Πριν έναν χρόνο, δάσκαλοι από δημοτικά σχολεία του Σεντ Όλμπανς στη Βρετανία κάλεσαν τους γονείς να μη δίνουν smartphones στα παιδιά τους πριν την ηλικία των 14 ετών. Η ανησυχία αφορούσε τον εθισμό στις οθόνες και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, την κοινωνική συμπεριφορά και τη σχολική φοίτηση των παιδιών.
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από το σχολείο Cunningham Hill και τον διευθυντή του, Μάθιου Τάβεντερ, και διαδόθηκε γρήγορα – από την τοπική εφημερίδα St Albans Times έως τον διεθνή Τύπο. Ο στόχος: να γίνει το Σεντ Όλμπανς η πρώτη πόλη χωρίς smartphones για παιδιά κάτω των 14 ετών.
Παρά τις δυσκολίες, φαίνεται ότι το μήνυμα βρήκε ανταπόκριση. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο σχολείο Cunningham Hill, το ποσοστό των παιδιών της ΣΤ' Δημοτικού που κατέχουν smartphone μειώθηκε δραματικά:
2023: 75% (45 από τους 60 μαθητές)
2024: 12% (7 από τους 60 μαθητές)
Παρόμοια μείωση καταγράφηκε και σε άλλα σχολεία της πόλης, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι οι γονείς συμμερίζονται πλέον τις ανησυχίες των δασκάλων.
Γιατί οι δάσκαλοι ανησυχούν για τα smartphones
Ο διευθυντής Τάβεντερ περιγράφει πως τα smartphones έχουν φέρει νέου τύπου προβλήματα στα σχολεία:
Κοινοποιήσεις ακατάλληλου περιεχομένου (π.χ. γυμνές φωτογραφίες)
Αυξημένο άγχος για την εικόνα του σώματος και τις θερμίδες
Σχολική αποφυγή σε παιδιά μικρής ηλικίας
Εθισμός στη συνεχή επιβράβευση και άρνηση ανάληψης δυσκολιών
Ο ίδιος προειδοποιεί: «Όταν είστε έτοιμοι να σταματήσει το παιδί σας να είναι παιδί, τότε δώστε του smartphone».
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το WhatsApp, καθώς τα παιδιά συμμετέχουν σε τεράστιες ομάδες συνομιλιών, χωρίς να γνωρίζουν πάντα ποιοι άλλοι είναι μέσα. Οι φωτογραφίες και τα μηνύματα μοιράζονται σε άγνωστα άτομα, αυξάνοντας τους κινδύνους.
Το «κίνημα» συνεχίζεται: Μπορεί να αλλάξει η παιδική ηλικία;
Αν και το Σεντ Όλμπανς δεν έγινε ακόμα πόλη χωρίς smartphones, η αλλαγή στην κουλτούρα είναι ήδη αισθητή. Όλο και περισσότεροι γονείς υπογράφουν τη «συμφωνία» να μη δώσουν smartphone πριν τα 14, ενισχύοντας ένα παιδικό περιβάλλον με λιγότερες οθόνες και περισσότερη πραγματική αλληλεπίδραση.
Οραματισμός του Τάβεντερ είναι η χρήση smartphone από παιδί στο Σεντ Όλμπανς να προκαλεί στο μέλλον την ίδια εντύπωση με το να δει κανείς ένα παιδί να καπνίζει.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ