Ανησυχία προκαλεί η ολοένα αυξανόμενη διάδοση καλλυντικών-αντιγράφων, τα οποία κυκλοφορούν κατά χιλιάδες στις διαδικτυακές πλατφόρμες, παρουσιάζοντας ψευδώς εαυτά ως «εναλλακτικές» σε επώνυμα προϊόντα ομορφιάς. Αν και φαντάζουν ακίνδυνα, ειδικοί του χώρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών, ιδίως των νεαρών.
Ένα «trend» με συνέπειες
Η άνοδος των social media, και ειδικά του TikTok, έχει καταστήσει τις απομιμήσεις εξαιρετικά δημοφιλείς. Χρήστριες και influencers επιδεικνύουν προϊόντα μακιγιάζ, αντηλιακά ή ενυδατικές κρέμες που ισχυρίζονται πως προσφέρουν πανομοιότυπο αποτέλεσμα με τα πρωτότυπα, αλλά σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Ωστόσο, ο εντυπωσιασμός που προκαλούν οι τιμές συχνά επισκιάζει την έλλειψη ασφάλειας: όπως σημειώνουν ειδικοί, πρόκειται για καλλυντικά που δεν έχουν υποβληθεί σε κανέναν έλεγχο ποιότητας, ενώ δεν πληρούν τις βασικές ευρωπαϊκές προδιαγραφές υγιεινής.
Εκτός νομοθετικού πλαισίου – εκτός ελέγχου
Ο Ζαβιέ Γκιεάν, επικεφαλής νομικών υποθέσεων της γαλλικής ομοσπονδίας επιχειρήσεων ομορφιάς (Febea), επισημαίνει πως τα συγκεκριμένα προϊόντα προέρχονται κυρίως από χώρες εκτός Ε.Ε., όπου δεν υπάρχει κανένας επίσημος φορέας εποπτείας.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του 2025, το 31% των Γάλλων παραδέχθηκε ότι έχει αγοράσει κάποιο αντίγραφο, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι ενδέχεται να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του. Ενδεικτικά, μόλις το 4% δήλωσε ενήμερο για τους πιθανούς κινδύνους.
Τοξικά, αλλεργιογόνα και… απρόβλεπτα
Ο δρ Στεφάν Πιρνέ, ειδικός τοξικολογίας, υπογραμμίζει πως πολλά από τα προϊόντα που εξετάστηκαν περιείχαν επικίνδυνες ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα και φθαλικούς εστέρες – χημικά που συνδέονται με διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.
Δεν λείπουν και περιπτώσεις όπου τα αντίγραφα περιέχουν ρυπογόνες ή ακατάλληλες ύλες, όπως μικροσωματίδια χώματος, περιττώματα ή φτερά ζώων, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή όταν πρόκειται για αντηλιακά: σε δείγμα απομιμήσεων με «SPF 50+», δεν ανιχνεύθηκε κανένα φίλτρο UV. Η καθηγήτρια κοσμετολογίας Λοράνς Κουαφάρ εξηγεί πως το δέρμα παραμένει πλήρως εκτεθειμένο στις ακτίνες του ήλιου, με αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικές βλάβες, ακόμη και καρκίνο.
Ψευδής ασφάλεια και νομοθετικά κενά
Ακόμη και όταν δηλώνονται συστατικά στη συσκευασία, αυτά πολλές φορές είναι εσφαλμένα ή ελλιπή, καθιστώντας αδύνατη την ασφαλή χρήση τους από τον καταναλωτή. Όπως σημειώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών (BEUC), σε έρευνα του 2024 πάνω από το 80% των προϊόντων που εξετάστηκαν δεν ήταν συμβατά με τη νομοθεσία.
Η Λοράνς Κουαφάρ τονίζει ότι η έκταση του φαινομένου ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες εποπτείας των αρχών. Οι απομιμήσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις δημοφιλείς πλατφόρμες και εφαρμογές αγορών, όπου οι χρήστες μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.
Η ανάγκη για αυστηρότερο νομικό πλαίσιο
Ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται, οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν ενίσχυση των ελέγχων και νομοθετική θωράκιση της ευρωπαϊκής αγοράς, ώστε να καταπολεμηθεί η διακίνηση επικίνδυνων απομιμήσεων.
Η Febea καλεί σε άμεση παρέμβαση για τον καθορισμό σαφών κανονιστικών πλαισίων, αλλά και για την παροχή επαρκών πόρων στις ρυθμιστικές αρχές.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ντομάτες: Πού πρέπει να τις αποθηκεύετε για να διατηρούνται φρέσκες και νόστιμες
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ