ξύδι
Μάθετε πώς να φτιάξετε εύκολα ξίδι στο σπίτι, από κρασί ή μήλα, με παραδοσιακή διαδικασία ζύμωσης

Το ξίδι είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο φυσικά προϊόντα διατροφής, με ιστορία που χάνεται στους αιώνες παράλληλα με το κρασί. Η παρασκευή του βασίζεται σε δύο στάδια ζύμωσης: πρώτα η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη και στη συνέχεια τα βακτήρια του οξικού οξέος την μετατρέπουν σε ξίδι, δημιουργώντας ένα προϊόν με έντονη οξύτητα που λειτουργεί φυσικά ως συντηρητικό και ενισχυτικό γεύσης.

Το ξίδι μπορεί να παραχθεί από οποιαδήποτε πρώτη ύλη πλούσια σε σάκχαρα: κρασί, μήλα, ρύζι, ζαχαροκάλαμο ή ακόμα και μπύρα. Το ξίδι κρασιού, λευκό ή κόκκινο, είναι δημοφιλές για μαρινάδες και σαλάτες, ενώ το μηλόξιδο από τη βόρεια Ευρώπη ξεχωρίζει για την απαλή φρουτώδη οξύτητά του. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για φυσικό καθαρισμό στο σπίτι.

Ξίδι από κρασί

Για να φτιάξουμε ξίδι από κρασί που έχει ήδη ξινίσει, γεμίζουμε ένα γυάλινο δοχείο μέχρι τα 3/4 με κρασί, προσθέτουμε 40–50 ml έτοιμου ξιδιού και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Σκεπάζουμε το δοχείο με τουλπάνι για να «αναπνέει» και το αφήνουμε σε ζεστό, σκιερό μέρος. Σε 2 εβδομάδες έως 2 μήνες, με τακτικό ανακάτεμα 1–2 φορές την εβδομάδα, το ξίδι θα είναι έτοιμο και μπορεί να αποθηκευτεί σε καθαρά μπουκάλια.

Μηλόξιδο στο σπίτι

Για 1 λίτρο μηλόξιδου χρειαζόμαστε: 1½ κιλό μήλα σε κομμάτια, 1 λίτρο νερό, 4 κουταλιές ζάχαρη ή μέλι, ένα γυάλινο δοχείο, γάζα και λαστιχάκι. Κόβουμε τα μήλα, τα βάζουμε στο δοχείο κατά τα 3/4, προσθέτουμε ζαχαρόνερο ώστε να καλύπτονται και αφήνουμε 2–3 εβδομάδες σε σκιερό μέρος. Όταν σχηματιστεί αφρός και σταματήσει, σουρώνουμε τα μήλα και αφήνουμε το υγρό άλλες 4–6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η οξική ζύμωση. Το τελικό μηλόξιδο διατηρείται σε αποστειρωμένα μπουκάλια σε δροσερό, σκοτεινό σημείο.

Με λίγη υπομονή και φροντίδα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα φυσικό, αρωματικό ξίδι στο σπίτι, έτοιμο να αναδείξει γεύσεις και να συντηρήσει τρόφιμα με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κανελονια
Κανελόνια με κρεμώδη μπεσαμέλ στο φούρνο
Τα κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ αποτελούν κλασική επιλογή για ένα χορταστικό και γευστικό φαγητό, που συνδυάζει την πλούσια γεύση του κιμά με την...
Κανελόνια με κρεμώδη μπεσαμέλ στο φούρνο
amfitheatro-aei.jpg
Μη Κρατικά ΑΕΙ: Πώς θα επιλέγονται οι φοιτητές στα «ιδιωτικά» Πανεπιστήμια
Από βαθμούς Λυκείου και πιστοποιητικά αγγλικών μέχρι συνεντεύξεις, τα νεοϊδρυθέντα ιδιωτικά πανεπιστήμια καθορίζουν αυστηρά κριτήρια εισαγωγής για...
Μη Κρατικά ΑΕΙ: Πώς θα επιλέγονται οι φοιτητές στα «ιδιωτικά» Πανεπιστήμια
Λεωφόρος Συγγρού Ανδρέα 165, Νέα Σμύρνη
Γλίτωσαν από θαύμα εργαζόμενοι στη Δ' Αθήνας: Πήδηξαν από ασανσέρ εν κινήσει!
Παρ' ολίγον τραγωδία στη Δ΄ Διεύθυνση Εκπαίδευσης – Ασανσέρ σε ελεύθερη πτώση με ανοιχτές τις πόρτες, ανάγκασε επιβάτιδα να πηδήξει για να σωθεί
Γλίτωσαν από θαύμα εργαζόμενοι στη Δ' Αθήνας: Πήδηξαν από ασανσέρ εν κινήσει!