέλος, διευκρίνισης αν ο κατά τα ως άνω αποκλεισμός επεκτείνεται και στις προσλήψεις σε θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. 

Η επίμαχη διάταξη:

Αρθρο 58 

Τροποποίηση του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 

Στο άρθρο 62 του ν. 4589/2019 ύστερα από την παράγραφο 5 προστίθεται νέα παράγραφος 5Α ως εξής:

«5Α. Εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., οι οποίοι διορίζονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού, παραιτούνται, αποκλείονται από τους διορισμούς και τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση του διορισμού και τα δύο επόμενα σχολικά έτη. 

Αν το τρίτο έτος αποκλεισμού συμπίπτει με το πρώτο έτος ισχύος νέων πινάκων κατάταξης, τα πρόσωπα που αποκλείονται μπορούν να διοριστούν ή προσληφθούν μόνο κατά το δεύτερο έτος ισχύος των νέων πινάκων.»

Συμφώνως, δε, προς την Αιτιολογική Έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, «η εν λόγω ρύθμιση είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων». 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα