Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition και παρουσιάστηκε από το ygeiamou.gr, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός αβοκάντο μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιή κατανομή του λίπους στο σώμα των γυναικών, συμβάλλοντας στη μείωση του σπλαχνικού λίπους, του πιο επικίνδυνου τύπου λίπους που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς.
Τα ευρήματα της μελέτης
Στη μελέτη συμμετείχαν 105 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, οι οποίοι για δώδεκα εβδομάδες κατανάλωναν καθημερινά ένα γεύμα που περιείχε αβοκάντο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν συστηματικά αβοκάντο παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού λίπους και βελτίωση της αναλογίας σπλαχνικού προς υποδόριο λίπος, δηλαδή πιο φιλική κατανομή του λίπους στο σώμα.
Αντίθετα, στους άνδρες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές, ενώ ούτε σε άνδρες ούτε σε γυναίκες υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές στην ανθεκτικότητα στη γλυκόζη, δείκτη που σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας
Ο επικεφαλής της μελέτης, Naiman Khan, καθηγητής Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας, τόνισε ότι ο στόχος της έρευνας δεν ήταν να εξετάσει την απώλεια βάρους, αλλά πώς επηρεάζει το αβοκάντο τον τρόπο που το σώμα αποθηκεύει λίπος. Το σπλαχνικό λίπος θεωρείται πιο επικίνδυνο από το υποδόριο, καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και διαβήτη τύπου 2.
Επόμενα βήματα της επιστημονικής έρευνας
Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη για να εξετάσουν βαθύτερα τους μηχανισμούς μέσω των οποίων το αβοκάντο επιδρά στην κατανομή του λίπους και να διευκρινίσουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom