Το καλοκαίρι πλησιάζει, οι παραλίες μας φωνάζουν και τα αντηλιακά επιστρέφουν στην πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον ήλιο. Αλλά όσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε το δέρμα μας από τις ακτίνες UVA και UVB, άλλο τόσο είναι να προσέχουμε τι βάζουμε πάνω του.
Κι αυτό γιατί κάποια από τα πιο διαδεδομένα συστατικά σε αντηλιακά έχουν αρχίσει να «μπαίνουν στο μικροσκόπιο» από επιστήμονες και περιβαλλοντικές αρχές. Ο λόγος; Επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον – ακόμη και στα κοράλλια.
Ας δούμε λοιπόν ποια συστατικά αξίζει να αποφύγεις και τι να προτιμήσεις, για να απολαύσεις τον ήλιο χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Τα «ύποπτα» συστατικά: Τι λένε οι έρευνες
Οξυβενζόνη (Oxybenzone)
Πολυσυζητημένο φίλτρο UV, έχει συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές, αλλεργίες και καταστροφή των κοραλλιών. Έχει ήδη απαγορευτεί στη Χαβάη και άλλες περιοχές για περιβαλλοντικούς λόγους.Οκτινοξάτη (Octinoxate)
Επίσης "ύποπτη" για ενδοκρινικές διαταραχές και οικολογικές επιπτώσεις. Συχνά ενοχοποιείται για φωτοευαισθησία και ερεθισμούς.Ομοσαλάτης (Homosalate)
Απορροφάται εύκολα από το δέρμα και μπορεί να ενισχύει την απορρόφηση άλλων τοξικών ουσιών. Τοξικολογικά δεδομένα συνεχίζουν να μελετώνται.Οκτοκρυλένιο (Octocrylene)
Μετατρέπεται σε βενζοφαινόνη, μια χημική ένωση που έχει χαρακτηριστεί πιθανώς καρκινογόνα. Δύσκολα διασπάται στο περιβάλλον.Parabens (συντηρητικά όπως methyl- ή propylparaben)
Μπορεί να διαταράξουν το ορμονικό σύστημα και έχουν εντοπιστεί σε ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Αν και χρησιμοποιούνται λιγότερο σήμερα, παραμένουν σε κυκλοφορία.Αρώματα και τεχνητές βαφές
Εκτός από αλλεργικές αντιδράσεις, μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο – ειδικά σε παιδιά και άτομα με ατοπικό δέρμα.
Τι να επιλέξεις για πραγματικά ασφαλή αντηλιακή προστασία
Μεταλλικά φίλτρα
Αν θες ασφαλή, αποτελεσματική προστασία χωρίς χημικά φίλτρα, αναζήτησε αντηλιακά με οξείδιο ψευδαργύρου (zinc oxide) ή διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide). Δημιουργούν ένα «φυσικό φράγμα» που αντανακλά τις ακτίνες αντί να τις απορροφά.
Υποαλλεργικές και άοσμες φόρμουλες
Ιδανικές για ευαίσθητα δέρματα ή μικρά παιδιά.
Φιλικά προς το περιβάλλον
Προϊόντα που φέρουν τη σήμανση «reef safe» ή «biodegradable» δείχνουν ότι είναι λιγότερο επιβλαβή για τη θαλάσσια ζωή.
Χωρίς νανοσωματίδια
Αν επιλέξεις σπρέι ή πούδρες, προτίμησε προϊόντα χωρίς νανοσωματίδια για να μειώσεις τον κίνδυνο εισπνοής.
Το αντηλιακό δεν είναι απλώς ένα καλοκαιρινό απαραίτητο: είναι καθημερινό «εργαλείο» πρόληψης για δερματικές παθήσεις, πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος.
Δίνοντας προσοχή στα συστατικά, προστατεύεις όχι μόνο τον εαυτό σου, αλλά και το φυσικό περιβάλλον γύρω σου. Το καλοκαίρι είναι για να το απολαμβάνουμε – όχι για να το πληρώνουμε αργότερα.
Πηγή: onmed.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ