han
«Η Νότια Κορέα είναι μια κοινωνία στην οποία μπορείς να ζήσεις χωρίς σχέσεις. Στη Βόρεια Κορέα χρειάζεσαι σχέσεις για να επιβιώσεις. Είναι αδύνατον κάποιος να μην έχει επαφές για ένα μήνα, όπως εδώ»

Η 42χρονη Χαν Σουνγκ-οκ ήταν μία Βορειοκορεάτισα, η οποία πίστεψε στο «καπιταλιστικό όνειρο» και διέφυγε μέσω Κίνας στη Νότια Κορέα, όπου έφτασε πριν περίπου δέκα χρόνια. Όμως η ζωή στον «παράδεισο» της τεχνολογίας και της αφθονίας αποδείχτηκε ιδιαίτερα σκληρή. Έτσι, η Χαν Σουνγκ-οκ πέθανε από την πείνα, μαζί με τον 6χρονο γιο της, ο οποίος έπασχε από νοητική στέρηση.

Όταν η γυναίκα έφτασε στη Νότια Κορέα παρακολούθησε μαζί με άλλα 300 άτομα την υποχρεωτική «εκπαίδευση» του «Υπουργείου Κορεατικής Ενοποίησης» που περνούν όλοι οι αυτόμολοι, κατά την έλευσή τους στη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με ανθρώπους που τη γνώριζαν, ήταν μια νέα κι όμορφη κοπέλα, ιδιαίτερα εσωστρεφής.

Μαζί με άλλους αυτόμολους Βορειοκορεάτες, εγκαταστάθηκε σε επιχορηγούμενα κρατικά διαμερίσματα, ενώ έπιασε δουλειά σε καφετέρια. Σύμφωνα με όσα λένε αυτόμολοι παλιοί γείτονές της, είχαν ένα παιδί μαζί με τον Κινέζο σύζυγό της, ο οποίος μετακόμισε στη Νότια Κορέα και μαζί εγκαταστάθηκαν στην πόλη Τονγκγέονγκ, όπου εκείνος εργάστηκε σε ναυπηγείο. Εκεί, η Χαν Σουνγκ-οκ έφερε στον κόσμο έναν ακόμα γιο, με νοητική όμως στέρηση. Στη συνέχεια, ο σύζυγός της την εγκατέλειψε, επιστρέφοντας στην Κίνα μαζί με το μεγαλύτερο γιο τους, αφήνοντάς την άνεργη με ένα παιδί ΑμεΑ.

Η Χαν γύρισε στη Σεούλ και ζήτησε βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες τον Οκτώβριο του 2018, λαμβάνοντας ποσό περίπου 94 δολαρίων ως επίδομα τέκνου. Θεωρητικά ως μονογονεϊκή οικογένεια δικαιούνταν ποσό έως και επταπλάσιο από αυτό, ωστόσο της έλειπε το χαρτί του διαζυγίου. Οι κοινωνικές υπηρεσίες επισκέφτηκαν το διαμέρισμα τον Απρίλη, αλλά δεν τη βρήκαν σπίτι, ούτε ασχολήθηκαν με το ότι οι λογαριασμοί της έμεναν απλήρωτοι, όπως και το επιδοτούμενο ενοίκιό της.

Ο μανάβης της γειτονιάς της, σύμφωνα με το BBC, δήλωσε πως η 42χρονη ήταν μία ενοχλητική πελάτισσα, η οποία ψώνιζε πολύ λίγα προϊόντα, τα οποία έλεγχε προηγουμένως λεπτομερώς. Την τελευταία φορά που την είδε μαζί με τον γιο της είχε αγοράσει ένα μαρούλι. 

Δύο μήνες μετά, η γυναίκα βρέθηκε νεκρή, πλάι στο άψυχο κορμί του παιδιού της, στο πάτωμα του μικροσκοπικού διαμερίσματος όπου διέμεναν. Άτομο που πήγε να ελέγξει το μετρητή του νερού, εντόπισε δυσοσμία στο σπίτι και ειδοποίησε τις αρχές.

Ο μανάβης συνεχίζει: «Μου προκαλεί ταραχή το να το σκέφτομαι. Αρχικά τη μισούσα για την επιλεκτικότητα, αλλά τώρα που το σκέφτομαι, λυπάμαι γι 'αυτήν. Αν το είχε ζητήσει, θα της έδινα λίγο μαρούλι».

Ένας γείτονας της Χαν ανέφερε πως την έβλεπε νευρική και αφηρημένη, ενώ μετά το θάνατό της πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για ψυχολογικά προβλήματα για τα οποία δε ζήτησε βοήθεια, επειδή, κατά την αντίληψη των Νοτικορεατών, «στη Βόρειο Κορέα είναι μεγάλο το στίγμα της ψυχικής ασθένειας».

Σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 15% των Βορειοκορεατών αυτόμολων στη Νότια Κορέα παραδέχεται ότι έχει σκέψεις αυτοκτονίας, ποσοστό κατά 10% υψηλότερο από τον μέσο όρο της Νότιας Κορέας. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι η οικονομική δυσκολία είναι ο κύριος λόγος που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Υπάρχει επίσης περισσότερη αίσθηση κοινότητας στη Βόρεια Κορέα. Αυτόμολοι δήλωσαν στο BBC ότι στη Βόρεια Κορέα η Χαν και ο γιος της δεν θα κλείνονταν έτσι απλά στο διαμέρισμά τους και θα εξαφανίζονταν.

Ένας αυτόμολος Βορειοκορεάτης περιγράφει με τον παρακάτω τρόπο τις διαφορές στις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα:

«Η Νότια Κορέα είναι μια κοινωνία στην οποία μπορείς να ζήσεις χωρίς σχέσεις. Στη Βόρεια Κορέα χρειάζεσαι σχέσεις για να επιβιώσεις. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Στη Νότια Κορέα μπορείς να επιβιώσεις χωρίς να έχεις σχέση με το γείτονα. Αλλά στη Βόρεια Κορέα, χρειάζεσαι σχέσεις με το γείτονά σου και το σύστημα σε αναγκάζει να έχεις σχέσεις», φέρνοντας ως παράδειγμα ότι αν κάποιος λείψει από το σχολείο, ο δάσκαλος στέλνει τους συμμαθητές του απόντα να τον αναζητήσουν στο σπίτι του. «Είναι αδύνατον κάποιος να μην έχει επαφές για ένα μήνα, όπως εδώ», προσθέτει ο αυτόμολος.

Ηθικό δίδαγμα: Στον καπιταλισμό μπορείς να πεθάνεις μόνος σου από ασιτία, αλλά αυτό προβάλεται ως «επιλογή» σου... Αντίθετα, σε ένα καθεστώς όπως αυτό της Βόρειας Κορέας, η «επιλογή» του μοναχικού θανάτου αποκλείεται...

Πληροφορίες από BBC

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

theodoropoulos
Είπαμε: Δεν τους βγαίνει, δεν τους βγαίνει…(Όταν ο Θεοδωρόπουλος μιλάει για την ΕΔΕ στους εκπαιδευτικούς της Βέροιας)
Κατά τα άλλα, ο βαθύς γνώστης των πάντων και ανελέητος κριτής- όσων δεν συμπλέουν με την κυρίαρχη ιδεολογία- μπέρδεψε το όνομα της Αλέιδα Γκεβάρα με...
Είπαμε: Δεν τους βγαίνει, δεν τους βγαίνει…(Όταν ο Θεοδωρόπουλος μιλάει για την ΕΔΕ στους εκπαιδευτικούς της Βέροιας)
gerasimos_siasos
Οι σημαντικότερες ιατρικές ανακαλύψεις του 2024 - Mακροχρόνιες συνέπειες για την ιατρική επιστήμη και τη θεραπεία ασθενών
Οι εξελίξεις που ανοίγουν νέους δρόμους για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη πολλών ασθενειών
Οι σημαντικότερες ιατρικές ανακαλύψεις του 2024 - Mακροχρόνιες συνέπειες για την ιατρική επιστήμη και τη θεραπεία ασθενών