KINITO
Από το gaming στο χειρουργείο: Το "σύνδρομο πεσμένου κεφαλιού" και οι σοβαροί κίνδυνοι της υπερβολικής χρήσης κινητού - Σοκαριστική υπόθεση στην Ιαπωνία αποκαλύπτει τους σωματικούς και ψυχολογικούς κινδύνους της υπερβολικής ενασχόλησης με τα κινητά τηλέφωνα

Μια συγκλονιστική ιατρική περίπτωση στην Ιαπωνία φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις σοβαρές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης κινητού τηλεφώνου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ακραία gaming. Ένας 25χρονος άνδρας εμφάνισε μια σπάνια νευρομυϊκή πάθηση, γνωστή ως «σύνδρομο πεσμένου κεφαλιού» (dropped head syndrome), λόγω της πολύωρης και επί σειρά ετών χρήσης smartphone για παιχνίδια.

Πρόκειται για μια σοβαρή μυοπάθεια που χαρακτηρίζεται από αδυναμία των μυών του αυχένα να στηρίξουν το κεφάλι, με αποτέλεσμα αυτό να πέφτει προς τα εμπρός. Αν και σπάνιο, το σύνδρομο συνδέεται με νευρομυϊκές παθήσεις, αλλά όπως έδειξε η συγκεκριμένη περίπτωση, παρατεταμένη κακή στάση σώματος μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα εκδήλωσής του.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο νεαρός άνδρας:

- Υπέφερε από έντονους πόνους στον αυχένα για τουλάχιστον έξι μήνες πριν απευθυνθεί σε γιατρό.

- Παρουσίασε δυσκολία στην κατάποση, απώλεια βάρους και πλήρη αδυναμία στήριξης του κεφαλιού.

- Είχε ιστορικό κοινωνικής απομόνωσης και σχολικού εκφοβισμού, που τον οδήγησε στην απομόνωση και στην υπερβολική προσκόλληση στο κινητό του.

Οι αξονικές τομογραφίες κατέγραψαν εκφυλιστικές βλάβες στη σπονδυλική στήλη, μετατοπίσεις σπονδύλων και ανάπτυξη ουλώδους ιστού.

Η ιατρική ομάδα προχώρησε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, αφαιρώντας τμήματα των σπονδύλων και στηρίζοντας τον αυχένα με μεταλλικές ράβδους και βίδες. Έξι μήνες αργότερα, ο ασθενής μπορούσε ξανά να κρατήσει το κεφάλι του σε όρθια θέση, ενώ ένα χρόνο μετά, η κατάσταση παρέμενε σταθερά βελτιωμένη.
Οι θεράποντες γιατροί προειδοποιούν ότι αυτή η περίπτωση δεν είναι απλώς μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ενδέχεται να είναι προάγγελος μιας νέας γενιάς παθήσεων που σχετίζονται με την κατάχρηση ψηφιακών μέσων, ιδίως στα νεότερα άτομα.

«Η υπερβολική χρήση smartphone, ειδικά για παιχνίδια, και η κακή στάση σώματος μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες», σημειώνουν οι ειδικοί.

Η περίπτωση αυτή φέρνει στην επιφάνεια και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης, του εθισμού στην τεχνολογία και της κοινωνικής απόσυρσης. Ο νεαρός άνδρας είχε εγκαταλείψει το σχολείο λόγω σχολικού εκφοβισμού, και έκτοτε ζούσε απομονωμένος, με το κινητό να αποτελεί το μοναδικό μέσο διεξόδου και ενασχόλησης.

Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν την ένταξη μαθήματος «Ψηφιακής Υγείας» στο σχολικό πρόγραμμα, ώστε να εκπαιδεύονται οι νέοι από νωρίς για την ορθή χρήση τεχνολογίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Προάγεται στην ΣΤ' Δημοτικού και στην αιωνιότητα»: Το σπαρακτικό αντίο στον 12χρονο από την Άρτα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτοκινητο
Που βρίσκεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο που παράγει 10 αυτοκίνητα το δευτερόλεπτο;
Το συγκεκριμένο συγκρότημα αποτελεί την μεγαλύτερη μονάδα κατασκευής αυτοκινήτων στον κόσμο και στις εγκαταστάσεις τους βρίσκονται πέντε ξεχωριστά...
Που βρίσκεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο που παράγει 10 αυτοκίνητα το δευτερόλεπτο;